Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία : Οι παράγοντες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της

Ψυχική υγεία : Οι παράγοντες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της

Ψυχική υγεία : Οι άνθρωποι μερικές φορές χρησιμοποιούν τον όρο «ψυχική υγεία» για να σημαίνουν την απουσία ψυχικής διαταραχής.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής, των ευθυνών και των προσπαθειών για επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας.

Τι είναι η ψυχική υγεία

 • Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας στην οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συμβάλει στην κοινότητά του.
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια εκτιμά ότι σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο.

Παράγοντες κινδύνου για καταστάσεις ψυχικής υγείας

 • Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι βιολογικοί παράγοντες και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορούν όλοι να διαμορφώσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου.
 • Η καλή ψυχική υγεία εξαρτάται από μια λεπτή ισορροπία παραγόντων και ότι πολλά στοιχεία της ζωής και του κόσμου γενικά μπορούν να συνεργαστούν για να συμβάλουν σε διαταραχές.

Συνεχής κοινωνική και οικονομική πίεση

 • Έχοντας περιορισμένα οικονομικά μέσα ή ανήκουν σε μια περιθωριοποιημένη ή διωγμένη εθνοτική ομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες για διαταραχές της ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

 • κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως εάν η εργασία είναι διαθέσιμη στην περιοχή
 • κατοχή
 • επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής ενός ατόμου
 • εκπαίδευση
 • ποιότητα στέγασης

Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • γένος
 • ηλικία
 • εθνικότητα

Η μελέτη απαριθμεί το φύλο τόσο ως τροποποιήσιμο όσο και ως μη τροποποιήσιμο παράγοντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα αύξησε τον κίνδυνο χαμηλής ψυχικής υγείας κατά 3,96 φορές.

Άτομα με «αδύναμη οικονομική κατάσταση» σημείωσαν επίσης την υψηλότερη βαθμολογία για τις συνθήκες ψυχικής υγείας σε αυτήν τη μελέτη.

Βιολογικοί παράγοντες

 • Το NIMH προτείνει ότι το γενετικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ψυχικής υγείας, καθώς ορισμένα γονίδια και παραλλαγές γονιδίων θέτουν ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Ελλάδα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού

Λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη χρόνια ουρολοίμωξη

Πάολα Ρεβενιώτη: Η συγκινητική της ανάρτηση για τη Δήμητρα της Λέσβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.