Ψυχική Υγεία

Στίγμα: Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Τα στίγματα στην κοινωνία είναι συνηθισμένα. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν και να ξεπεραστούν μόλις καθιερωθούν για πολλά χρόνια. Το στίγμα είναι μια αρνητική και συχνά άδικη κοινωνική στάση που συνδέεται με ένα άτομο ή μια ομάδα, συχνά τρέποντάς τους σε μια αντιληπτή έλλειψη ή διαφορά στην ύπαρξή τους. Τα άτομα ή οι ομάδες μπορούν να επιβάλουν στίγμα σε όσους ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, έχουν συγκεκριμένες πολιτιστικές πεποιθήσεις ή κάνουν επιλογές τρόπου ζωής ή σε άτομα που ζουν με ασθένειες υγείας, όπως ψυχικές ασθένειες.

Επηρεάζεται η ψυχική υγεία από το στίγμα;

Το στίγμα μπορεί να μην είναι εμφανές ή να εκφράζεται με μεγάλες χειρονομίες. Μπορεί να εμφανίζεται με τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας ή άτομα που ζουν με ψυχική ασθένεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσβλητική ή απορριπτική γλώσσα, η οποία μπορεί να ενοχλήσει τους ανθρώπους να ακούσουν. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται μόνοι και ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνούν.

Οι επιπτώσεις του στίγματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εσωτερίκευση αρνητικών πεποιθήσεων
  • κοινωνική απομόνωση
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • απελπισία
  • ντροπή
  • αποφυγή θεραπείας
  • επιδείνωση των συμπτωμάτων
  • έλλειψη ποινικής δικαιοσύνης
  • διακρίσεις στην εργασία
  • ανεργία

Πώς να ξεπεράσετε το στίγμα της ψυχικής υγείας

Η δημόσια εκπαίδευση για την αύξηση της γνώσης σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς η πλειοψηφία του στιγματισμού προέρχεται από την έλλειψη κατανόησης και τον άστοχο φόβο. Είναι σημαντικό να εξετάζετε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών σχετικά με τις καταστάσεις ψυχικής υγείας και να ενημερώνεστε καλύτερα όταν μαθαίνετε ότι ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφος ζει με ψυχική ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι leaders πρέπει πρώτα να φροντίζουν τη δική τους ψυχική υγεία

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Εξερευνήστε τα οφέλη της κηπουρικής για το σώμα & την ψυχή

Πώς ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.