Ψυχική Υγεία

Ψυχοθεραπεία: Πώς η ομαδική ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;

Ψυχοθεραπεία: Πώς η ομαδική ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;

Ψυχοθεραπεία: Η ομαδική θεραπεία παρέχει μια αποτελεσματική οδό για τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς υγείας.

Η θεραπεία δεν περιορίζεται στην αναζήτηση συμβουλών από έναν μεμονωμένο θεραπευτή. Η ομαδική θεραπεία παρέχει μια μάλλον αποτελεσματική οδό για τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς υγείας. Συνήθως, οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας καθοδηγούνται από έναν ή περισσότερους θεραπευτές που εργάζονται με πολλά άτομα ταυτόχρονα σχετικά με μια κατάσταση ή βιωμένη εμπειρία για την οποία όλα τα μέλη της ομάδας αναζητούν θεραπεία. Ενώ η ομαδική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της, χρησιμοποιείται πιο συχνά με ατομική θεραπεία και, πιθανώς, φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ομαδική θεραπεία λόγω της αυξημένης αίσθησης ευαλωτότητας – περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερη έκθεση. Αλλά, αν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα, τα οφέλη της ομαδικής θεραπείας μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητικά, ειδικά για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, διπολικές διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, κοινωνικές φοβίες και διαταραχές χρήσης ουσιών.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της ομαδικής θεραπείας

1. Συντροφικότητα.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι να μάθετε ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσάς που υποφέρουν από το ίδιο πράγμα. Συχνά υπάρχουν έντονα συναισθήματα απομόνωσης και αποξένωσης όταν αντιμετωπίζετε ένα θέμα ψυχικής υγείας που δυσκολεύει την αναζήτηση θεραπείας. Με την ομαδική θεραπεία, βρίσκεστε με άτομα που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια θέματα. Αυτή η κοινή αντίληψη μιας δύσκολης εμπειρίας καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και καθιστά την όποια κρίση πολύ λιγότερο πιθανή. Η κοινή χρήση συναισθημάτων με την ομάδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο ή το άγχος που μπορεί να νιώθετε.

2. Διαφορετικές προοπτικές.

Η ομαδική θεραπεία, από τη φύση της, περιλαμβάνει εισροές από ποικίλες οπτικές γωνίες. Με διαφορετικές προσωπικότητες και εμπειρίες, οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τα ζητήματα και τα προβλήματα διαφορετικά. Βλέποντας πώς οι άλλοι άνθρωποι χειρίζονται αυτά τα ζητήματα και προβλήματα, μπορείτε να ενσωματώσετε διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τις δικές σας. Επιπλέον, συνήθως, τα μέλη της ομάδας θα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στην αντιμετώπιση της θεραπείας τους και θα μπορούν να προσφέρουν σε άλλους τις εμπειρίες τους και τους τρόπους αντιμετώπισης.

3. Υπευθυνότητα.

Ενώ η πίεση των συνομηλίκων συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή ως θετική, με την ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι ανεπαίσθητες μορφές της. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει να κρίνεις κάποιον ή να τον κάνεις να νιώθει ένοχος ή να προσπαθείς να εκφοβίσεις κάποιον ώστε να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά με τα άλλα μέλη της ομάδας να παρέχουν θετικά σχόλια και συμβουλές για την αντιμετώπιση προκλήσεων, προκύπτει ένα αίσθημα ευθύνης από την επιθυμία να ευχαριστήσετε και να γίνετε αποδεκτοί από την ομάδα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε προς την επίτευξη των στόχων σας.

4. Αυτοπεποίθηση.

Έχοντας τη συντροφικότητα, τη συντροφικότητα και την υποστήριξη των μελών της ομάδας παρέχει ένα είδος δίχτυ ασφαλείας που οικοδομεί εμπιστοσύνη. Αυτή η αυτοπεποίθηση σάς δίνει τη δυνατότητα να ωθήσετε τον εαυτό σας έξω από την ομάδα, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν σκοντάψετε, έχετε άλλους να ανατρέψετε.

5. Αυτοανακάλυψη.

Όλοι μας έχουμε τυφλά σημεία για τον εαυτό μας, μερικά από τα οποία μπορεί να μας εμποδίζουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά εκείνα τα πράγματα που μπορεί να είναι η ρίζα των προβλημάτων μας. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα μέλη της ομάδας, θα δείτε αντανακλάσεις του εαυτού σας από τις προοπτικές τους, επιτρέποντας να αποκαλυφθούν αυτά τα τυφλά σημεία και βελτιώνοντας την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις για τις οποίες χρειάζεστε βοήθεια.

6. Μεταβάσεις.

Η πλήρης ή μερική ενδονοσοκομειακή θεραπεία συχνά περιλαμβάνει μια σημαντική ποσότητα ομαδικής θεραπείας στην οποία οι ασθενείς συνηθίζουν και θεωρούν ότι είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της θεραπείας τους. Η ομαδική θεραπεία εξωτερικών ασθενών διασφαλίζει ότι αυτή η θεραπεία είναι προσβάσιμη και συνεχής.

7. Εμπιστευτικότητα.

Ακριβώς όπως με την ατομική θεραπεία, η ομαδική θεραπεία απαιτεί από τους συμμετέχοντες να τηρούν το απόρρητο εκτός της ομάδας. Ομολογουμένως, τα μέλη της ομάδας δεν υπόκεινται στους ίδιους ηθικούς περιορισμούς με τους εξουσιοδοτημένους θεραπευτές, αλλά τα μέλη συνήθως (και θα έπρεπε) απαιτείται να υπογράψουν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας. Φυσικά, τέτοιες συμφωνίες μπορεί να αθετηθούν, αλλά, δεδομένων των κοινών εμπειριών των μελών της ομάδας, υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα «κάντε στους άλλους όπως θα θέλατε να κάνουν σε εσάς». Επίσης, τα πρώτα ονόματα ή τα αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω άνεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές που θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία όταν αρρωσταίνετε

Ποια είναι η σημασία της ψυχικής ευεξίας;

Τέσσερις στους δέκα φοιτητές περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως κακή

Θέλετε να είστε πιο fit και με αυτοπεποίθηση το 2023; Ασχοληθείτε με την κοινοτική κηπουρική!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.