Ψυχική Υγεία

Ναρκισσιστές: Είναι πολύ πιο πιθανό να πιστέψουν θεωρίες συνομωσίας από οποιονδήποτε άλλο

Ναρκισσιστές: Είναι πολύ πιο πιθανό να πιστέψουν θεωρίες συνομωσίας από οποιονδήποτε άλλο

Ναρκισσιστές:  Οι ναρκισσιστές, όπως περιγράφονται από την ψυχολογική κοινότητα, έχουν πεποιθήσεις για τη δική τους ανωτερότητα και το δικαίωμά τους που τους τοποθετούν πάνω από τους μέσους ανθρώπους.

Τρεις ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας από άλλους ανθρώπους. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Opinion in Psychology, οι Aleksandra Cichocka, Marta Marchlewska και Mikey Biddlestone περιγράφουν χαρακτηριστικά ναρκισσιστικών ανθρώπων που μπορεί να το προκαλέσουν. Καθώς η πανδημία έχει εξαντληθεί και η πολιτική έχει αναθερμανθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν γίνει κύριο θέμα συζήτησης.

Αυτή η σκέψη δεν είναι κάτι καινούργιο, φυσικά. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το πόσο εύκολα εξαπλώνεται μέσω των social media. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ναρκισσιστές άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι ναρκισσιστές, όπως περιγράφονται από την ψυχολογική κοινότητα, έχουν πεποιθήσεις για τη δική τους ανωτερότητα και το δικαίωμά τους που τους τοποθετούν πάνω από τους μέσους ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει επίσης ότι τα άτομα με ναρκισσισμό τείνουν να έχουν τρία συγκεκριμένα γνωρίσματα: νευρωτισμό, ανταγωνισμό και εξωστρέφεια. Και είναι αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν οι ερευνητές, που κάνουν τους ναρκισσιστές τόσο επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας.

  • Ο νευρωτισμός γενικά ορίζεται ως η τάση να αντιδρά κανείς συναισθηματικά και παράλογα σε πληροφορίες – προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι σχετίζεται συχνά με συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, δυσκολίες στις σχέσεις και ντροπή. Έχει επίσης συνδεθεί με την παράνοια.
  • Ο ανταγωνισμός είναι η επιθετικότητα προς τους άλλους και τις απόψεις τους, συνήθως ως μέσο για την επίτευξη ή τη διατήρηση του ελέγχου σε γεγονότα ή άλλους ανθρώπους.
  • Η εξωστρέφεια περιγράφει την επιθετική ή διεκδικητική συμπεριφορά. Τείνει να συμβαδίζει με την αυτοπεποίθηση και αρκετά συχνά με την ικανότητα να γοητεύεις.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η παράνοια μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρίνεια σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας και ότι η ανάγκη να παραμείνουν υπό έλεγχο σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως μια πανδημία, μπορεί να οδηγήσει τους ναρκισσιστές να αρπάξουν περίεργους ισχυρισμούς για να νιώθουν ότι έχουν ακόμη τον έλεγχο του εαυτού τους. ζει. Και ο ανταγωνισμός έρχεται στο προσκήνιο όταν οι άλλοι αμφισβητούν τις απόψεις τους σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας, κάτι που απλώς ενισχύει την υποστήριξή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκοτεινή Τριάδα: Πώς να μειωθούν τα άσχημα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Σημάδια που δείχνουν ότι συμπεριφερόμαστε τοξικά στους φίλους μας

Ο ναρκισσισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε προβληματική χρήση ουσιών και σε εθισμούς

Επιβιώνοντας από την σχέση με έναν ναρκισσιστή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μείωση του πειρασμού της απιστίας στις σχέσεις

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

Η ανεπαρκής μόρφωση συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χαμηλός αλφαβητισμός προκαλεί κακή ψυχική υγεία, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση". "Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και οι οποίοι επίσης επηρεάζουν τον αλφαβητισμό - όπως η φτώχεια ή η διαβίωση σε περιοχή με ιστορικό συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη, εξακολουθεί να παρατηρείται χειρότερη ψυχική υγεία για όσους δεν έχουν δεξιότητες αλφαβητισμού".