Ψυχική Υγεία

Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Ορμονικές διαταραχές: Η εμφάνιση ψυχικής ασθένειας ως αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας δεν περιορίζεται σε όσους έχουν ήδη μια καθορισμένη διαγνώσιμη ιατρική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι το άγχος είναι ένας κοινός ένοχος για την πρόκληση και την επιδείνωση της ψυχικής ασθένειας.

Όσοι έχουν ενδοκρινικές διαταραχές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο σωματικά συμπτώματα. είναι επίσης ευαίσθητα σε ψυχιατρικά συμπτώματα κακής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, λήθαργος, εγκεφαλική ομίχλη, μανία και σύγχυση. Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Υπάρχει πληθώρα υποδοχέων Τ3 στον εγκέφαλο και έτσι αυτή η ορμόνη είναι αυτή που είναι η πιο σημαντική για την ψυχική μας υγεία.

Ορμονική ανισορροπία και ψυχική υγεία

Η ανεπαρκής απόδοση του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από τα πράγματα. Εκείνοι που πάσχουν από ενδοκρινικές παθήσεις είναι επιρρεπείς σε:

  • Υποθυρεοειδισμός – – ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής
  • Υπερθυρεοειδισμός – υπερδραστήριος θυρεοειδής
  • Νόσος του Addison – ανεπάρκεια των επινεφριδίων (χωρίς αρκετή κορτιζόλη ή αλδοστερόνη)
  • Ακρομεγαλία – μια δυσλειτουργία της υπόφυσης

Σε περίπτωση ανισορροπίας του θυρεοειδούς, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα διάθεσης. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η επιθετικότητα είναι ένα προβληματικό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της ανισορροπίας του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα. Μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και/ή ευερεθιστότητα. Μια άλλη κοινή πάθηση που συνδέεται με ορμονική ανισορροπία και ταυτόχρονα ψυχική ασθένεια είναι η φλεγμονή. Τα προβλήματα μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτοάνοσων αντιδράσεων που προκαλούνται από ανωμαλίες του θυρεοειδούς και τη σχετική ορμονική ανισορροπία.

Έρευνες έχουν δείξει τη συχνότητα εμφάνισης αυξημένης φλεγμονής στον εγκέφαλο όσων πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος. Η εμφάνιση ψυχικής ασθένειας ως αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας δεν περιορίζεται σε όσους έχουν ήδη μια καθορισμένη διαγνώσιμη ιατρική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι το άγχος είναι ένας κοινός ένοχος για την πρόκληση και την επιδείνωση της ψυχικής ασθένειας. Ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι ο βιολογικός ενδιάμεσος και επομένως φυσικός ένοχος που είναι μια εκδήλωση του “στρες” είναι η ορμόνη κορτιζόλη.

Ορμονική θεραπεία;

Έχουμε συνηθίσει τη συνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, ή τη χρήση ομιλιακών θεραπειών όπως η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική ως μέθοδοι για τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας. Είναι πλέον επίσης ευρέως γνωστό ότι οι ορμονικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μια φυσιοκρατική εναλλακτική λύση στις φαρμακευτικές θεραπείες ως πιθανή λύση. Για παράδειγμα, η χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) έχει γίνει μια συνηθισμένη θεραπεία για γυναίκες που υποφέρουν από συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε αντίθεση με τη χορήγηση ορμονών, μάλλον η κατάλληλη λύση μπορεί να είναι ο αποκλεισμός τους. Μια νέα και συναρπαστική οδός για έρευνα περιλαμβάνει την προοπτική αποκλεισμού κέντρων ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Αυτό στοχεύει στην καταπολέμηση των προβλημάτων και των επιπτώσεων της υπερπαραγωγής σεροτονίνης που εμφανίζεται ως απάντηση σε προσθήκες όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα τρόφιμα, τα τυχερά παιχνίδια και τα ψώνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση

Τι να κάνετε για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας

10 τρόποι για να ανανεώσετε τη σεξουαλική σας ζωή

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στα ανοσοκύτταρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Ψυχική διαταραχή: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια ψυχική διαταραχή, να θυμάστε ότι η αναζήτηση θεραπείας είναι ένα γενναίο και σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.