Ψυχική Υγεία

Ψύχωση διάγνωση: Σαρώσεις εγκεφάλου προβλέπουν επιδείνωση σε ασθενείς με ψύχωση & κατάθλιψη

Ψύχωση διάγνωση: Σαρώσεις εγκεφάλου προβλέπουν επιδείνωση σε ασθενείς με ψύχωση & κατάθλιψη

Ψύχωση διάγνωση: Το μέλλον της διάγνωσης και των θεραπειών για σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνει μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου τους επέτρεψαν να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη ή ψύχωση ήταν πιο πιθανό να έχουν επιδείνωση. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιος ασθενείς μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία από την αρχή και να τους βοηθήσει να αποφύγουν τη δοκιμή και το λάθος στην επιλογή των φαρμάκων.

Ενώ η διάγνωση καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή γίνεται τώρα χρησιμοποιώντας τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και τις κλινικές παρατηρήσεις ενός ασθενούς, οι μαγνητικές τομογραφίες θα παρέχουν βιολογικές γνώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. «Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση σαρώσεων εγκεφάλου ή άλλων νευροβιολογικών πληροφοριών, όπως δείγματα αίματος, για τη δημιουργία πιο στοχευμένων προσεγγίσεων στη θεραπεία ατόμων με ψύχωση και κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Πάρις Λαλούσης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

Αν και άλλες έρευνες έχουν χρησιμοποιήσει σαρώσεις εγκεφάλου για τη διάγνωση και την πρόγνωση της ψυχικής υγείας, δεν χρησιμοποιούνται τώρα κλινικά, είπε ο Λαλούσης. Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 300 συμμετέχοντες σε μια ευρωπαϊκή μελέτη που ονομάστηκε PRONIA, η οποία ερευνά εργαλεία για την πρόβλεψη της ψύχωσης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με πρόσφατη ψύχωση ή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Καθεμία από τις ομάδες περιείχε ασθενείς με ψύχωση και κατάθλιψη και κάθε ομάδα είχε διακριτικά χαρακτηριστικά που ρίχνουν φως στην πιθανότητα ανάρρωσης των ασθενών. Στην πρώτη συστάδα, οι χαμηλότεροι όγκοι φαιάς ουσίας συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα. Η φαιά ουσία είναι πιο σκοτεινός ιστός στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στον έλεγχο των μυών, τη μνήμη, τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων. Αυτό το σύμπλεγμα είχε επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, φτωχότερη συγκέντρωση και άλλες διαταραχές σκέψης και μνήμης.

Αντίθετα, υψηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας στο δεύτερο σύμπλεγμα σηματοδοτούσαν ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να αναρρώσουν καλά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν δεύτερο αλγόριθμο για να προβλέψουν την κατάσταση των ασθενών εννέα μήνες μετά τη διάγνωση, βρίσκοντας ότι είναι πιο ακριβής από την παραδοσιακή διάγνωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης ομάδες σε άλλες μεγάλες μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, οι οποίες περιελάμβαναν άτομα που είχαν χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο όσα είχαν πρόσφατα διαγνωστεί. Όσο περισσότερος καιρός είχε περάσει από τη διάγνωση, τόσο πιο πιθανό ήταν ένας ασθενής να πέσει στο σύμπλεγμα με χαμηλή φαιά ουσία, διαπίστωσε η μελέτη. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να ελέγξουν τα αποτελέσματά τους πριν προγραμματίσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κάπνισμα της εγκύου δε συνδέεται άμεσα με την παιδική ΔΕΠΥ

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Ο αυτισμός αλλάζει σταδιακά τη λευκή ουσία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.