Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων

Ψυχική Υγεία: Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.

Ψυχική Υγεία: Σημαντική ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων και ασθενών συνεργάστηκε για τον καθορισμό νέων παραμέτρων για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία παιδιών και νέων. Διατυπώνουν μια σειρά συστάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βελτιωθούν οι διαδικασίες. Το έργο δημοσιεύεται σήμερα στο The Lancet Psychiatry. Επικεφαλής των εργασιών ήταν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Δίκτυο Παιδιών και Εφήβων του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP), μαζί με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και οικογένειες ασθενών με ζωντανή εμπειρία ψυχικών προβλημάτων σε παιδιά και νέους.

“Πιστεύουμε ότι πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία εμπειρογνωμόνων-ασθενών του είδους της. Ως μέλη του δικτύου ECNP, Child and Adolescent Network, είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε όχι μόνο με συναδέλφους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά και με εκπροσώπους ενώσεων ατόμων με ζωντανή εμπειρία, οι οποίοι παρείχαν εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω κοινών προσπαθειών από γιατρούς, ερευνητές, ρυθμιστικές αρχές και άτομα με βιωμένη εμπειρία”, λέει ο καθηγητής Samuele Cortese, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Και συνέχισε: “Εντοπίσαμε νέους τρόπους σχεδιασμού των μελετών και αυτοί πρέπει να αποτελέσουν μέρος της έρευνας για τη θεραπεία στην παιδική και εφηβική ψυχοφαρμακολογία, ώστε να παραχθούν πιο αποτελεσματικές και ασφαλέστερες θεραπείες”. “Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φαρμάκων. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους νέους σχεδιασμούς μελετών και για να κατανοήσουμε πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μη φαρμακευτικές θεραπείες. Το έργο διεξήγαγε έρευνα σε οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία των κινδύνων και των οφελών των φαρμάκων. Οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν στην έρευνα με μεγαλύτερη συνέπεια από ό,τι σήμερα”. Η ομάδα εντόπισε μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως:

  • Μεγαλύτερη εστίαση στις διαταραχές για τις οποίες δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες ή καλά μελετημένες φαρμακολογικές παρεμβάσεις.
  • Η επισκόπηση άλλων σημαντικών αποτελεσμάτων, όχι μόνο των βασικών συμπτωμάτων που δοκιμάζονται στις δοκιμές.
  • Προσαρμογή της διαδικασίας έγκρισης, ώστε τα αποτελεσματικά φάρμακα για τα παιδιά να εγκρίνονται πιο αποτελεσματικά.
  • Καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο (τόσο των ευεργετικών όσο και των επιβλαβών).

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους. Ο καθηγητής Cortese δήλωσε: “Στην εργασία αυτή επισημαίνουμε ορισμένες περιοχές αβεβαιότητας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αρνητικό μήνυμα. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες. Απλώς πρέπει να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε άλλα ζητήματα που παραμένουν, ιδίως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φαρμάκων, αλλά και να κατανοήσουμε πότε οι μη φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να είναι πιο κατάλληλες”. Η καθηγήτρια Carmen Moreno, ερευνήτρια του CIBER στον τομέα της ψυχικής υγείας, (Μαδρίτη, Ισπανία), πρόεδρος του δικτύου ECNP για παιδιά και εφήβους, δήλωσε: “Η αύξηση της ζήτησης για ψυχιατρική περίθαλψη σε παιδιά και νέους, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικών θεραπειών, αναδεικνύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμους σχεδιασμούς θεραπείας και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις πιθανές παρενέργειες”. Η καθηγήτρια Diane Purper-Ouakil, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ της Γαλλίας, συμπρόεδρος, πρόσθεσε: “Η πλειονότητα των ψυχικών διαταραχών ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και είναι διαδεδομένες καταστάσεις στα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Το παρόν έγγραφο αναδεικνύει την ανάγκη για μελέτες με βάση την ανάπτυξη, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των νέων σε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα και να προσφερθούν κατάλληλες πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης”. Η κα Christine Getin, διευθύντρια του ADHD France, δήλωσε: “Είμαστε ευτυχείς που συμβάλλαμε σε αυτή τη σημαντική μελέτη. Είναι ζωτικής σημασίας οι ενώσεις ατόμων με βιωματική εμπειρία να συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα μαζί με τους ειδικούς κλινικούς ιατρούς και ερευνητές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιων συνεργασιών, καθώς μπορέσαμε να παρέμβουμε και να συνεργαστούμε από την αρχή”. “Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες για να παράγουμε μελέτες που να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη την εμπειρία των ατόμων που πάσχουν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα δείχνει ότι μια άγρυπνη νύχτα μπορεί να αντιστρέψει γρήγορα την κατάθλιψη για αρκετές ημέρες

Mindful drinking: Εύκολες συμβουλές για τον έλεγχο πρόσληψης αλκοόλ

Πολλά σχολεία διαθέτουν φάρμακα αντιστροφής της υπερβολικής δόσης οπιοειδών ενώ άλλα ανησυχούν για το στίγμα

6 Συμβουλές για να υποστηρίξετε την ψυχική σας υγεία με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του HIV και της ψυχικής υγείας;

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις αγχώδεις διαταραχές;

Μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.