Ψυχική Υγεία

Σχέσεις κατοικίδια: Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Σχέσεις κατοικίδια: Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Σχέσεις κατοικίδια: Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 4 βασικά στοιχεία αυτού του δεσμού που είναι  χρήσιμα, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τη φύση των σκύλων και των γατιών, αλλά και για να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους με τον πιο επωφελή δυνατό τρόπο.

Οι σχέσεις μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και των ιδιοκτητών τους είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες που έχουν καθιερωθεί μεταξύ των ανθρώπων. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 4 βασικά στοιχεία αυτού του δεσμού που είναι  χρήσιμα, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τη φύση των σκύλων και των γατιών, αλλά και για να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους με τον πιο επωφελή δυνατό τρόπο.

4 σημαντικοί λόγοι που το κατοικίδιό σας σας αγαπάει

  • Μυρωδιά. Τα κατοικίδια ζώα μας «αντιλαμβάνονται» με διαφορετικό τρόπο, παίρνοντας τις «μυστικές» πληροφορίες μας από φερορμόνες που εκπέμπονται από το δέρμα. Χάρη σε αυτά τα χημικά μηνύματα οι τετράποδοι φίλοι μας θα καταλάβουν αν μπορούν να μας πλησιάσουν ή αν είναι καλύτερο να μείνουν μακριά.
  • Κοινωνική σχέση, ίση ή όχι; Μετά την άφιξή του στο σπίτι της οικογένειας, ένας σκύλος θα προσπαθήσει αυτόματα να δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις με όλα τα μέλη της «οικογενειακής αγέλης» δημιουργώντας διαφορετικούς «ρόλους» για κάθε μέλος της οικογένειας ανάλογα με τον τρόπο που τους βλέπει. Για μια γάτα, ωστόσο, ο δεσμός με τον νέο, ανθρώπινο ιδιοκτήτη της θα εξελιχθεί σε μια σχέση παρόμοια με τη φιλία: θα μας θεωρήσει ίσους με κάθε τρόπο.
  • Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι γάτες και τα σκυλιά δημιουργούν στενότερες σχέσεις με εκείνους που προετοιμάζουν το φαγητό τους. Στην πραγματικότητα, εξίσου σημαντικό στην κοινωνική ενίσχυση ενός σκύλου είναι η ικανοποίηση να κάνει κάτι με τον ιδιοκτήτη, να εργαστεί για έναν κοινό στόχο ή να λάβει μια «καλοφτιαγμένη» αγκαλιά. Μερικές φορές αυτές οι εμπειρίες αξίζουν περισσότερο από χίλιες πληροφορίες! Πράγματι, οι γάτες μας συχνά μας κρίνουν τόσο ανίκανους στην τέχνη του κυνηγιού που μας παρουσιάζουν το θήραμα για να μας διδάξουν πώς να το κάνουμε!

  • Σεβασμός, κατανόηση και επιθυμία επικοινωνίας: τρία στοιχεία που, μαζί με την αγάπη, θα διασφαλίσουν ότι η σχέση με τον τετράποδο φίλο μας λειτουργεί. Σεβασμός σημαίνει ικανοποίηση των αναγκών συμπεριφοράς του είδους τους: πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνικοποίηση των σκύλων μας, να τους αφήσουμε να εξερευνήσουν το περιβάλλον, να μυρίσουν και να σημαδέψουν το έδαφος. Μην επιβάλλετε καμία «αναγκαστική» συμβίωση με άλλα ζώα στη γάτα μας και παρέχετε χώρους για παιχνίδια και χαλάρωση. Η κατανόηση είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, διαθέσεις που, μερικές φορές, είναι σαν τις δικές μας ή μερικές φορές χαρακτηριστικές του είδους τους. Επιθυμία επικοινωνίας σημαίνει να καταβάλουν προσπάθεια να κατανοήσουν τη γλώσσα τους, να ενημερωθούν, να διαβάσουν βιβλία γι’ αυτούς, να σταματήσουν να παρατηρούν τις συμπεριφορές τους με προκατάληψη. Και πρέπει να προσαρμόσουμε τη γλώσσα μας στο ζώο μας, όχι περιορίζοντας τις επικοινωνιακές μας προσπάθειες στις λέξεις, αλλά συνοδεύοντάς τις με χειρονομίες, συνεκτική και σαφή γλώσσα του σώματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατοικίδια σας προστατεύουν από γνωστική έκπτωση

Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νόσησης του ανθρώπου με Covid από μολυσμένο ζώο

Οι οικόσιτες γάτες μεταφέρουν το δυνητικά θανατηφόρο παράσιτο τοξόπλασμα στην άγρια ​​ζωή

Μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να καταναλώσουν μπανάνες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.