Ψυχική Υγεία

Νοσοφοβία : Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε

Νοσοφοβία : Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε

 Νοσοφοβία : Η νοσοφοβία είναι ο ακραίος ή παράλογος φόβος για την ανάπτυξη μιας ασθένειας. Αυτή η συγκεκριμένη φοβία είναι μερικές φορές απλά γνωστή ως φοβία ασθένειας.

Μπορεί επίσης να ακούσετε ότι αναφέρεται ως ασθένεια των φοιτητών ιατρικής. Αυτό το όνομα προέρχεται από προηγούμενες παραδοχές ότι η νοσοφοβία τείνει να επηρεάζει ως επί το πλείστον φοιτητές ιατρικής που περιβάλλονται από πληροφορίες σχετικά με διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία του 2014 υποστηρίζουν λιγότερο αυτήν την ιδέα.

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κάποιο άγχος όταν εξαπλώνονται σοβαρές καταστάσεις υγείας στην κοινότητά σας. Αλλά για άτομα με νοσοφοβία, αυτό το άγχος μπορεί να είναι συντριπτικό, επηρεάζοντας την καθημερινή τους ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

 • Το κύριο σύμπτωμα της νοσοφοβίας είναι ο σημαντικός φόβος και το άγχος γύρω από την ανάπτυξη μιας ασθένειας, συνήθως μιας πολύ γνωστής και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή, όπως καρκίνος , καρδιακές παθήσεις ή HIV .
 • Αυτή η ανησυχία τείνει να παραμείνει ακόμη και μετά την εξέταση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να αισθανθείτε την επιθυμία να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας για εξετάσεις ή εξετάσεις, ακόμα κι αν σας έχουν ήδη δώσει μια καθαρή κατάσταση υγείας.

Αυτός ο έντονος φόβος και άγχος μπορεί να οδηγήσει στα παρακάτω σωματικά συμπτώματα

 • ζάλη
 • ναυτία
 • αυξημένος παλμός
 • ιδρώνοντας
 • γρήγορη αναπνοή

δυσκολία στον ύπνο

Άλλα συμπτώματα της

 • Η νοσοφοβία περιλαμβάνει επίσης αποφυγή. Μπορεί να μην θέλετε να μάθετε τίποτα για την ασθένεια. Η ακρόαση για αυτό στις ειδήσεις ή από άλλους μπορεί να προκαλέσει αγωνία. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφύγετε τη δημόσια συγκοινωνία ή χώρους, όπως παντοπωλεία.
 • Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ορισμένων ασθενειών, ενδέχεται να αποφύγετε όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.
 • Ορισμένα άτομα με νοσοφοβία προτιμούν να μαθαίνουν όσο μπορούν για ορισμένες ασθένειες. Μπορεί να περάσουν ώρες διαβάζοντας την κατάσταση ή παρακολουθώντας τις ειδήσεις για ιστορίες σχετικά με πιθανές εστίες.

Συγχέεται με την υποχονδρία

 • Η νοσοφοβία συχνά συγχέεται με τα υποχονδρία , η οποία είναι τώρα γνωστή ως διαταραχή άγχους της ασθένειας. Ενώ η νοσοφοβία περιλαμβάνει τον φόβο της ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης ασθένειας, η διαταραχή άγχους της ασθένειας περιλαμβάνει γενικότερες ανησυχίες σχετικά με την ασθένεια.

Ακολουθεί βίντεο για την νοσοφοβία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο νέα σημαντικά έργα από τον ΟΠΑΠ στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού»

Διατροφή : Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο

Αιθέρια έλαια : Φροντίστε την υγεία των μαλλιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα κατάθλιψης;

Τρόφιμα: Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τα άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών από τους εφήβους στις παραμεθόριες περιοχές

"Οι τρόποι ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις της σχολικής συμβουλευτικής, στα κοινοτικά προγράμματα, στις εξετάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".

Πώς η εργασία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Εργασία: Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προάγει την καλή ψυχική υγεία, ενώ οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευημερία.