Ρεπορτάζ Υγείας

Εμβόλιο τρίτη δόση: Τρίτη δόση για 2,1 εκατομμύρια πολίτες – Πότε έρχεται και για ποιους

Εμβόλιο τρίτη δόση: Τρίτη δόση για 2,1 εκατομμύρια πολίτες – Πότε έρχεται και για ποιους

Τα περίπου 25.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνονται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνο για την «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους, δημιουργούν μια καλή δυναμική, αλλά δεν αρκούν για την πολυπόθητη επιτάχυνση της «Ελευθερίας».

Εμβόλιο τρίτη δόση: Διαθέτοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού και ενισχύοντας την εκστρατεία πειθούς των πολιτών διά των επιστημόνων, ετοιμάζεται η χώρα για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες της πανδημίας. Η οικοδόμηση ενός στέρεου και υψηλού τείχους ανοσίας συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς της 1ης δόσης -κλείνονται περί τα 25.000 νέα ραντεβού ημερησίως-, ενώ το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση και της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες, στοχευμένα σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα -ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων-, αναφέρει πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όσων είναι διστακτικοί και ανοχύρωτοι ακόμη και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κυβέρνηση, έχοντας επάρκεια εμβολίων αλλά και το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες, όπως και την προτεραιοποίησή τους, δρομολογεί άμεσα τόσο τη θωράκιση των ανεμβολίαστων πολιτών όσο και την επιπλέον κάλυψη ανοσοκατασταλμένων, ηλικιωμένων και υγειονομικών.

Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι νεφροπαθείς είναι οι ομάδες ασθενών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα – με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τη σκυτάλη της αναμνηστικής δόσης θα λάβουν αμέσως μετά τους προαναφερθέντες ασθενείς, μέχρι το τέλος του μήνα, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σύμφωνα με το μοντέλο προτεραιοποίησης που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού, δηλαδή αρχικά η ομάδα των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά εκείνη των 80-84 χρόνων, 75-79 κ.ο.κ., μέχρι την ομάδα ηλικίας 60-64 χρόνων.

Παράλληλα, με την επιπλέον θωράκιση των ηλικιωμένων ατόμων θα λαμβάνουν μήνυμα για την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Στην τελευταία αυτή ομάδα οι παράμετροι που θα καθορίσουν τη σειρά θα είναι: α) η παρέλευση τουλάχιστον 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους, β) η ηλικία, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς 60 χρόνων και άνω, γ) το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους (χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα).Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των πολιτών που χρειάζονται μία επιπλέον δόση για να οχυρωθούν έναντι του κορωνοϊού θα χρειαστούν περίπου 2,1 εκατομμύρια εμβόλια mRΝΑ. Η χώρα έχει στις αποθήκες της 4 εκατομμύρια εμβόλια. Από αυτά, τα 700.000 είναι σκευάσματα AstraZeneca, τα 300.000 Μοderna, τα 200.000 Johnson&Johnson και τα υπόλοιπα 2,8 εκατ. είναι Pfizer/BioNTeck. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα θα παραλάβει άλλα 2 εκατομύρια εμβόλια mRΝΑ, κυρίως Pfizer/BioNTeck. Συνεπώς ο προγραμματισμός για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» μέχρι το τέλος του έτους γίνεται με την εξασφαλισμένη ποσότητα των συνολικά 6 εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να συνεχιστούν απρόσκοπτα και το 2022 μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο covid-19 της Pfizer

Μάριος Θεμιστοκλέους: 'Εχει εμβολιαστεί πλήρως το 53,5 % του γενικού πληθυσμού

Μαρία Θεοδωρίδου: Με mRNA η γ' δόση-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη-Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ παιδιών και εφήβων και δημιουργείται φλεγμονή

Επί του παρόντος ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ηπατική νόσος σε παιδιά και ενήλικες είναι η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων και η τακτική σωματική άσκηση.

Με ποια εργασιακή σχέση θα απασχοληθούν οι ιδιώτες γιατροί στην πρωτοβάθμια

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για ιδιώτες γιατρούς και μονάδες υγείας που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί με καθυστέρηση αφού ζητήθηκε παράταση

19/10: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα: Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-33%), στον Άγιο Νικόλαο (-50%) και στο Ηράκλειο (-68%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-12%).