Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Πώς μπορεί η ανεργία να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Πώς μπορεί η ανεργία να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Οι επιπτώσεις της απώλειας της δουλειάς σας μπορούν επίσης να επεκταθούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η ανεργία δεν είναι ανησυχητική μόνο λόγω των οικονομικών. Οι επιπτώσεις της απώλειας της δουλειάς σας μπορούν επίσης να επεκταθούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να παραπονιούνται για τη δουλειά τους, αλλά ακόμα κι αν δεν τους αρέσει ιδιαίτερα αυτό που κάνουν, η εργασία συνήθως έχει οφέλη που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν μέχρι να μείνουν άνεργοι.

Οι Επιπτώσεις της Ανεργίας στην Ψυχική Υγεία

Η ανεργία μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι. Αυτό που μπορεί να ξεκινήσει ως ανυπομονησία και ελπίδα για μια νέα δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε πικρία, θλίψη και θυμό καθώς ο καιρός περνά χωρίς τύχη. Ειδικά όταν οι άνθρωποι είναι άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος της ανεργίας στην ψυχική υγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρός και ακόμη και να εξελιχθεί σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Απώλεια Σκοπού

Μία από τις πολλές ψυχικές επιπτώσεις της ανεργίας είναι συχνά να νιώθεις ότι δεν έχεις πια σκοπό. Οι θέσεις εργασίας βοηθούν να δοθεί νόημα στη ζωή των ανθρώπων, κάνοντας τους να νιώθουν πιο παραγωγικοί και σαν να είναι ένα μέλος της κοινωνίας που συνεισφέρει. Όταν μερικοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, μπορεί επίσης να χάσουν αυτή την αίσθηση του σκοπού. Μέχρι να μπορέσουν να βρουν μια νέα θέση, πιθανότατα θα αισθάνονται άχρηστοι ή άδειοι. Αυτά τα συναισθήματα είναι μερικές φορές πρόδρομοι για την ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κοινή με την ανεργία. Οι αρχικές συνέπειες της απώλειας της δουλειάς σας μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται θλίψη και αναστάτωση, αλλά με τον καιρό, η απελπισία για την εύρεση άλλης εργασίας μπορεί να εμφανιστεί και αυτή η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί πολύ. Μια έρευνα σε Αμερικανούς πολίτες διαπίστωσε ότι οι άνεργοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα θεραπείας της κατάθλιψης, είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν, σε σχέση με άτομα που είναι άνεργα. Αυτή η απόκλιση επιδεινώνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου με το 19% των ατόμων που είναι άνεργοι για 52 εβδομάδες ή περισσότερο να λαμβάνουν θεραπεία.1

Ανασφάλεια

Η εργασία μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι ορίζουν την επιτυχία, και χωρίς αυτήν, αρχίζουν να αισθάνονται αποτυχημένοι. Αυτή η νοοτροπία, πέρα από το ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την οικογένειά τους, μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε αμφιβολία για τον εαυτό τους και ανασφάλεια. Όσο περισσότερο μένουν χωρίς να βρουν νέα δουλειά, τόσο χειρότερο είναι το πλήγμα στην αυτοπεποίθησή τους.

Ανησυχία

Το άγχος είναι μια άλλη κοινή επίπτωση της ανεργίας. Κατά τη σύγκριση των ανέργων ανδρών με τους συνομηλίκους τους που εργάζονταν, το άγχος ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα χωρίς δουλειά από ό,τι σε εκείνους με μία.2 Οι ανησυχίες για τα οικονομικά είναι φυσιολογικές με την απώλεια εργασίας, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτές οι ανησυχίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να απαιτήσουν θεραπεία της αγχώδους διαταραχής.

Ευερέθιστοι

Όλα τα παραπάνω προβλήματα σε συνδυασμό με την απογοήτευση της αδυναμίας εύρεσης άλλης εργασίας μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να θυμώνουν και να είναι ευερέθιστοι. Μπορεί να χτυπήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πιο εύκολα ή να θυμώσουν με μικρά πράγματα που συνήθιζαν να αφήνουν να γλιστρήσουν.

Δεν είναι όλοι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής τους υγείας με παραγωγικό τρόπο, ειδικά αν βαριούνται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κανονικής εργάσιμης ημέρας. Αντίθετα, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ για να νιώσουν καλύτερα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κακή συμπεριφορά μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα κατάχρησης ουσιών που μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Όχι μόνο η απώλεια της δουλειάς σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και τις συμπεριφορές σας, αλλά οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία μπορεί να επεκταθούν και στη σύζυγο και την οικογένειά σας. Το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και η απελπισία είναι όλα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτή τη στιγμή. Ειδικά αν τα αποτελέσματα της απώλειας της δουλειάς σας ήταν δραστικά και αισθητά, τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι πιθανό να βιώνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μαζί σας. Με τον καιρό, η κακή ψυχική σας υγεία θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγματα στην οικογένειά σας που δύσκολα θεραπεύονται.

Ο αντίκτυπος της ανεργίας στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι τρομακτικός και συντριπτικός. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύει με προβλήματα ψυχικής υγείας, ανεξάρτητα από το αν σχετίζεται με την ανεργία, ζητήστε βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γονική άδεια μπορεί να προστατεύσει τους γονείς από ψυχικές ασθένειες

Μπορούν οι αλλαγές στα πρότυπα ομιλίας να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση κατάθλιψης;

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βελτιώσουν το άγχος

5 υπερτροφές που τονώνουν τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.