Επιστημονικά Νέα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Κατάθλιψη και άγχος από τα πρώιμα σημάδια

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Κατάθλιψη και άγχος από τα πρώιμα σημάδια

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι άνθρωποι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες τα χρόνια πριν από την εμφάνιση των νευρολογικών διαταραχών.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δίνει μια σαφέστερη εικόνα των πρώιμων σημείων της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ), δείχνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές ασθένειες τα χρόνια πριν από την εμφάνιση των ασθενειών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, υποδηλώνει ότι ψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελούν μέρος μιας πρόδρομης φάσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας – ένα σύνολο προκαταρκτικών συμπτωμάτων και ενδείξεων που εμφανίζονται πριν από τα κλασικά συμπτώματα της ΣΚΠ.

«Για πολύ καιρό, πιστευόταν ότι η ΣΚΠ ξεκίνησε πραγματικά κλινικά μόνο όταν ένα άτομο βίωσε το πρώτο του απομυελινωτικό γεγονός, όπως με τη μορφή προβλημάτων όρασης», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Δρ. Helen Tremlett, καθηγήτρια νευρολογίας στο UBC και μέλος του το Djavad Mowafaghian Centre for Brain Health. «Αλλά καταλάβαμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη περίοδος πριν από αυτά τα γεγονότα όπου η ασθένεια εμφανίζεται με πιο έμμεσους τρόπους».

ΣΚΠ: Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Η ΣΚΠ είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες, διαταράσσοντας τις επικοινωνίες προς και από τον εγκέφαλο. Η αναγνώριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι συχνά δύσκολη για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, επειδή τα συμπτώματά της είναι ποικίλα και μπερδεύονται εύκολα με άλλες καταστάσεις. Για πολλούς ασθενείς, αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι προς τη διάγνωση μπορεί να είναι μακρύ και γεμάτο με αβεβαιότητα.

Η Δρ Tremlett και η ομάδα της εργάζονται για τον καλύτερο χαρακτηρισμό των πρώιμων σταδίων της ΣΚΠ με την ελπίδα να διευκολύνουν την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανή παρέμβαση. Οι πρόδρομες περίοδοι είναι καλά καθιερωμένες σε άλλες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα χρόνια πριν ξεκινήσουν οι κλασικές κινητικές ανεπάρκειες.

Τι συνέβη στη μελέτη για τη ΣΚΠ;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας για 6.863 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στο B.C. Εξέτασαν τον επιπολασμό των καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας, τα πέντε χρόνια πριν οι ασθενείς αναπτύξουν κλασικά, ιατρικά αναγνωρισμένα σημάδια ΣΚΠ. Αυτοί οι ασθενείς με ΣΚΠ συγκρίθηκαν με 31.865 ασθενείς χωρίς ΣΚΠ.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνιζαν ψυχικές ασθένειες σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, σε 28,0% και 14,9% αντίστοιχα. Η χρήση της υγειονομικής περίθαλψης για ψυχιατρικά συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων γιατρού και ψυχιάτρου, των συνταγών και των νοσηλειών – ήταν επίσης σταθερά υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με ΣΚΠ. Συγκεκριμένα, το χάσμα διευρύνθηκε σε καθένα από τα πέντε χρόνια που οδήγησαν στην εμφάνιση της νόσου.

«Βλέπουμε όλο και υψηλότερα ποσοστά ψυχιατρικών καταστάσεων που κορυφώνονται τον τελευταίο χρόνο πριν από την εμφάνιση της ΣΚΠ», είπε ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Anibal Chertcoff, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Dr. Tremlett. «Αν και δεν προτείνουμε ότι αυτές οι καταστάσεις από μόνες τους μπορούν να είναι προγνωστικοί παράγοντες της ΣΚΠ, μπορεί να είναι ένα κομμάτι του παζλ του προδρόμου της MS και ένα πιθανό σήμα όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 Συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Βελτιώνει η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες τα συμπτώματα της ΣΚΠ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.