Ψυχική Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 6 συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 6 συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η ασθένεια - η οποία βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα - μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση, τη μνήμη και τη συνολική ψυχική υγεία. 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά συμπτώματα, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι πιθανώς πόνος, κόπωση και προβλήματα όρασης. Αλλά η ασθένεια – η οποία βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα – μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση, τη μνήμη και τη συνολική ψυχική υγεία. Είναι αλήθεια ότι οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια ή νέα για μια διάγνωση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα κατάθλιψης, θλίψης και κοινωνικής απομόνωσης.

Αλλά επειδή η ΣΚΠ επηρεάζει συγκεκριμένα το κεντρικό νευρικό σύστημα – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου της συναισθηματικής επεξεργασίας – είναι πιθανό η ίδια η ασθένεια να συμβάλλει στην κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ της νόσου και της ψυχικής υγείας. Η ενημέρωση είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής σας.

Η σύνδεση μεταξύ ΣΚΠ και Ψυχικής Υγείας

Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πιστεύαμε ότι η ανάπτυξη [διαταραχών της διάθεσης] σχετιζόταν κυρίως με την αβεβαιότητα της πλοήγησης της νόσου. Αλλά τώρα, οι γιατροί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των διαταραχών της διάθεσης και της ΣΚΠ που υπερβαίνει την αντιμετώπιση των συναισθημάτων της διάγνωσης.

6 Συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία με σκλήρυνση κατά πλάκας

Εκτός από τη λήψη θεραπείας για την ίδια την ασθένεια, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία όσο ζείτε με ΣΚΠ, όπως:

Ζητήστε βοήθεια

Η ΣΚΠ συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων και, με τη σειρά της, να συμβάλει σε μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση. Είναι πραγματικά ένας φαύλος κύκλος. Το να έχεις ανθρώπους στη γωνιά σου είναι ζωτικής σημασίας, και ενώ αυτό έρχεται φυσικά για κάποιους, είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για άλλους.

Προτείνει να ξεκινήσετε με το να είστε ευάλωτοι και να ζητάτε βοήθεια από άλλους. Αυτό είναι κρίσιμο, προσθέτει, επειδή οι άλλοι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν πόσο παλεύουν όσοι έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι συμβουλές του επεκτείνονται σε αγαπημένα πρόσωπα καθώς και σε ιατρούς. Οι γιατροί κατανοούν πόσο σημαντική είναι η κοινωνική υποστήριξη για άτομα με παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορούν να σας συνδέσουν με ομάδες υποστήριξης ή οργανισμούς υπεράσπισης ασθενών.

Αναζητήστε άλλους που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Χρησιμοποιήστε τους συσχετισμούς, τις ομάδες υποστήριξης και τις εκδηλώσεις για MS για να συνδεθείτε με άλλα άτομα που έχουν βιώσει την ΠΣ από πρώτο χέρι. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις ομάδες υποστήριξης χρήσιμες και τις προτείνω επίσης. Προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες να ακουστούν, να επιβεβαιωθούν και να κατανοηθούν από άτομα που περπατούν στον ίδιο δρόμο με στροφές. Οι ιδέες που μοιράζονται και νοιάζονται που επεκτείνουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και ακόμη και μεταμορφωτικές.

Να είστε ειλικρινείς με την ομάδα φροντίδας σας

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε τους γιατρούς σας για την ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση. Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν με την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, ενώ διαχειρίζεται τη φροντίδα σας. Mπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν ψυχιατρικά φάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις. Η διάθεσή σας μπορεί ακόμη και να επηρεαστεί από μια φαινομενικά άσχετη θεραπεία που σας έχει συνταγογραφηθεί.

Εξετάστε τις θεραπευτικές παρεμβάσεις

Ακόμη και με ένα ακμάζον δίκτυο υποστήριξης, πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσθετα εργαλεία και πόρους για να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν τόσο από την ψυχοθεραπεία (θεραπεία ομιλίας) όσο και/ή από τη φαρμακοθεραπεία (θεραπεία με φάρμακα).

Η θεραπεία ομιλίας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσετε συναισθήματα σχετικά με την κατάστασή σας. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) – ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των διαταραχών χρήσης ουσιών – μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ενσωματώστε την άσκηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην υποστήριξη της ψυχικής σας υγείας όταν έχετε ΣΚΠ. Μια θρεπτική διατροφή, οι τακτικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η άσκηση και η καλή υγιεινή ύπνου μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ΣΚΠ που συμμετείχαν σε σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια έξι μηνών βελτίωσαν τα επίπεδα κόπωσης καθώς και τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία τόσο για την κόπωση όσο και για την κατάθλιψη στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τα συμπτώματα της ΣΚΠ, σύμφωνα με το NMSS. Τα άτομα με ΣΚΠ μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ ως τρόπο αυτοθεραπείας και αντιμετώπισης των συναισθηματικών συμπτωμάτων τους. Το άγχος, συγκεκριμένα, μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, Johns Hopkins Medicine. Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας και πίνετε αλκοόλ τακτικά ή σε υπερβολική ποσότητα, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με το γιατρό σας για καθοδήγηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Βελτιώνει η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

Μεταβολικό Σύνδρομο και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Πώς συνδέονται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.

Πώς η φύση ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία;

Βρίσκοντας ισορροπία: Για να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος που αφιερώνεται στη φύση για βελτιωμένη ευεξία, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε πάνω από 19.000 άτομα, εξετάζοντας τον ψυχαγωγικό τους χρόνο στη φύση και την υγεία που αναφέρουν οι ίδιοι.