Καινοτομία

Η ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας εξελίσσει την παραγωγή φαρμάκων

Η ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας εξελίσσει την παραγωγή φαρμάκων

H πρόοδος στη γονιδιακή θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα μεταμόρφωσης του φαρμάκου. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων έλαβαν τις πρώτες εγκρίσεις αγοράς τους το 2017 και από τότε η ανάπτυξη του τομέα επιταχύνθηκε ραγδαία. Οι θεραπείες γονιδίων είναι στο ιατρείο της ζήτησης, λόγω της δυνατότητάς τους να θεραπεύουν ασθένειες που απειλούν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που ταξινομούνται ως «σπάνιες γενετικές ασθένειες». Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη θεραπεία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και ανοσοθεραπείας κατά του όγκου. Εκτός από τη ζήτηση, η αγορά είναι επίσης προσοδοφόρα, αναμένεται να αυξηθεί στα 11,96 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Η ανάπτυξη με γονιδιακές θεραπείες αντιπροσωπεύεται από το εύρος των προϊόντων γονιδιακής θεραπείας στον κλινικό σωλήνα, όπου οι Frost και Sullivan υπολογίζουν περίπου 400 προϊόντα κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας σε εξέλιξη. Μόνο το τελευταίο έτος σημείωσε αύξηση 27% στον αριθμό των κλινικών δοκιμών που αφορούσαν προϊόντα γονιδιακής θεραπείας. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στον αριθμό των αναδυόμενων νεοσύστατων επιχειρήσεων που εισέρχονται στο χώρο της γονιδιακής θεραπείας.

Οι περισσότερες νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις επιλέγουν να αναθέσουν σε τρίτους τις φάσεις της κατασκευής, λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους, ως αντιστάθμισμα των δαπανών που συνεπάγεται η κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων. Η ανάπτυξη έχει τροφοδοτηθεί από την υποστήριξη κυβερνήσεων και ρυθμιστικών φορέων. Εδώ ο νόμος για τις θεραπείες του 21ου αιώνα των Η.Π.Α. αποτέλεσε βασικό οδηγό, υποστηριζόμενη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ένας περιορισμός με προχωρημένα προϊόντα γονιδιακής θεραπείας είναι με τις δαπάνες και τις δομές τιμολόγησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές θεραπείες να είναι αβέβαιες. Αυτό επίσης περιορίζει τη μετάβαση στην κλίμακα, δεδομένης της πολυπλοκότητας που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προμήθεια και τη μεταφορά των κυττάρων. Το κόστος είναι υψηλό εν μέρει ως αποτέλεσμα της εξέλιξης και εν μέρει επειδή πολλές γονιδιακές θεραπείες προσφέρουν θεραπευτικές λύσεις, κάνοντάς τους μια ζήτηση και δαπανηρή ιατρική.

Ένας δεύτερος περιορισμός είναι η διαθεσιμότητα σπάνιων υλικών επαρκούς ποιότητας, όπως πλασμιδικού ϋΝΑ και παραγόντων επιμόλυνσης), τα οποία πρέπει να παρασκευαστούν σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα που ισχύουν για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Με την εμφάνιση της νέας τεχνολογίας για τη βελτίωση της απόδοσης του προϊόντος και τη μείωση του κόστους, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επενδύσεις, η επέκταση των προϊόντων γονιδιακής θεραπείας φαίνεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της υγειονομικής περίθαλψης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.