Ψυχική Υγεία

Ψύχωση διάγνωση: Σαρώσεις εγκεφάλου προβλέπουν επιδείνωση σε ασθενείς με ψύχωση & κατάθλιψη

Ψύχωση διάγνωση: Σαρώσεις εγκεφάλου προβλέπουν επιδείνωση σε ασθενείς με ψύχωση & κατάθλιψη

Ψύχωση διάγνωση: Το μέλλον της διάγνωσης και των θεραπειών για σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνει μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου τους επέτρεψαν να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη ή ψύχωση ήταν πιο πιθανό να έχουν επιδείνωση. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιος ασθενείς μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία από την αρχή και να τους βοηθήσει να αποφύγουν τη δοκιμή και το λάθος στην επιλογή των φαρμάκων.

Ενώ η διάγνωση καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή γίνεται τώρα χρησιμοποιώντας τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και τις κλινικές παρατηρήσεις ενός ασθενούς, οι μαγνητικές τομογραφίες θα παρέχουν βιολογικές γνώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. «Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση σαρώσεων εγκεφάλου ή άλλων νευροβιολογικών πληροφοριών, όπως δείγματα αίματος, για τη δημιουργία πιο στοχευμένων προσεγγίσεων στη θεραπεία ατόμων με ψύχωση και κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Πάρις Λαλούσης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

Αν και άλλες έρευνες έχουν χρησιμοποιήσει σαρώσεις εγκεφάλου για τη διάγνωση και την πρόγνωση της ψυχικής υγείας, δεν χρησιμοποιούνται τώρα κλινικά, είπε ο Λαλούσης. Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 300 συμμετέχοντες σε μια ευρωπαϊκή μελέτη που ονομάστηκε PRONIA, η οποία ερευνά εργαλεία για την πρόβλεψη της ψύχωσης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με πρόσφατη ψύχωση ή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Καθεμία από τις ομάδες περιείχε ασθενείς με ψύχωση και κατάθλιψη και κάθε ομάδα είχε διακριτικά χαρακτηριστικά που ρίχνουν φως στην πιθανότητα ανάρρωσης των ασθενών. Στην πρώτη συστάδα, οι χαμηλότεροι όγκοι φαιάς ουσίας συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα. Η φαιά ουσία είναι πιο σκοτεινός ιστός στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στον έλεγχο των μυών, τη μνήμη, τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων. Αυτό το σύμπλεγμα είχε επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, φτωχότερη συγκέντρωση και άλλες διαταραχές σκέψης και μνήμης.

Αντίθετα, υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας στο δεύτερο σύμπλεγμα σηματοδοτούσαν ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να αναρρώσουν καλά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν δεύτερο αλγόριθμο για να προβλέψουν την κατάσταση των ασθενών εννέα μήνες μετά τη διάγνωση, βρίσκοντας ότι είναι πιο ακριβής από την παραδοσιακή διάγνωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης ομάδες σε άλλες μεγάλες μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, οι οποίες περιελάμβαναν άτομα που είχαν χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο όσα είχαν πρόσφατα διαγνωστεί. Όσο περισσότερος καιρός είχε περάσει από τη διάγνωση, τόσο πιο πιθανό ήταν ένας ασθενής να πέσει στο σύμπλεγμα με χαμηλή φαιά ουσία, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να ελέγξουν τα αποτελέσματά τους πριν προγραμματίσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κάπνισμα της εγκύου δε συνδέεται άμεσα με την παιδική ΔΕΠΥ

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Ο αυτισμός αλλάζει σταδιακά τη λευκή ουσία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα οφέλη από το εποικοδομητικό άγχος;

Εποικοδομητικό άγχος: Το καλό άγχος, που συχνά αναφέρεται ως "eustress", είναι ένας τύπος άγχους που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία, τα κίνητρα και την απόδοση ενός ατόμου.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.