Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Οι υγιείς σχέσεις δρουν θετικά στην ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Οι υγιείς σχέσεις δρουν θετικά στην ψυχική μας υγεία;

Ψυχική υγεία: Η αγάπη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα της αξίας, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη θεραπεία. Η συμμετοχή των αγαπημένων προσώπων στη θεραπεία και τη φροντίδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων και στη βελτίωση της προσκόλλησης και των αποτελεσμάτων.

Μια υγιής, στοργική σχέση μας προστατεύει από τη διαμόρφωση κακής ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια σημαντική υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε θεραπεία για μια ψυχική ασθένεια. Η αγάπη και η θετική κοινωνική υποστήριξη αυξάνουν τα συναισθήματα ευτυχίας και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Η αγάπη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα της αξίας, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη θεραπεία. Η συμμετοχή των αγαπημένων προσώπων στη θεραπεία και τη φροντίδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων και στη βελτίωση της προσκόλλησης και των αποτελεσμάτων.

4 λόγοι που οι υγιείς σχέσεις συμβάλλουν θετικά στη ψυχική υγεία

  • Η αγάπη και η υγιής σχέση σε κάνει ευτυχισμένο. Η αγάπη δεν είναι θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες, αλλά είναι αλήθεια ότι το να είσαι ερωτευμένος και να έχεις έναν υποστηρικτικό σύζυγο και μια υγιή στενή σχέση προάγει την ευτυχία. Μια ευτυχισμένη, σταθερή σχέση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και λιγότερη κατάθλιψη. Από την άλλη, το να είσαι σε κακή σχέση μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική υγεία. Μια ασταθής ή ανθυγιεινή σχέση με το σύντροφό σας μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψή σας, ακόμη και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει περαιτέρω τα οφέλη μιας καλής σχέσης. Το να είσαι ερωτευμένος και ευτυχισμένος στη σχέση σου υποστηρίζει αυτόματα την καλύτερη ψυχική υγεία.
  • Η αγάπη προωθεί την αυτοεκτίμηση. Ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να βρει τη δική του αξία εκτός των σχέσεων και άλλων ανθρώπων. Αλλά, το να αγαπηθείς προσθέτει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης. Γνωρίζοντας ότι κάποιος σε αγαπάει σημαίνει ότι έχεις σημασία, ότι έχεις αξία, και ότι κάποιος θα ήταν συντετριμμένος αν είχες φύγει. Στα βάθη μιας ψυχικής ασθένειας, μπορεί να είναι αδύνατο να δείτε την αξία σας, ειδικά στην απελπισία της κατάθλιψης ή των αυτοκτονικών σκέψεων. Σε αυτές τις τρομερές στιγμές, το να έχεις κάποιον που σε αγαπάει μπορεί να είναι η σανίδα σωτηρίας που χρειάζεσαι. Μπορεί να είναι αυτό που σας βάζει στη θεραπεία όταν διαφορετικά δεν θα ενοχλούσατε.
  • Κάθε είδους κοινωνική υποστήριξη ωφελεί την ψυχική υγεία και τη θεραπεία. Τα οφέλη των σχέσεων δεν περιορίζονται σε ρομαντικές συνδέσεις. Η κοινωνική υποστήριξη σε οποιαδήποτε μορφή έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι είναι καλή για την ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα της κοινωνικής στήριξης είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχετε μία ή δύο ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις από ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών.

  • Μια υγιής σχέση υποστηρίζει υγιείς συνήθειες. Μια υγιής σχέση και ένα καλό δίκτυο υποστήριξης συσχετίζονται με την θεραπεία ψυχικής υγείας, γεγονός που δείχνει μια μεγαλύτερη τάση: μια θετική σχέση με το σύντροφό σας υποστηρίζει όλα τα είδη υγιών συνηθειών. Εάν βρίσκεστε σε μια υγιή και ευτυχισμένη στενή σχέση, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσετε και να παραμείνετε με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν την άσκηση και την αποφυγή της κατάχρησης ουσιών. Όλες αυτές οι συνήθειες σωματικής υγείας προάγουν την καλή ψυχική υγεία. Η σχέση σας μπορεί ακόμη και να σας ενθαρρύνει να ασχοληθείτε με πιο θετικές συνήθειες ψυχικής υγείας, όπως την έκφραση των συναισθημάτων σας και τη συμμετοχή στην επίλυση συγκρούσεων. Εστιάστε στην ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών μεταξύ τους για καλή ψυχική υγεία. Βρείτε τομείς στους οποίους μπορείτε και οι δύο να βελτιώσετε, όπως να πίνετε λιγότερο ή να κοιμάστε επαρκώς. Εργαστείτε για τη βελτίωση αυτών των συνηθειών μαζί και θα δείτε βελτιώσεις και στην ψυχική υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για να αποκτήσετε μια υγιέστερη συμπεριφορά

Πώς τα extreme-sports σας κάνουν ευτυχισμένους

Επηρεάζει η βιταμίνη D τον ψυχισμό μας;

5 συμβουλές για να αποφύγετε τον νευρικό κλονισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.