Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία εμβόλιο: Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε πολλούς ενήλικες μετά το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19

Ψυχική υγεία εμβόλιο: Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε πολλούς ενήλικες μετά το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19

Ψυχική υγεία εμβόλιο: Φαίνεται πως πολλοί ενήλικες επωφελήθηκαν από την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους ενάντια στον κορωνοϊό και αυτό οδήγησε σε καλύτερη διάθεση και λιγότερο στρες.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 παρουσίασαν βελτιωμένη ψυχική υγεία. Ωστόσο, όσοι δεν το είχαν λάβει ακόμη ένιωθαν ακόμη μεγαλύτερη ψυχική ανησυχία. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν στους ανθρώπους την ελπίδα για τον τερματισμό της πανδημίας, γεγονός που προφανώς και συνεπάγεται απεριόριστη ανακούφιση για τον καθένα μας.

Όταν λάβατε την πρώτη σας δόση εμβολίου COVID-19, εσείς νιώσατε μια αίσθηση ανακούφισης; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONETrusted Source υποδηλώνει ότι αυτό ήταν ένα κοινό συναίσθημα για πολλούς ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν ηπιότερη κατάθλιψη και σαφώς λιγότερο άγχος μετά τη λήψη της αρχικής δόσης του εμβολίου.

Ωστόσο, όσοι δεν είχαν λάβει ακόμη την πρώτη τους δόση ανέφεραν ότι αισθάνονταν ακόμη μεγαλύτερη ψυχική ταλαιπωρία.

Η πρώτη δόση εμβολίου συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

 

Για τη μελέτη αυτή επικεφαλής ήταν ο Francisco Perez-Arce, PhD, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (CESR). Με την ομάδα ερευνητών του διεξήγαγαν έρευνα σε 8.003 ενήλικες συμμετέχοντες στην μελέτη Understanding America.

  • Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ 10 Μαρτίου και 31 Μαρτίου 2021.
  • Όλοι συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο κομμάτια της έρευνας.
  • Πιο συγκεκριμένα, απαιτήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται ως προς τον εμβολιασμό τους.
  • Επίσης, έπρεπε να αναφέρουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους τους. Όλα έγιναν με βάση ένα ερωτηματολόγιο τεσσάρων στοιχείων για την υγεία των ασθενών (PHQ-4).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα. Σκοπός τους να καθορίσουν την αλλαγή στις βαθμολογίες PHQ-4 αφού οι συμμετέχοντες έλαβαν την πρώτη τους δόση εμβολίου COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 παρουσίασαν μείωση κατά 4% στον κίνδυνο να υποστούν ήπια κατάθλιψη. Είχαν επίσης 15 % μείωση στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρή κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν είχαν λάβει ακόμη το εμβόλιο άρχισαν να αισθάνονται ακόμη πιο ανήσυχοι. Ένιωθαν κατάθλιψη και απόγνωση συχνότερα. Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι εκείνοι που βίωσαν ανακούφιση μετά τη λήψη του εμβολίου ήταν τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν. Τα εμβόλια αποκαθιστούν την ελπίδα μετά από μια αγχωτική περίοδο, γεγονός που είναι απολύτως κατανοητό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την COVID-19

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.