Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Mουσική: Bελτιώνει την ευημερία και την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα

Mουσική: Bελτιώνει την ευημερία και την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα

Mουσική: Μια ανασκόπηση 26 μελετών διαπιστώνει ότι τα οφέλη της μουσικής στην ψυχική υγεία είναι παρόμοια με αυτά της άσκησης και της απώλειας βάρους

Μπορεί οι λάτρεις της μουσικής να το γνώριζαν από πάντα, αλλά τώρα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν και εμπειρικά ότι η μουσική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. «Η μουσική», έγραψε ο αείμνηστος νευρολόγος Όλιβερ Σακς, «έχει μια μοναδική δύναμη να εκφράζει εσωτερικές καταστάσεις ή συναισθήματα. Η μουσική μπορεί να τρυπήσει απευθείας την καρδιά. δεν χρειάζεται μεσολάβηση». Μια νέα ανάλυση επιβεβαίωσε εμπειρικά κάτι που ισχύει για πολλούς λάτρεις της μουσικής – ότι το τραγούδι, η δημιουργία ή η ακρόαση μουσικής μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών που διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να προσφέρει μια κλινικά σημαντική ώθηση στην ψυχική υγεία. Επτά από τις μελέτες αφορούσαν μουσικοθεραπεία, 10 εξέτασαν την επίδραση της ακρόασης μουσικής, οκτώ εξέτασαν το τραγούδι και μία μελέτησε την επίδραση της γκόσπελ μουσικής.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association Network Open, επιβεβαίωσε ότι «οι μουσικές παρεμβάσεις συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία», όπως μετράται ποσοτικά μέσω τυποποιημένων δεδομένων έρευνας ποιότητας ζωής. Τα εφέ ήταν παρόμοια είτε οι συμμετέχοντες τραγουδούσαν, έπαιζαν ή άκουγαν μουσική.

Οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης προτείνουν ότι το όφελος της μουσικής στην ψυχική ποιότητα ζωής ήταν σχεδόν το ίδιο με αυτό της άσκησης και της απώλειας βάρους. «Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι βέλτιστες μουσικές παρεμβάσεις και “δόσεις” για χρήση σε συγκεκριμένα κλινικά σενάρια και σενάρια δημόσιας υγείας», είπαν οι συγγραφείς, τονίζοντας ότι υπήρχε «ουσιαστική ατομική διαφοροποίηση στις αποκρίσεις στις μουσικές παρεμβάσεις» στις μελέτες που αναλύθηκαν.

“Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία πόσο βαθιά μπορεί να είναι μια μουσική παρέμβαση σε περιόδους που περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, επεισόδια κακής σωματικής ή ψυχικής υγείας”, δήλωσε ο Kim Cunio, αναπληρωτής καθηγητής μουσικολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όταν νιώθω ότι τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, στρέφομαι στη μουσική όπως όλοι μας. Μερικές φορές αυτή η μουσική είναι μια σκόπιμη ηχώ του πώς νιώθω… σκοτεινός και λυπημένος. Αλλά μερικές φορές χρειάζομαι μουσική με εντελώς διαφορετικό συναίσθημα που μπορεί να με βγάλει από αυτόν τον χώρο.

«Αυτό είναι το πραγματικό θαύμα της μουσικής – ότι δεν υπάρχει κανόνας για το τι είναι καλύτερο να ακούς. Πρέπει να ακολουθήσουμε την καρδιά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μουσική βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λέει πρόσφατη μελέτη

Σε ποια τραγούδια αντιδρούν οι νευρώνες του εγκεφάλου;

9 λόγοι που η μουσική βελτιώνει το σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon