Ψυχική Υγεία

Στρες: Απλά βήματα για να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Στρες: Απλά βήματα για να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Στρες: Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Χωρίς το στρες, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του στρες μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο.

Πρέπει να μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμα και ένας ειδικός αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να τα εκφράσουμε αλλού, θα μας κάνει πολύ μεγάλο καλό. Αν κλειδώνουμε μέσα μας τα αρνητικά μας συναισθήματα, προκαλούμε τεράστιο κακό στην ψυχική μας υγεία, όπως και – μακροπρόθεσμα – στην σωματική.

Μέσα στα οφέλη της yoga, ίσως και το κυριότερο, είναι ότι μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες, και να είμαστε πιο ψύχραιμοι στην καθημερινή μας ζωή. Η αναπνοή μας γίνεται κοφτή και απότομη όταν αγχωνόμαστε, και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα. Προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να πάρετε αργές, βαθιές ανάσες για να ηρεμήσετε.

Νιώθουμε συνέχεια πίεση να τα καταφέρουμε και να τα προλάβουμε όλα: δουλειά, κοινωνικές υποχρεώσεις, ελεύθερο χρόνο… Μερικές φορές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τις προτεραιότητές μας σε μια σειρά και να πούμε όχι σε ό,τι μας κρατάει πίσω.

Προσπαθήστε, για λίγη ώρα κάθε μέρα, να κλείσετε εντελώς το κινητό σας, να κλείσετε τα μάτια και να χαλαρώσετε. Η εμμονή που έχουμε οι περισσότεροι με το κινητό μας μπορεί να μας κοστίσει την ψυχική μας υγεία με πολλούς (και τρομακτικούς) τρόπους, όπως έχουν δείξει αναρίθμητες μελέτες.

Μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει από το υπερβολικό στρες, καθώς μας παρέχει βιταμίνες και μέταλλα που το σώμα μας χρειάζεται για να ρυθμίζει τις λειτουργίες του—μία εκ των οποίων είναι και η έκκριση κορτιζόλης. Φρούτα, λαχανικά και άλιπη πρωτεΐνη, λοιπόν.

Πάμε για περπάτημα ή για γυμναστική, γενικότερα, καθώς η γυμναστική είναι από τους πιο δυνατούς συμμάχους μας εναντίον στο στρες. Συγκεκριμένα, όμως, αν μένετε κοντά στην φύση, βγείτε για περπάτημα, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περπάτημα στην φύση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να μας ανακουφίσει από το στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες Covid μπορεί να υποστούν γνωστικές επιπλοκές

Πονούν τα γόνατά σου όταν βγαίνεις για τρέξιμο; Δε θα πιστέψεις τι πρέπει να κάνεις

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.