Πολιτική Υγείας

Τρίτη Δόση: Δείτε ποιους αφορά το ενισχυτικό πλάνο του εμβολίου covid – 19 και τις πιθανές παρενέργειες

Τρίτη Δόση: Δείτε ποιους αφορά το ενισχυτικό πλάνο του εμβολίου covid – 19 και τις πιθανές παρενέργειες

Καθησυχαστική για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν αλλάζει το DNA ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη των παιδιών.

Τρίτη Δόση: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις της αποφάσισε ότι θα χορηγείται η αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και σε εκείνους ηλικίας κάτω των 60 χρόνων μετά τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης από την πρώτη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή άνω των 60 χρόνων, εμβολιάστηκε πλήρως τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει δυνατότητα επαναληπτικού εμβολιασμού από τον τρέχοντα μήνα και μετά. Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται: Πώς θα είναι αυτή τη φορά; Θα νιώσω το ίδιο όπως με τις προηγούμενες δόσεις των εμβολίων της Pfizer, Astra Zeneca, της Moderna ή της Johnson & Johnson;

Τα συμπτώματα της αναμνηστικής: Αυτές είναι οι 4 παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Ερυθρότητα και πρήξιμο

Η βασική παρενέργεια στην κλινική δοκιμή της 3ης δόσης ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης.

Κόπωση

Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στην αναμνηστική δόση της Pfizer- ήταν επίσης μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια για τις προηγούμενες δόσεις εμβολιασμών με mRNA.

Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες που παρουσιάζονται μετά τις αρχικές δόσεις, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και πάλι με τις αναμνηστικές.

Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19 – και πιθανότατα και της αναμνηστικής δόσης.

Τρίτη δόση εμβολίου: Σήμερα τα πρώτα ραντεβού για νέο «τσίμπημα» – Ποιους αφορά και ποιοι ακολουθούν

Ξεκίνησε χθες, Τρίτη 14/9 η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμένους, όπως είχε προαναγγείλει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού. Παράλληλα, νέα μέτρα για τη δημόσια Υγεία εφαρμόζονται από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους σε χώρους εργασίας, σε σχολεία, σε κλειστούς χώρους εστίασης, στην ψυχαγωγία αλλά και στα ταξίδια.

Το SMS ενημέρωσης

Περίπου 285.000 πολίτες πρόκειται να λάβουν την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου και άρχισαν από τις 13/9 να λαμβάνουν το γνωστό υπενθυμιστικό μήνυμα από το emvolio.gov.gr για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

Προτεραιότητα οι υγειονομικοί

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι προτεραιότητα για τρίτη δόση θα πάρουν οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε δομές υγείας καθώς είναι εκτεθειμένοι στη λοίμωξη. Επικαλέστηκε προκειμένου να εξηγήσει αυτήν την προτεραιότητα έρευνα που έγινε μέσα στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, όπου διαπιστώθηκε ότι τον φετινό Ιούλιο αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σε υγειονομικούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, από 227 επαγγελματίες υγείας οι 130 (το 57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με PCR τεστ.

Οι κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για μία μεγάλη κατηγορία ασθενών που περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα πρέπει να λάβουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Τι προβλέπεται για τους ηλικιωμένους

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι πολίτες των 60 ετών και άνω είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πότε μπορεί να γίνει η τρίτη δόση στους ενδιαφερομένους

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πανδημίας.

Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών, μετά τους οκτώ μήνες σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό.

«Σχεδόν μηδενικές οι παρενέργειες» λέει η Θεοδωρίδου

Καθησυχαστική για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν αλλάζει το DNA ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι έρευνες για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5 – 11 ετών και 6 μηνών έως 6 ετών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η έγκριση για επείγουσα χρήση μέσα στους επόμενους μήνες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως σε έρευνα που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο του Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 φάνηκε πως το 98% των ατόμων που έκαναν τo εμβόλιο δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παραπάνω έρευνα δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Συνολικά, για το εμβόλιο της Pfizer είναι 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο για αλλεργικές αντιδράσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υπουργός Υγείας του Η.Β. είπε ότι θα ξεκινήσει να προσφέρει ενισχυτικές λήψεις την επόμενη εβδομάδα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακές ομάδες

Μαρία Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα και σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τρίτη δόση, όπως υγειονομικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 62% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-Έκκληση σε ηλικιωμένους και ευάλωτους

Μίνα Γκάγκα: Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η κα Γκάγκα, ανέφερε πως πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 100% ιδιαίτερα στις ευαπαθείς και τις μεγαλύτερες ηλικακές ομάδες, που διατρέχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Βελτιωμένη η πίεση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ειδικότερα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος κατά το ίδιο διάστημα κατά 18%.