Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική ψυχαγωγία έχουν αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική που η «υπερβολική παρακολούθηση» είναι πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι.

Έχει γίνει πιο ασυνήθιστο να βρεις ένα σπίτι στον ανεπτυγμένο κόσμο χωρίς τηλεόραση παρά με μια. Εκτός από τη βασική οικιακή συσκευή, η εμφάνιση των smartphones και των tablet έχει κάνει ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση σε περιεχόμενο βίντεο και φιλμ. Επιδεινώθηκε από την παγκόσμια πανδημία, το φαινόμενο της άσκοπης παρακολούθησης έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο λόγω του άμεσα διαθέσιμου περιεχομένου στις υπηρεσίες ροής.

Επηρεάζει η τηλεόραση την ζωή μας;

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένας αριθμός ρεκόρ 13 εκατομμυρίων νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατείχαν τουλάχιστον μία συνδρομή ροής κατ’ απαίτηση και 6,7 εκατομμύρια είχαν δύο ή περισσότερες συνδρομές. Αυτό δημιουργεί έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο και 40,1 δισεκατομμύρια £ παγκοσμίως. Με το βίντεο να γίνεται γρήγορα το μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, διαφήμισης και ψυχαγωγίας, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί χωρίς προληπτική προσοχή για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής προβολής.

Σωματικές επιπτώσεις στην υγεία

Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική ψυχαγωγία έχουν αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική που η «υπερβολική παρακολούθηση» είναι πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι. Οι θεατές μπορούν να χαλαρώσουν σωματικά ενώ ζουν αντικαθιστώντας τις περιπέτειες των άλλων, με αποτέλεσμα παρατεταμένες περιόδους καθιστικής δραστηριότητας. Η μειωμένη κίνηση κατά τη διάρκεια της οθόνης και η μεγάλη πιθανότητα γευμάτων ή σνακ που καταναλώνονται κατά την προβολή συμβάλλουν στη διεύρυνση της μέσης. Επιπλέον, η ζωντανή τηλεόραση χαρακτηρίζεται τακτικά με διαφημίσεις.

Μια μελέτη από την ερευνητική ομάδα για την όρεξη και την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά βλέπουν περίπου 12 διαφημίσεις HFSS (Υψηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) την ώρα όταν παρακολουθούν περιεχόμενο φιλικό προς την οικογένεια. Οι εκθέσεις αθλητικών χορηγούμενων προϊόντων επιδεινώνουν περαιτέρω το δέλεαρ των ανθυγιεινών τροφίμων. Παράλληλα με την ολοένα αυξανόμενη παχυσαρκία και τους υψηλούς αριθμούς ΔΜΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η αυξημένη πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων που δεν μετριάζεται από την άσκηση αυξάνει τον διαβήτη τύπου 2.

Η καθιστική δραστηριότητα συνδέεται επίσης θετικά με υψηλότερα επίπεδα υπογονιμότητας – περισσότερες από 20 ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την εβδομάδα έχουν ως αποτέλεσμα κάτω από το 44% των φυσιολογικών επιπέδων σπέρματος. Στους άνδρες, η υγεία των όρχεων απαιτεί καλή κυκλοφορία, η οποία διατηρείται από την άσκηση. Ο λιπώδης ιστός έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στα σπερματοζωάρια. η παρουσία αυτών των δεικτών στρες μειώνεται με την τακτική άσκηση και συσχετίζεται με την ακεραιότητα του σπερματικού DNA.

Στις γυναίκες, η καθιστική συμπεριφορά και τα ακραία επίπεδα υψηλού ή μειωμένου λίπους συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Η τακτική άσκηση διεγείρει την έκκριση ορμονών, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ωαρίων. Επιπλέον, η βελτιωμένη κυκλοφορία και τα μεταβολικά οφέλη από την άσκηση προάγουν την υγιή ανάπτυξη των ωαρίων.

 

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η τηλεόραση είναι μια απίστευτη καινοτομία που συνδυάζει ηχητικά και οπτικά σήματα για να προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία ψυχαγωγίας. Ο χρόνος στην οθόνη έχει υποτεθεί ότι αναπτύσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη στους θεατές, επιτρέποντάς τους να προσομοιώνουν καταστάσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ωστόσο, αυτό έχει επίσης εικαστεί ότι παρέχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες και καταδεικνύει το υποτιθέμενο «κόστος» των σχέσεων.

Η τηλεόραση συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς τα άτομα μπορεί να πέσουν σε έναν διαρκή κύκλο σωματικής μοναξιάς και αυξημένης εξάρτησης από την ηλεκτρονική ψυχαγωγία, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αυτοαπομόνωση. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο άγχος και την κατάθλιψη είναι η αϋπνία που σχετίζεται με τον χρόνο οθόνης. Οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο προσομοιώνει το φως της ημέρας.

Καθώς η τηλεόραση παρακολουθείται κυρίως τα βράδια, αυτό το μπλε φως επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και την ευαισθησία του ρολογιού του σώματος στο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αϋπνία, η οποία διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να αναπληρώνεται από έναν ξεκούραστο ύπνο. Τα συναρπαστικά και βίαια σενάρια στις εκπομπές διεγείρουν επίσης το σύστημα αδρεναλίνης και κρατούν τους θεατές σε εγρήγορση, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αϋπνία.

Τα παιδιά δεν είναι απρόσβλητα από τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την τηλεόραση. Ενώ η πιο κρίσιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου συμβαίνει στα πρώτα χρόνια, ο εγκέφαλος δεν έχει σχηματιστεί πλήρως μέχρι τα 25, με μια άλλη ταχεία περίοδο επέκτασης να λαμβάνει χώρα γύρω στα 16-17. Καθώς η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι μια εύκολα προσβάσιμη και συναρπαστική δραστηριότητα, είναι δελεαστικό να διασκεδάζετε τα παιδιά με προγράμματα κατ’ απαίτηση. Ωστόσο, αυτή η ευκολία έχει κόστος – ακόμη και 2 ώρες τηλεόρασης την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι καθυστερούν την εξέλιξη της ομιλίας κατά 6 φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μεγαλύτερα παιδιά εσωτερικεύουν την επιθετικότητα και τη βία, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις βλάψει τον αναπτυσσόμενο χαρακτήρα τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Αισιοδοξίας;

Η παιδική κακοποίηση φέρει ψυχικά προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία

Ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Πώς μπορεί η ανεργία να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

Μασάζ: Το αθλητικό μασάζ, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και το μασάζ χαλάρωσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και τη λειτουργία του.

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.