Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Όταν το mindfulness γίνεται όχημα προς την ψυχική ανθεκτικότητα [vid]

Ψυχική υγεία: Όταν το mindfulness γίνεται όχημα προς την ψυχική ανθεκτικότητα [vid]

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Όπως ο αθλητισμός εξασκεί το σώμα σας, έτσι και ο διαλογισμός και η συνειδητότητα-mindfulness ασκούν το μυαλό σας. Αν και το Mindfulness δεν συνιστά θεραπεία για χρόνιες διαταραχές συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες, έχει ωστόσο πολλά ευεργετικά οφέλη για την διαχείριση της διάθεσης, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την βελτίωση της υποκειμενικής αίσθησης της ευημερίας.

Ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ένα μη παρεμβατικό, συμπληρωματικό εργαλείο στη θεραπεία συναισθηματικών ή ψυχικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Ακολουθούν ορισμένα ευρήματα μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη του mindfulness και του διαλογισμού για την ψυχική σας υγεία και τον εγκέφαλό σας:

  • Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μοντέλο θεραπείας βασισμένο στην επίγνωση σε διάστημα 56 εβδομάδων μείωσε σημαντικά το χρονικό διάστημα πριν από την υποτροπή επεισοδίων χαμηλής διάθεσης. Βοήθησε επίσης στη μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη διατήρηση της υγιούς διάθεσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι βίωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

  • Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οκτώ εβδομάδες θεραπείας βασισμένης στην ενσυνειδητότητα βελτίωσε τις βαθμολογίες ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερη διαχείριση των σκέψεων που το πυροδοτούν. Το άγχος είναι μια γνωστική κατάσταση.διαδικασία που συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συναισθηματική σας απόκριση λόγω των αντιλαμβανόμενων απειλών.  Μετά από οκτώ εβδομάδες μαθημάτων mindfulness, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων στην μελέτη έδειξαν μείωση της απόκρισης μάχης ή φυγής στο κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον φόβο και το συναίσθημα. Ειδικότερα, η αμυγδαλή – ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την απόκριση του σώματός σας στο στρες κατά τη διάρκεια ενός αντιληπτού κινδύνου – είναι ένας βασικός βιοδείκτης άγχους στο σώμα σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναπαυτεί μέσα από τον διαλογισμό

Tips αυτοβοήθειας για τις περιόδους που ανησυχείτε υπερβολικά

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όταν έχετε κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.