Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα

Ψυχική υγεία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα

Ψυχική υγεία: Η επιστήμη μόλις αρχίζει να κατανοεί πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο των ανθρώπινων μητέρων. Και αποδεικνύεται ότι πολλά συμβαίνουν!

Πολλά πράγματα αλλάζουν, φυσικά, αλλά για τις νέες μητέρες, μερικές από τις πιο έντονες διαφορές είναι και οι πιο οικείες οι συναισθηματικές αλλαγές. Τα οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό νευρολογικά. Ακόμη και πριν γεννήσει μια γυναίκα, η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ίδια τη δομή του εγκεφάλου της, μου είπαν αρκετοί νευρολόγοι.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αφού γίνεις μαμά

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας είναι τόσο έντονες που οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να προσδιορίσουν ποιος έχει αποκτήσει μωρό και ποιος όχι, εξετάζοντας σαρώσεις εγκεφάλου. 1 Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνονται, παρουσιάζουν πιο ισχυρές αποκρίσεις ή προσαρμόζονται μοναδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό . Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν σκοπό να ενισχύσουν και να παρακινήσουν τη συμπεριφορά της μητρικής φροντίδας.

Ενισχυμένη ευαισθησία

Το να είσαι μαμά σημαίνει να γνωρίζεις συνεχώς πιθανές απειλές. Αυξημένη ευαισθησία στους κινδύνους παρατηρείται πριν ακόμη γεννηθεί το μωρό σας, κατά τη διάρκεια της όψιμης εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες ανταποκρίνονται πιο έντονα σε φοβισμένα και θυμωμένα πρόσωπα, τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι μια προσαρμοστική απάντηση που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μωρών τους από απειλές στο περιβάλλον τους.

Ρύθμιση συναισθημάτων

Ο εγκέφαλός σας φιλοξενεί ένα νευρωνικό κύκλωμα που ελέγχει την ανταμοιβή και το μητρικό κίνητρο. Η ορμόνη ντοπαμίνη, η οποία εμπλέκεται με αισθήματα ανταμοιβής από πράγματα όπως το φαγητό και το σεξ, ενεργοποιεί αυτό το κύκλωμα. Οι αυξήσεις της ωκυτοκίνης , της ντοπαμίνης και άλλων ορμονών κάνουν αυτό το κύκλωμα να γίνει πιο ευαίσθητο, ιδιαίτερα στα σημάδια του μωρού σας.

Αυτό το νευρικό κύκλωμα σχετίζεται με τα ακόλουθα:

  • Ενσυναίσθηση
  • Αυτοπαρακολούθηση και προβληματισμός
  • Ρύθμιση αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων
  • Ικανότητα αντιμετώπισης υψηλού στρες
  • Ευαισθησία στην ανταπόκριση στις ανάγκες του βρέφους

Έτσι, αν αισθάνεστε ότι έχετε γίνει ένας εντελώς νέος άνθρωπος μετά την απόκτηση ενός μωρού, είναι απολύτως φυσιολογικό και για καλό λόγο. Ο εγκέφαλός σας έχει αλλάξει λειτουργικά και δομικά για να προσαρμοστεί στον νέο σας ρόλο ως γονέας. Είναι μόνο μέρος της άγριας βόλτας που μεγαλώνει τα παιδιά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Tips μακιγιάζ για να είστε ακόμη πιο όμορφες στην εγκυμοσύνη σας

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μείωση του πειρασμού της απιστίας στις σχέσεις

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".