Ψυχική Υγεία

Ψυχικό τραύμα: Ξεπεράστε το ψυχικό τραύμα που σας έχει δημιουργηθεί

Ψυχικό τραύμα: Ξεπεράστε το ψυχικό τραύμα που σας έχει δημιουργηθεί

Ψυχικό τραύμα: Τα σωματικά μας τραύματα επουλώνονται γρήγορα. Τι γίνεται όμως με τα ψυχικά μας τραύματα; Διαβάστε τους παράγοντες που σας επηρεάζουν και απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν το ψυχολογικό τραύμα με τον χρόνο και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η εύρεση των σωστών επιλογών θεραπείας είναι κρίσιμη για την ανάρρωσή σας, καθώς αυτές είναι που θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα ενεργείται από και πέρα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη και το τραύμα

 • Μείνετε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους σας και τους φίλους σας. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πόρους θλίψης, όπως ομάδες υποστήριξης θλίψης, παράλληλα με το σύστημα υποστήριξής σας.
 • Να είστε έτοιμοι να θρηνήσετε. Όταν η θλίψη για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια επετείων και άλλων ειδικών ημερών, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε τη θλίψη κατά τη διάρκεια των διακοπών.
 • Η εξισορρόπηση της διαδικασίας πένθους και των τακτικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί διάφορα συναισθήματα και να κάνετε διαλείμματα από το πένθος όταν είναι δυνατόν.
 • Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα. Κάντε υγιεινές διατροφικές επιλογές, διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, δοκιμάστε θεραπευτικές δραστηριότητες και να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας καθώς αντιμετωπίζετε τη θλίψη.
 • Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους, θυμού και κατάθλιψης. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και διαχειρίσιμες σωματικές δραστηριότητες στην καθημερινή σας ρουτίνα.
 • Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συμπτώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας που προέρχονται από μια τραυματική εμπειρία.

Το τραύμα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους

Η φύση ενός συμβάντος ή μιας απώλειας δεν είναι πάντα η μόνη πηγή τραύματος. Η διαδικασία του πένθους και τα συναισθήματά σας μπορεί να φαίνονται και να αισθάνονται διαφορετικά από τα άλλα. Δύο άνθρωποι μπορούν να βιώσουν το ίδιο γεγονός και να βιώσουν διαφορετικά επίπεδα τραύματος.

Οι προσωπικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση στο τραύμα περιλαμβάνουν:

 • πώς ρυθμίζετε και επεξεργάζεστε τα συναισθήματα
 • δευτερογενείς στρεσογόνοι παράγοντες
 • το στυλ αντιμετώπισης μας
 • προηγούμενο ιστορικό τραύματος
 • πρόσβαση σε υποστήριξη και πόρους
 • Αίσθημα «μούδιασμα» στην τραγωδία

Οι τακτικές τραγωδίες μπορεί να προκαλέσουν «κόπωση συμπόνιας» και «ψυχικό μούδιασμα», όπου το μυαλό διαχωρίζει τα συναισθήματα από τις σκέψεις που προκαλούν θλίψη. Μπορεί να μην αισθάνεστε τίποτα στην αρχή, αλλά μέρες ή και εβδομάδες αργότερα, μια σειρά συναισθημάτων θα μπορούσε ξαφνικά να σας ξεσπάσει. Μην αισθάνεστε ένοχοι εάν επεξεργάζεστε την απώλεια με διαφορετικό τρόπο ή χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από τους άλλους για να αντιμετωπίσετε τραυματικά γεγονότα. Η διαδικασία του πένθους σας και τα συναισθήματα που βιώνετε είναι μοναδικά για εσάς. Η ασημένια επένδυση Ενώ η υπομονή σε τραυματικά γεγονότα και η αντιμετώπιση της θλίψης είναι δύσκολη και εξαντλητική, η εμπειρία μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς και να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας. Θα ξεπεράσετε αυτόν τον δύσκολο χρόνο και η υποστήριξη είναι διαθέσιμη.

Πότε και πώς να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

 • Όταν η θλίψη γίνεται συντριπτική και δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Εάν τα συμπτώματά σας συνεχιστούν για μήνες χωρίς ανακούφιση.
 • Όταν καταφεύγετε ή σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας και συζητήστε τις επιλογές θεραπείας που είναι κατάλληλες για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης απειλούν τη ψυχική υγεία των παιδιών

Πώς δεχόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας;

Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία;

Τελικά, ο γυναικείος οργασμός είναι συχνό φαινόμενο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.