Ψυχική Υγεία

ΣΚΠ: Τα συναισθηματικά προβλήματα είναι πρώιμο σημάδι της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

ΣΚΠ: Τα συναισθηματικά προβλήματα είναι πρώιμο σημάδι της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

ΣΚΠ: Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων της ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών παθήσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Μια νέα κατανόηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) αναδύεται, υποδηλώνοντας ότι ψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθούν πολύ πριν από τα κλασικά σωματικά συμπτώματα της νόσου. Αυτή η αποκάλυψη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε και διαχειριζόμαστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, με την προηγούμενη αναγνώριση να επιβραδύνει πιθανώς την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Παραδοσιακά, πιστευόταν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας έγινε κλινικά εμφανής μόνο όταν τα άτομα παρουσίασαν το πρώτο τους απομυελινωτικό γεγονός, που συχνά χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως προβλήματα όρασης. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει μια πρόδρομη περίοδο που προηγείται αυτών των γεγονότων, όπου η ασθένεια μπορεί να παρουσιαστεί με πιο λεπτούς τρόπους.

Η Δρ Helen Tremlett, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, εξηγεί ότι αυτή η νέα κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας. Ο εντοπισμός πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και θεραπεία, αποτρέποντας δυνητικά τις σοβαρές κρίσεις και τις νοσηλείες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που ποικίλλει ως προς τα συμπτώματά της, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και μερικές φορές συγχέεται με άλλες καταστάσεις. Περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα μυελίνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, διαταράσσοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Η έννοια των πρόδρομων περιόδων που προηγούνται της έναρξης της νόσου δεν είναι μοναδική για τη ΣΚΠ. Παρατηρείται επίσης σε άλλες καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον. Για παράδειγμα, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα χρόνια πριν αναπτύξουν τις χαρακτηριστικές κινητικές ανεπάρκειες.

Στην περίπτωση της ΣΚΠ, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 6.800 ασθενών με ΣΚΠ στη Βρετανική Κολομβία. Αξιολόγησαν τον επιπολασμό καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια τα πέντε χρόνια πριν αυτοί οι ασθενείς αρχίσουν να εμφανίζουν πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα ΣΚΠ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίασαν παθήσεις ψυχικής υγείας σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, με το 28% των ασθενών με ΣΚΠ να επηρεάζεται σε σύγκριση με το 15% στον γενικό πληθυσμό. Οι επισκέψεις σε γιατρούς και ψυχιάτρους, οι συνταγές για παθήσεις ψυχικής υγείας και οι σχετικές νοσηλείες ήταν σταθερά υψηλότερες μεταξύ των ασθενών με ΣΚΠ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χάσμα μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και του γενικού πληθυσμού όσον αφορά τις ψυχιατρικές παθήσεις αυξήθηκε σε καθένα από τα πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου. Οι ερευνητές δεν πρότειναν ότι αυτές οι συνθήκες από μόνες τους θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά πρότειναν ότι μπορεί να αποτελούν μέρος του παζλ του προδρόμου της MS, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες.

Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο του Tremlett είχε ήδη εντοπίσει άλλα πιθανά συστατικά του προδρόμου της ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, των διαταραχών ύπνου, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της αναιμίας και του πόνου.

Συμπερασματικά, η αναγνώριση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων της ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών παθήσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αυτή η γνώση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με ΣΚΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη και άγχος από τα πρώιμα σημάδια στην σκλήρυνση κατά πλάκας

6 Συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία με σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Βελτιώνει η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.