Ψυχική Υγεία

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

Παράνοια : Μια νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η παράνοια μπορεί να αποτελεί μέρος μιας κανονικά λειτουργούσας ψυχολογίας που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αποφυγή κοινωνικών απειλών

Η κριτική, που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior από τον καθηγητή Nichola Raihani και τον Δρ Vaughan Bell από το Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών, διερεύνησε πώς και γιατί η εξέλιξη μπορεί να έχει διαμορφώσει το μυαλό μας έτσι ώστε να έχουν την ικανότητα για παράνοια. Η παράνοια είναι μια υπερβολική τάση να πιστεύουμε ότι θα προκληθεί βλάβη και ότι άλλοι σκοπεύουν να μας βλάψουν.

Εμφανίζεται σε ένα φάσμα σοβαρότητας: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καθόλου παρανοϊκοί, κάποιοι είναι ελαφρώς ύποπτοι ή δυσπιστία σε άλλους, και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων βιώνει ειλικρινείς παρανοϊκές αυταπάτες ότι άλλοι επιθυμούν να τους βλάψουν.

Συγκεκριμένος ο ρόλος της σε υγιής εγκεφάλους

  • Πρόκειται για μια αλλαγή στην προοπτική , για να κάνουμε την υπόθεση για τη θεραπεία της παράνοιας όχι μόνο ως παθολογικό σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η παράνοια είναι πιθανώς κάτι που εξελίχθηκε και επιλέχθηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, σε κανονικά λειτουργικούς, υγιείς ανθρώπους, η παράνοια εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο ρόλο.
  • Η παράνοια είναι μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες καταστάσεις για μερικούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα ,εξελίχθηκαν σε κοινωνικές ομάδες όπου η σύγκρουση με άλλους ανθρώπους ήταν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής. Θεωρούμε την παράνοια ως μέρος του μηχανισμού του εγκεφάλου για την πρόβλεψη και την αποφυγή αυτών των διαπροσωπικών απειλών. Εάν έχουμε δίκιο, τότε η παράνοια πρέπει να είναι ευέλικτη και να ανταποκρίνεται στην κοινωνική απειλή.

Η κοινωνική απειλή αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης της

  • Προηγούμενα επιδημιολογικά στοιχεία παρέχουν στοιχεία ότι ο κίνδυνος ψύχωσης (για τον οποίο η παράνοια είναι βασικό σύμπτωμα) αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ζουν σε περιβάλλοντα με υψηλό κίνδυνο κοινωνικής απειλής. Για παράδειγμα, όταν τα άτομα είναι χαμηλής κατάστασης, έχουν κακά δίκτυα υποστήριξης ή ανήκουν σε μια περιθωριοποιημένη εθνοτική κοινωνική ομάδα.
  •  Η κοινωνική απειλή προκαλεί πράγματι παράνοια διεξάγοντας πειράματα όπου εκθέτουν τους ανθρώπους σε ήπιες κοινωνικές απειλές, για παράδειγμα τους λέγοντας ότι αλληλεπιδρούν με έναν πολιτικό αντίπαλο παρά έναν πολιτικό σύμμαχο. Η έκθεση σε κοινωνικές απειλές αύξησε την τάση για παρανοϊκή σκέψη: οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να συμπεράνουν ότι ο σύντροφός τους στο παιχνίδι τους προτίμησε να βλάψει, ακόμη και σε μια εργασία όπου οι αληθινές προθέσεις είναι πραγματικά διφορούμενες.

Ακολουθεί βίντεο για την παράνοια

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οργασμός : Οι μεταβολές που προκαλεί στο σώμα

Κορωνοϊος μέτρα : Δείτε πιο νησί παραμένει σε περιορισμούς

Σε αδιέξοδο οδηγούν οι σχέσεις Οδυσσέα Έρσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.