Ψυχική Υγεία

Αναλφαβητισμός: Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα άτομα με φτωχό αλφαβητισμό αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της East Anglia. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι η πρώτη που εξετάζει την παγκόσμια εικόνα του γραμματισμού και της ψυχικής υγείας. Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Η ομάδα, από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογικών Θεραπειών της UEA (CPPT), λέει ότι τα ευρήματά τους επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο. Η Δρ Bonnie Teague από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, δήλωσε: «Παρά την αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού τα τελευταία 50 χρόνια, υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 773 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν. Τα ποσοστά αλφαβητισμού είναι χαμηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε εκείνες με ιστορικό συγκρούσεων, ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα.

Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με καλύτερο αλφαβητισμό τείνουν να έχουν καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα όσον αφορά πράγματα όπως η εύρεση εργασίας, η καλή αμοιβή και η δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά καλύτερα τρόφιμα και στέγη. Η αδυναμία ανάγνωσης ή γραφής εμποδίζει ένα άτομο σε όλη του τη ζωή και συχνά παγιδεύεται στη φτώχεια ή είναι πιο πιθανό να διαπράξει έγκλημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο χαμηλότερος αλφαβητισμός σχετίζεται με κακή υγεία, χρόνιες ασθένειες και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Υπήρξε κάποια έρευνα που εξετάζει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ αλφαβητισμού και ψυχικής υγείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το θέμα σε παγκόσμια κλίμακα».

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 19 μελέτες που μέτρησαν τόσο τον αλφαβητισμό όσο και την ψυχική υγεία. Αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε εννέα διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Νεπάλ, Ταϊλάνδη, Ιράν, Ινδία, Γκάνα, Πακιστάν και Βραζιλία) και συμμετείχαν σχεδόν δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες. Η Δρ Lucy Hunn ολοκλήρωσε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση ως μέρος του διδακτορικού της στην κλινική ψυχολογία στην UEA. Είπε: «Χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και τον αλφαβητισμό για να αξιολογήσουμε την παγκόσμια αναφερόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων. 

«Αυτό που βρήκαμε είναι μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του γραμματισμού και των αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας σε πολλές χώρες. Τα άτομα με χαμηλό γραμματισμό είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ανεπαρκής αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία που επηρεάζουν επίσης τον αλφαβητισμό – όπως η φτώχεια ή η ζωή σε μια περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων.

Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθείτε να βλέπετε χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού. Αυτή η εργασία υπογραμμίζει τη σημασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να γνωρίζουν και να υποστηρίζουν τον αλφαβητισμό», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ομαδική ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;

Συμβουλές που θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία όταν αρρωσταίνετε

Παρουσίαση της "Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων"

Ποια είναι η σημασία της ψυχικής ευεξίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.