Ψυχική Υγεία

Ατοπική δερματίτιδα στρες: Στενή σχέση ανάμεσα στο έκζεμα, το άγχος και την κατάθλιψη

Ατοπική δερματίτιδα στρες: Στενή σχέση ανάμεσα στο έκζεμα, το άγχος και την κατάθλιψη

Ατοπική δερματίτιδα στρες: Οι ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την ατοπική δερματίτιδα μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και τα ίδια τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό αυξάνει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος. 

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προκαλεί μπαλώματα ξηρού, φολιδωτού, κνησμώδους δέρματος που σκάει. Είναι η πιο κοινή μορφή ατοπικής δερματίτιδας. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζεμάτων, 31,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια μορφή εκζέματος, που είναι περίπου το 10% του πληθυσμού. Σημειώνουν ότι ο επιπολασμός της ατοπικής δερματίτιδας μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 8% το 1997 σε περίπου 12%. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το έκζεμα αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, αλλά οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του κινδύνου τείνουν να ποικίλλουν ευρέως. Μια ανασκόπηση των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων έδειξε τώρα ότι το έκζεμα σχετίζεται με 63% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης είτε κατάθλιψης είτε άγχους.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ξεχωριστά αυτές τις δύο καταστάσεις ψυχικής υγείας, διαπίστωσαν ότι το έκζεμα συσχετίστηκε με 64% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και 68% αυξημένο κίνδυνο άγχους. Για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους, συγκέντρωσαν δεδομένα από 20 μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά 141.910 άτομα με έκζεμα και 4.736.222 ελέγχους που δεν είχαν την πάθηση. Οι ερευνητές, από το Έκτο Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου Kunming στο Yuxi, Yunnan, Κίνα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο PLOS ONE Trusted Source.

Πιθανές αιτίες

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι ο κνησμός, οι διαταραχές στον ύπνο και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους ενός ατόμου. “Η κοινωνική απομόνωση και ο στιγματισμός σίγουρα μπορεί να εμφανιστούν καθώς πολλοί ασθενείς εμφανίζουν τη δερματίτιδα τους σε περιοχές του σώματός τους που είναι δημόσιες όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια”, δήλωσε η Beth Goldstein, δερματολόγος στο Central Dermatology Center και συνιδρυτής του Get, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. “Οι στενές σχέσεις μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν”, είπε. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστεί η συνιστώσα της ψυχικής υγείας του εκζέματος, επειδή το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα”, δήλωσε η Vivian Shi, MD, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για Ιατρικές Επιστήμες στο Little Rock, AR, η οποία υπηρετεί στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Ένωσης Εκζέματος.

“Η αντιμετώπιση του συστατικού της ψυχικής υγείας του εκζέματος παράλληλα με τα σωματικά συμπτώματα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών της θεραπείας”, πρόσθεσε. Οι συντάκτες της νέας ανάλυσης τονίζουν ότι οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν το έκζεμα και την ψυχική υγεία παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο, σημειώνουν μερικές ενδιαφέρουσες μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κοινές φυσιολογικές αιτίες, όπως το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή. Επικαλούνται επίσης έρευνα σε μοντέλο εκζέματος ποντικού, που διαπίστωσε ότι τα ζώα εμφάνιζαν συμπεριφορές άγχους και κατάθλιψης. Οι επιστήμονες πίσω από αυτή τη μελέτη έδειξαν ότι οι συμπεριφορές σχετίζονταν με αλλαγές σε μέρη του εγκεφάλου τους που εμπλέκονται στην επεξεργασία της ανταμοιβής.

Κύκλος άγχους και εξάρσεων

Μπορεί να υπάρχει ένας κύκλος ψυχολογικού στρες, αυξημένης φλεγμονής και έξαρσης του δέρματος σε άτομα με έκζεμα. Η Εθνική Ένωση Εκζέματος λέει ότι οι ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την ατοπική δερματίτιδα μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και τα ίδια τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό αυξάνει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος. Ταυτόχρονα, το ψυχολογικό στρες μπορεί να εμποδίσει την αποκατάσταση του δέρματος. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν στιγματισμό από τους συνομηλίκους τους.

Το στρες και το άγχος μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων όπως οι ισταμίνες, που με τη σειρά τους προκαλούν κνησμό. Το ξύσιμο μπορεί στη συνέχεια να βλάψει το δέρμα και να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Σε μια έρευνα της National Eczema Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 74% των ανθρώπων ανέφεραν ότι το έκζεμα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και το 66% είπε ότι οδήγησε σε αισθήματα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης. Λιγότερα από τα μισά από αυτά τα άτομα είπαν ότι τους προσφέρθηκε επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των ζητημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 tips για την υγεία του δέρματός σας

Φυσικές & σπιτικές θεραπείες για το έκζεμα

Πώς η ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος επιδεινώνει την ατοπική δερματίτιδα

8 λόγοι για τους οποίους υποφέρετε από ξηροδερμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.