Ψυχική Υγεία

Σχέσεις κατοικίδια: Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Σχέσεις κατοικίδια: Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Σχέσεις κατοικίδια: Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 4 βασικά στοιχεία αυτού του δεσμού που είναι  χρήσιμα, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τη φύση των σκύλων και των γατιών, αλλά και για να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους με τον πιο επωφελή δυνατό τρόπο.

Οι σχέσεις μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και των ιδιοκτητών τους είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες που έχουν καθιερωθεί μεταξύ των ανθρώπων. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 4 βασικά στοιχεία αυτού του δεσμού που είναι  χρήσιμα, όχι μόνο για να κατανοήσουμε τη φύση των σκύλων και των γατιών, αλλά και για να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους με τον πιο επωφελή δυνατό τρόπο.

4 σημαντικοί λόγοι που το κατοικίδιό σας σας αγαπάει

  • Μυρωδιά. Τα κατοικίδια ζώα μας «αντιλαμβάνονται» με διαφορετικό τρόπο, παίρνοντας τις «μυστικές» πληροφορίες μας από φερορμόνες που εκπέμπονται από το δέρμα. Χάρη σε αυτά τα χημικά μηνύματα οι τετράποδοι φίλοι μας θα καταλάβουν αν μπορούν να μας πλησιάσουν ή αν είναι καλύτερο να μείνουν μακριά.
  • Κοινωνική σχέση, ίση ή όχι; Μετά την άφιξή του στο σπίτι της οικογένειας, ένας σκύλος θα προσπαθήσει αυτόματα να δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις με όλα τα μέλη της «οικογενειακής αγέλης» δημιουργώντας διαφορετικούς «ρόλους» για κάθε μέλος της οικογένειας ανάλογα με τον τρόπο που τους βλέπει. Για μια γάτα, ωστόσο, ο δεσμός με τον νέο, ανθρώπινο ιδιοκτήτη της θα εξελιχθεί σε μια σχέση παρόμοια με τη φιλία: θα μας θεωρήσει ίσους με κάθε τρόπο.
  • Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι γάτες και τα σκυλιά δημιουργούν στενότερες σχέσεις με εκείνους που προετοιμάζουν το φαγητό τους. Στην πραγματικότητα, εξίσου σημαντικό στην κοινωνική ενίσχυση ενός σκύλου είναι η ικανοποίηση να κάνει κάτι με τον ιδιοκτήτη, να εργαστεί για έναν κοινό στόχο ή να λάβει μια «καλοφτιαγμένη» αγκαλιά. Μερικές φορές αυτές οι εμπειρίες αξίζουν περισσότερο από χίλιες πληροφορίες! Πράγματι, οι γάτες μας συχνά μας κρίνουν τόσο ανίκανους στην τέχνη του κυνηγιού που μας παρουσιάζουν το θήραμα για να μας διδάξουν πώς να το κάνουμε!

  • Σεβασμός, κατανόηση και επιθυμία επικοινωνίας: τρία στοιχεία που, μαζί με την αγάπη, θα διασφαλίσουν ότι η σχέση με τον τετράποδο φίλο μας λειτουργεί. Σεβασμός σημαίνει ικανοποίηση των αναγκών συμπεριφοράς του είδους τους: πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνικοποίηση των σκύλων μας, να τους αφήσουμε να εξερευνήσουν το περιβάλλον, να μυρίσουν και να σημαδέψουν το έδαφος. Μην επιβάλλετε καμία «αναγκαστική» συμβίωση με άλλα ζώα στη γάτα μας και παρέχετε χώρους για παιχνίδια και χαλάρωση. Η κατανόηση είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, διαθέσεις που, μερικές φορές, είναι σαν τις δικές μας ή μερικές φορές χαρακτηριστικές του είδους τους. Επιθυμία επικοινωνίας σημαίνει να καταβάλουν προσπάθεια να κατανοήσουν τη γλώσσα τους, να ενημερωθούν, να διαβάσουν βιβλία γι’ αυτούς, να σταματήσουν να παρατηρούν τις συμπεριφορές τους με προκατάληψη. Και πρέπει να προσαρμόσουμε τη γλώσσα μας στο ζώο μας, όχι περιορίζοντας τις επικοινωνιακές μας προσπάθειες στις λέξεις, αλλά συνοδεύοντάς τις με χειρονομίες, συνεκτική και σαφή γλώσσα του σώματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατοικίδια σας προστατεύουν από γνωστική έκπτωση

Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νόσησης του ανθρώπου με Covid από μολυσμένο ζώο

Οι οικόσιτες γάτες μεταφέρουν το δυνητικά θανατηφόρο παράσιτο τοξόπλασμα στην άγρια ​​ζωή

Μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να καταναλώσουν μπανάνες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.