Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία: Πώς συνδέεται η δημιουργικότητα με τη μειωμένη κοινωνικότητα

Ψυχολογία: Πώς συνδέεται η δημιουργικότητα με τη μειωμένη κοινωνικότητα

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η σχέση κοινωνικής απομόνωσης και μεγαλύτερης δημιουργικότητας δεν ισχύει όμως εξίσου για άλλες κατηγορίες ανθρώπων που, επίσης, αποφεύγουν τους άλλους αλλά για ψυχολογικούς λόγους, κυρίως επειδή τους φοβούνται, όπως όσοι είναι πολύ ντροπαλοί, έχουν κοινωνική φοβία (κοινωνική αγχώδη διαταραχή) ή πάσχουν από αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζούλι Μπάουκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Personality and Individual Differences”, μελέτησαν περίπου 300 νεαρά άτομα με μέση ηλικία 19,5 ετών.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν αναφορικά με το πόσο δημιουργικοί είναι και πόση τάση έχουν να μείνουν μόνοι, καθώς επίσης κατά πόσο έχουν τάση για άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ανηδονία κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι οι πιο ακοινώνητοι ήταν -κατά μέσο όρο- και οι πιο δημιουργικοί. Αντίθετα, η ντροπαλότητα και η αποφευκτικότητα σχετίζονταν αρνητικά με τη δημιουργικότητα. Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν δημιουργικότητα κάτω του μέσου όρου.

Η Μπάουκερ δήλωσε ότι «τα ντροπαλά και αποφευκτικά άτομα συχνά έχουν μεγαλύτερη ανικανότητα να χρησιμοποιήσουν το χρόνο της μοναχικότητάς τους με ευχάριστο και παραγωγικό τρόπο, ίσως επειδή τους απασχολούν συνεχώς αρνητικές σκέψεις και φόβοι».

Ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ακοινώνητοι άνθρωποι μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους από ό,τι με άλλους, αλλά δεν είναι αντικοινωνικοί. Συνήθως δεν παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για μια κοινωνική επαφή, αλλά συχνά δεν απορρίπτουν τις προσκλήσεις από άλλους.

Σύμφωνα με την Μπάουκερ, «οι ακοινώνητοι έχουν αρκετές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, έτσι ώστε όταν μένουν μόνοι τους, μπορούν να χαρούν τη μοναξιά τους. Επιπλέον, είναι πιο ικανοί να σκέφτονται δημιουργικά και να αναπτύσσουν νέες ιδέες, όπως ένας καλλιτέχνης στο στούντιό του ή ένας διανοούμενος στο γραφείο του».

Όπως είπε, «το βασικό που μετράει, είναι το κίνητρο. Πρέπει να κατανοήσουμε για ποιον λόγο κάποιος αποσύρεται κοινωνικά, για να καταλάβουμε τους κινδύνους και τα οφέλη από κάτι τέτοιο».

Ανάμεσα στα οφέλη είναι η καλύτερη επαφή με τον εαυτό, τη φύση και την πνευματικότητα (ή το Θεό για τους πιστούς), ενώ ανάμεσα στους κινδύνους η απώλεια των φίλων και της ευρύτερης κοινωνικής υποστήριξης, η απώλεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αυτοοικτιρμός κ.α.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που αποφεύγουν τους συνομηλίκους τους, κινδυνεύουν περισσότερο από άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, κακές σχολικές επιδόσεις κ.α. Επίσης άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μοναξιά στη μέση και τρίτη ηλικία με μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας, κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι συχνά είναι ασαφή τα όρια ανάμεσα στις διάφορες μορφής κοινωνικής απόσυρσης, που οφείλονται στην εσωστρέφεια, στη ντροπαλότητα, στην κοινωνική φοβία, στην αντικοινωνικότητα κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα μουσική: Πως επιδρά η μουσική στην ψυχική μας διάθεση

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

Είναι σημαντικό να εκτιμάτε τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη: Τρεις τεχνικές αυτοβοήθειας

Κατάθλιψη Συμπτώματα Αντιμετώπιση: Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Η παρούσα υγειονομική κρίση ενδέχεται να δυσχεράνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε μερικές ιδέες αυτοβοήθειας προκειμένου να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό πως αναγνωρίζετε πως η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, όταν παρέχετε στον εαυτό σας το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον. Επικοινωνήστε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να συζητήσετε για ό,τι σας ανησυχεί.

Ψυχική υγεία : Μάθετε τι είναι το νευρικό γέλιο

Ψυχική υγεία : Βρίσκεστε σε μια τεταμένη κατάσταση και ξαφνικά αισθάνεστε μια υπερβολικά ισχυρή ώθηση να γελάσετε. Μην ανησυχείτε, δεν είστε τρελοί για αυτό - είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται νευρικό γέλιο.

Απλές τεχνικές αυτοβοήθειας για τη διαχείριση του άγχους

Άγχος Συμπτώματα Αντιμετώπιση: Το άγχος συχνά συνοδεύεται από μια ποικιλία διαφορετικών φυσικών συμπτωμάτων, η εμπειρία των οποίων μπορεί να εντείνει το βιούμενο άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δυσφορίας. Εάν αναζητάτε τρόπους να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του άγχους, το παρακάτω κείμενο μπορεί να σας δώσει μια ίδεα πρακτικών αυτοβοήθειας.

Παρεγκεφαλίδα : Μάθε πως επηρεάζει την διάθεση

Παρεγκεφαλίδα είναι ένα μέρος του εγκεφάλου ,το οποίο αναγνωρίστηκε κυρίως για το ρόλο της στον συντονισμό της κίνησης και υπέστη εξελικτικές αλλαγές που μπορεί να συνέβαλαν στην ανθρώπινη κουλτούρα, τη γλώσσα και τη χρήση εργαλείων.

Πώς να δείτε τα πράγματα από μια πιο αισιόδοξη ματιά

Αισιοδοξία Σημασία: Σε αυτές τις ταραχώδεις στιγμές, είναι μερικές φορές ολόκληρος αγώνας να διατηρήσουμε μια πιο ολιστική θέαση της ζωής και να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε όσα μας ταλαιπωρούν ή όσα δεν δουλεύουν με το μέρος μας. Ωστόσο, αν καταφέρετε να καλλιεργήσετε μια πιο ολιστική ματιά στα πράγματα, αυτό μπορεί να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Ψυχική άνοια : Ο ύπνος βοηθάει στην θεραπεία της

Ψυχική άνοια : Τα άτομα που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες τη νύχτα διατρέχουν δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη η οποία έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.