Ψυχική Υγεία

Social Media: Τι μας κάνει να μοιραζόμαστε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Social Media: Τι μας κάνει να μοιραζόμαστε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Social Media: Μια νέα μελέτη ανέλυσε τη συμπεριφορά περισσότερων από 3.000 ατόμων για να εξερευνήσει την ψυχολογία πίσω από την ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Ο μέσος χρήστης του διαδικτύου ξοδεύει σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σαφές ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά για την ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών με το κοινό, όπως για παράδειγμα πώς να παραμείνετε ασφαλείς από τον COVID-19, και οι ερευνητές θέλουν να μάθουν τι κάνει ένα μέρος μέσου χρήστη αρκετά συναρπαστικό ώστε οι άνθρωποι να το μοιράζονται στο διαδίκτυο.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Danielle Cosme και Emily Falk ανέλυσε τη συμπεριφορά περισσότερων από 3.000 ατόμων για να εξερευνήσει την ψυχολογία πίσω από την ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο. Αποδεικνύεται ότι η απάντηση είναι αρκετά απλή: Οι άνθρωποι μοιράζονται πληροφορίες που θεωρούν ότι έχουν νόημα για τον εαυτό τους ή για τους ανθρώπους που γνωρίζουν. Η Cosme και η ομάδα της δοκιμάζουν τι συμβάλλει στην “virality που βασίζεται στην αξία”, ουσιαστικά ότι οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο μπορούν να γίνουν viral επειδή οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εγγενώς πολύτιμες, είτε για τον εαυτό τους είτε για την κοινωνία. Αυτό το εύρημα είναι το κλειδί για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηνυμάτων για κοινωνικούς λόγους, λέει ο Cosme, διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Νευροεπιστήμης Επικοινωνίας του Annenberg School for Communication.

Η γνώση των ψυχολογικών συστατικών που κάνουν ένα άτομο να μοιράζεται μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μοιραστούν γεγονότα σχετικά με την κλιματική αλλαγή ή τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να διαλύσουν τους μύθους για τα εμβόλια. Η έρευνα του Cosme δείχνει ότι οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε πληροφορίες που αντιλαμβάνονται ότι σχετίζονται με τον εαυτό τους. Ομοίως, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και αγαπούν να συνδέονται μεταξύ τους. Η κοινή χρήση πληροφοριών ενεργοποιεί κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας. Και όταν επικοινωνούμε με άλλους, λαμβάνουμε υπόψη αυτό που σκέφτεται ή θέλει να ακούσει ο άλλος, μια ιδιότητα γνωστή ως κοινωνική συνάφεια. Για τη μελέτη του Cosme, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε άρθρα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την υγεία, την κλιματική αλλαγή, την ψηφοφορία και τον COVID-19.

Μερικοί συμμετέχοντες διάβασαν τίτλους και περιλήψεις άρθρων ειδήσεων, άλλοι εξέτασαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν πόσο πιθανό ήταν να μοιραστούν κάθε μήνυμα και πόσο σχετικό το βρήκαν με τον εαυτό τους και με άτομα που γνωρίζουν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανεξάρτητα από το θέμα που καλύπτεται ή το μέσο του μηνύματος, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιθανό να πουν ότι θα μοιράζονταν μηνύματα που θεωρούσαν ότι είχαν σχέση με τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Περαιτέρω, διαπίστωσαν ότι όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν ρητά γιατί ένα μήνυμα ήταν σχετικό με τους ίδιους ή με άτομα που γνωρίζουν, ήταν ακόμη πιο πιθανό να το μοιραστούν από ό,τι όταν απλώς αναλογίζονταν το θέμα. “Η κοινή χρήση πληροφοριών είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ατομικής και συλλογικής δράσης”, λέει ο Cosme. “Στην αρχή της πανδημίας, χρειαζόμασταν να διαδώσουμε γρήγορα ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβαινε, πώς να προστατευτούμε, πώς να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον. Η διάδοση πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι πραγματικά επιδραστική στην αλλαγή της ατομικής μας συμπεριφοράς και επίσης στην αλλαγή τη συλλογική μας συμπεριφορά μεταβάλλοντας τις αντιλήψεις μας για το τι είναι κανονιστικό”.

Με δεδομένα για δεκάδες χιλιάδες μηνύματα, η Cosme και οι συνεργάτες της στο Communication Neuroscience Lab πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών δημόσιων μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να μεταφράσουμε την ψυχολογική θεωρία σε πραγματικές παρεμβάσεις για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την αλλαγή συμπεριφοράς”, λέει ο Cosme. Ένας τρόπος για να βελτιωθεί η κοινή χρήση περιεχομένου είναι να προσλάβετε άτομα που βρίσκουν ότι το περιεχόμενο είναι αυτο-ή κοινωνικά σχετικό για να μοιράζονται μηνύματα στο διαδίκτυο. Ένα άλλο είναι να πλαισιώνουμε μηνύματα ώστε να θεωρούνται πιο σχετικά με τον εαυτό τους ή κοινωνικά από το κοινό χωρίς να προσαρμόζονται τα ίδια τα μηνύματα. “Αναπτύξαμε πλαίσια μηνυμάτων που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με υπάρχουσες ειδήσεις και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, λέει ο Falk, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες προτροπές που λειτούργησαν σε αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν να δοκιμαστούν εύκολα και σε άλλα πλαίσια.”

Το Communication Neuroscience Lab συνεχίζει αυτήν την έρευνα εξετάζοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε σχέση με την κοινή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν σαρωτές fMRI για να κατανοήσουν πώς συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου διαμορφώνουν τις αντιλήψεις για τον εαυτό και την κοινωνική συνάφεια. Συνολικά, η ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα δώσουν σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνική αλλαγή τα εργαλεία για να το κάνουν αποτελεσματικά. “Τα μεγάλα ζητήματα απαιτούν συλλογική δράση”, λέει ο Cosme. Και η διάδοση ακριβών πληροφοριών δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να ενωθούν και να δράσουν. “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει βασικά ψυχολογικά συστατικά που παρακινούν τους ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με θέματα που επηρεάζουν την ευημερία μας”, λέει ο Falk. “Η κοινή χρήση είναι ένας βασικός μοχλός για τη μετατόπιση των πολιτιστικών κανόνων και την παροχή κινήτρων για δράση μεγαλύτερης κλίμακας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι το κάνει να συμβεί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτές είναι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις οποίες θέλουμε περισσότερο αποτοξίνωση

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης απειλούν τη ψυχική υγεία των παιδιών

Σταματήστε το scroll άμεσα!

Οι Kardashians άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς σε όλο τον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας