Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία : Οι παράγοντες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της

Ψυχική υγεία : Οι παράγοντες που συμβάλουν στην διαμόρφωση της

Ψυχική υγεία : Οι άνθρωποι μερικές φορές χρησιμοποιούν τον όρο «ψυχική υγεία» για να σημαίνουν την απουσία ψυχικής διαταραχής.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής, των ευθυνών και των προσπαθειών για επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας.

Τι είναι η ψυχική υγεία

 • Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας στην οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να συμβάλει στην κοινότητά του.
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια εκτιμά ότι σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο.

Παράγοντες κινδύνου για καταστάσεις ψυχικής υγείας

 • Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι βιολογικοί παράγοντες και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορούν όλοι να διαμορφώσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου.
 • Η καλή ψυχική υγεία εξαρτάται από μια λεπτή ισορροπία παραγόντων και ότι πολλά στοιχεία της ζωής και του κόσμου γενικά μπορούν να συνεργαστούν για να συμβάλουν σε διαταραχές.

Συνεχής κοινωνική και οικονομική πίεση

 • Έχοντας περιορισμένα οικονομικά μέσα ή ανήκουν σε μια περιθωριοποιημένη ή διωγμένη εθνοτική ομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες για διαταραχές της ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

 • κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως εάν η εργασία είναι διαθέσιμη στην περιοχή
 • κατοχή
 • επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής ενός ατόμου
 • εκπαίδευση
 • ποιότητα στέγασης

Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • γένος
 • ηλικία
 • εθνικότητα

Η μελέτη απαριθμεί το φύλο τόσο ως τροποποιήσιμο όσο και ως μη τροποποιήσιμο παράγοντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα αύξησε τον κίνδυνο χαμηλής ψυχικής υγείας κατά 3,96 φορές.

Άτομα με «αδύναμη οικονομική κατάσταση» σημείωσαν επίσης την υψηλότερη βαθμολογία για τις συνθήκες ψυχικής υγείας σε αυτήν τη μελέτη.

Βιολογικοί παράγοντες

 • Το NIMH προτείνει ότι το γενετικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ψυχικής υγείας, καθώς ορισμένα γονίδια και παραλλαγές γονιδίων θέτουν ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για την ψυχική υγεία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Ελλάδα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού

Λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη χρόνια ουρολοίμωξη

Πάολα Ρεβενιώτη: Η συγκινητική της ανάρτηση για τη Δήμητρα της Λέσβου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.