Ψυχική Υγεία

Κατοικίδια ζώα οφέλη: Τα τετράποδοι φίλοι προστατεύουν την γνωστική σας υγεία

Κατοικίδια ζώα οφέλη: Τα τετράποδοι φίλοι προστατεύουν την γνωστική σας υγεία

Κατοικίδια ζώα οφέλη: Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι με κατοικίδια ζώα εμφάνισαν πιο αργές διανοητικές εκπτώσεις από τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν ζώα συντροφιάς.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο δεσμός ανθρώπου-ζώου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tiffany Braley, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι [το να ζεις με κατοικίδια ζώα] μπορεί επίσης να είναι προστατευτικό έναντι της γνωστικής έκπτωσης». Επειδή «το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, [τα πιθανά οφέλη του να έχουμε κατοικίδια ζώα κατά του άγχους] θα μπορούσαν να δικαιολογίσουν τα ευρήματά μας», δήλωσε η Braley σε ανακοίνωση σχετική από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. «Ένα ζώο συντροφιάς μπορεί επίσης να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει τη γνωστική υγεία», συμπλήρωσε.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 1.400 ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 65 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογικές δεξιότητες σκέψης και μνήμης όταν εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) ζούσαν με κατοικίδια ζώα και το 32% είχαν τετράποδους φίλους για πέντε ή περισσότερα χρόνια. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (88%) ήταν λευκοί, το 7% ήταν μαύροι, το 2% ήταν Ισπανόφωνοι και το 3% ήταν από άλλες εθνοτικές/φυλετικές ομάδες. Στα έξι χρόνια παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες έλαβαν μια σειρά από γνωστικά τεστ σε τομείς όπως τα μαθηματικά και η ανάκληση λέξεων. Οι επιδόσεις τους αξιολογήθηκαν στη βάση μιας σύνθετης γνωστικής βαθμολογίας, που κυμαίνεται από 0 έως 27, για κάθε άτομο

Σε σύγκριση με τις αξιολογήσεις όσων δεν είχαν κατοικίδια ζώα, οι γνωστικές βαθμολογίες των ατόμων με ζώα συντροφιάς μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό και ειδικά μεταξύ όσων ζουν για χρόνια με κατοικίδια ζώα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλος της μελέτης, η μέση γνωστική σύνθετη βαθμολογία μεταξύ μεταξύ όσων ζούσαν για χρόνια με κατοικίδια ζώα ήταν 1,2 μονάδες υψηλότερη συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ζώα συντροφιάς. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι τα γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με την μακροχρόνια φροντίδα κατοικίδιων ζώων ήταν ισχυρότερα για τους μαύρους, τους συμμετέχοντες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τους άνδρες. Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 7 Απριλίου στο Σιάτλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Mπάλα που επιτρέπει στο κατοικίδιό σας να σας καλεί στο τηλέφωνο

Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νόσησης του ανθρώπου με Covid από μολυσμένο ζώο

Οι οικόσιτες γάτες μεταφέρουν το δυνητικά θανατηφόρο παράσιτο τοξόπλασμα στην άγρια ​​ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.