Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Όταν το mindfulness γίνεται όχημα προς την ψυχική ανθεκτικότητα [vid]

Ψυχική υγεία: Όταν το mindfulness γίνεται όχημα προς την ψυχική ανθεκτικότητα [vid]

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Όπως ο αθλητισμός εξασκεί το σώμα σας, έτσι και ο διαλογισμός και η συνειδητότητα-mindfulness ασκούν το μυαλό σας. Αν και το Mindfulness δεν συνιστά θεραπεία για χρόνιες διαταραχές συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες, έχει ωστόσο πολλά ευεργετικά οφέλη για την διαχείριση της διάθεσης, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την βελτίωση της υποκειμενικής αίσθησης της ευημερίας.

Ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ένα μη παρεμβατικό, συμπληρωματικό εργαλείο στη θεραπεία συναισθηματικών ή ψυχικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Ακολουθούν ορισμένα ευρήματα μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη του mindfulness και του διαλογισμού για την ψυχική σας υγεία και τον εγκέφαλό σας:

  • Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μοντέλο θεραπείας βασισμένο στην επίγνωση σε διάστημα 56 εβδομάδων μείωσε σημαντικά το χρονικό διάστημα πριν από την υποτροπή επεισοδίων χαμηλής διάθεσης. Βοήθησε επίσης στη μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη διατήρηση της υγιούς διάθεσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι βίωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

  • Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οκτώ εβδομάδες θεραπείας βασισμένης στην ενσυνειδητότητα βελτίωσε τις βαθμολογίες ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα άγχους και καλύτερη διαχείριση των σκέψεων που το πυροδοτούν. Το άγχος είναι μια γνωστική κατάσταση.διαδικασία που συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συναισθηματική σας απόκριση λόγω των αντιλαμβανόμενων απειλών.  Μετά από οκτώ εβδομάδες μαθημάτων mindfulness, οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων στην μελέτη έδειξαν μείωση της απόκρισης μάχης ή φυγής στο κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον φόβο και το συναίσθημα. Ειδικότερα, η αμυγδαλή – ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την απόκριση του σώματός σας στο στρες κατά τη διάρκεια ενός αντιληπτού κινδύνου – είναι ένας βασικός βιοδείκτης άγχους στο σώμα σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναπαυτεί μέσα από τον διαλογισμό

Tips αυτοβοήθειας για τις περιόδους που ανησυχείτε υπερβολικά

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όταν έχετε κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.