Ψυχική Υγεία

Σχέσεις: Φροντίστε τις σχέσεις σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους

Σχέσεις: Φροντίστε τις σχέσεις σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους

Σχέσεις: Γεννιόμαστε με την επιθυμία να συνδεόμαστε με άλλους, αλλά είμαστε επίσης μοναδικά άτομα με μια εγγενή επιθυμία να «είμαστε» ο εαυτός μας. Διαβάστε σε μας 5 συμβουλές για να εξασκήσετε τη φροντίδα του εαυτού σας στις σχέσεις σας.

Είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου ενώ βρίσκεσαι σε μια σχέση – όσο και να φροντίζεις την ίδια τη σχέση. Το ίδιο ισχύει για τις φιλίες, την οικογένειά σας και άλλους στον στενό σας κύκλο. Για να είστε ο καλύτερος που μπορείτε να είστε για οποιοδήποτε από αυτά, πρέπει να είστε καλοί στο να γνωρίζετε πότε είναι ώρα να αλλάξετε ταχύτητα και να εστιάσετε λίγο στον εαυτό σας. Ακολουθούν 5 συμβουλές για να εξασκήσετε τη φροντίδα του εαυτού σας στις σχέσεις σας.

5 συμβουλές για να φροντίσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις

  • Αφιερώστε χρόνο για εσάς. Ο χρόνος μακριά από τον σύντροφό σας ή άλλους παρέχει την ευκαιρία να ανανεωθείτε, να σκεφτείτε ή να συμμετάσχετε σε ατομικές δραστηριότητες που σας φέρνουν προσωπική ολοκλήρωση. Όσο πιο ευτυχισμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να είστε παρόντες για αυτούς.
  • Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ελαχιστοποιούν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, ειδικά σε στενές σχέσεις. Είτε πρόκειται για σύζυγο, φίλο ή πατέρα, ελέγχετε περιστασιακά με τον εαυτό σας για το πώς νιώθετε μαζί τους. Πρέπει να ξεκινήσει από εσάς.
  • Θέστε υγιή όρια. Υπάρχει ένας συναισθηματικός, σωματικός και ψυχολογικός χώρος μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι έχουμε δικαίωμα στα όρια και συνήθως μπορούμε να το αντιληφθούμε όταν παραβιάζονται. Είναι εντάξει να θέτεις όρια και να λες «όχι». Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις ανάγκες σας με σεβασμό.
  • Απομακρύνετε την τοξικότητα. Εάν βρίσκεστε σε μια στενή σχέση ή άλλη σχέση που σας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε γιατί βρίσκονται στη ζωή σας. Είναι μια πράξη φροντίδας του εαυτού σας να περιβάλλετε τον εαυτό σας με άτομα που σας επηρεάζουν θετικά. Εάν το «τοξικό άτομο» είναι κάποιος λίγο πιο προκλητικός, προσπαθήστε να βάλετε όρια μαζί του και βάλτε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ σας, αν χρειαστεί.
  • Θεραπεύστε παλιές πληγές. Πολλές ενδείξεις για το πώς συμπεριφερόμαστε σε σχέσεις (οικιακές ή άλλες) μπορούν να βρεθούν στην οικογένεια των εμπειριών μας. Εάν βιώσατε τραύμα, χάος, ερωτήσεις σχετικά με την εμπιστοσύνη κ.λπ., αφιερώστε χρόνο για να αντιμετωπίσετε τα συναισθηματικά σας τραύματα για να μάθετε πώς να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς για τους άλλους.

Γεννιόμαστε με την επιθυμία να συνδεόμαστε με άλλους, αλλά είμαστε επίσης μοναδικά άτομα με μια εγγενή επιθυμία να «είμαστε» ο εαυτός μας. Με τις οικογένειες, τις καριέρες, τις κοινωνικές δεσμεύσεις και τη ζωή γενικά, είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του εαυτού σας – μέσα στις σχέσεις σας. Όσο αντίθετο κι αν φαίνεται σε μερικούς, το να εστιάσετε την ενέργεια μακριά από τις ανάγκες των άλλων για να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει πολύ αυτούς για τους οποίους ενδιαφέρεστε περισσότερο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για την ερωτική σας επαφή

Πώς επηρεάζονται οι αδελφικές σχέσεις σε μικρή ηλικία;

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εφηβικές σχέσεις;

Τι είναι η πλατωνική σχέση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.