Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Η ψυχική υγεία των δίδυμων παιδιών καθορίζεται από τα γονίδια;

Ψυχική υγεία: Η ψυχική υγεία των δίδυμων παιδιών καθορίζεται από τα γονίδια;

Ψυχική υγεία: Ερευνητές στην Αυστραλία μελετούν εκατοντάδες δίδυμα για να προσδιορίσουν εάν η ανθεκτικότητα στις διαταραχές ψυχικής υγείας καθορίζεται κυρίως από τα γονίδιά μας ή το περιβάλλον μας.

Ερευνητές στην Αυστραλία μελετούν εκατοντάδες δίδυμα για να προσδιορίσουν εάν η ανθεκτικότητα στις διαταραχές ψυχικής υγείας καθορίζεται κυρίως από τα γονίδιά μας ή το περιβάλλον μας. Η μελέτη 260 πανομοιότυπων και μη διδύμων περιλαμβάνει σύγκριση και αντιπαραβολή της ψυχικής ευεξίας και της δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου τους σε μια περίοδο 10 ετών.

Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία των διδύμων;

«Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα γονίδια που τους καθιστούν εγγενώς πιο ανθεκτικούς σε ψυχικές ασθένειες με την πάροδο του χρόνου ή αν είναι οι εμπειρίες της ζωής κάποιου που τους βοηθούν στην προστασία τους από διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή», δήλωσε ο NeuRA Senior Research Scientist και UNSW Senior. Ερευνητής, Dr Justine Gatt.

«Δεδομένων των γνωστών γενετικών διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων και μη πανομοιότυπων διδύμων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να μοντελοποιήσουμε πώς οι αλλαγές στην ψυχική ευεξία και οι αλλαγές στον εγκέφαλο καθορίζονται από γενετικούς παράγοντες ή το περιβάλλον τους – ή και τα δύο. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς που επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη βέλτιστη ψυχική υγεία παρά τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορούμε να βιώσουμε όλοι», είπε.

Τα 260 δίδυμα ήταν επίσης μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης ψυχικής υγείας, στην οποία ο Δρ Gatt και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία 1.600 διδύμων πριν από 10 χρόνια. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον επηρεάζουν την ψυχική ευημερία ενός ατόμου, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει πώς αυτό αλλάζει σε μεγάλες χρονικές περιόδους.

«Αναλύουμε την ψυχική τους ευημερία την τελευταία δεκαετία για να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που θα προβλέπουν ότι τα δίδυμα θα είναι πιο ανθεκτικά ή ευαίσθητα σε ψυχικές ασθένειες», είπε ο Δρ Γκατ. «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους κλινικούς γιατρούς να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία εξουθενωτικών ψυχικών ασθενειών».

Μέσω της έρευνάς της για τα δίδυμα, η Δρ Gatt ανέπτυξε τη σύνθετη κλίμακα ευεξίας COMPAS-W, η οποία μετρά την ευημερία στο σύνολό της, περιλαμβάνοντας τόσο υποκειμενικούς (ηδονία) όσο και ψυχολογικούς (ευδαιμονία) παράγοντες. Η Κλίμακα ευεξίας COMPAS-W 26 στοιχείων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό μετρήσεων ψυχραιμίας, προσωπικής αξίας, δεξιοτεχνίας, θετικότητας, επιτεύγματος και ικανοποίησης.

Η έρευνά της για τα 1.600 δίδυμα βρήκε επίσης:

  • Σχεδόν το ήμισυ (48%) της ευημερίας ενός ατόμου καθορίζεται από τη γενετική. Το υπόλοιπο λαμβάνεται υπόψη από το περιβάλλον μας.
  • Η υψηλότερη ευημερία συνδέεται με χαμηλότερη κατάθλιψη και άγχος, βελτιωμένη προσοχή και μνήμη εργασίας και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης στις χαρούμενες εκφράσεις του προσώπου.
  • Τα άτομα με υψηλότερη ευημερία τείνουν να έχουν βελτιωμένη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Target ανακαλεί πάνω από 200.000 ζυγισμένες κουβέρτες μετά από ασφυξία 2 παιδιών

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πόσα δίδυμα παιδιά γεννήθηκαν το 2019 και το 2020;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).