Ψυχική Υγεία

Multitasking άγχος παιδιά: Παιδιά που κάνουν χρήση πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα παρουσιάζουν επιβαρυμένη ψυχική υγεία

Multitasking άγχος παιδιά: Παιδιά που κάνουν χρήση πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα παρουσιάζουν επιβαρυμένη ψυχική υγεία

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν έναν κατακλυσμό ηλεκτρονικών πληροφοριών από την τηλεόραση και τους υπολογιστές έως τα tablets, τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών μέσων σε παιδιά και ενήλικες έδιναν μικτά αποτελέσματα. Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και το Universite’ de Genève μελέτησε 118 αγόρια και κορίτσια από την Ελβετία, ηλικίας 8 έως 12 ετών. Τους ζήτησε να συμπληρώσουν έρευνες με ερωτήσεις σχεδιασμένες για να εξετάσουν τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων καθώς και το εύρος προσοχής τους, τον ύπνο, τους βαθμούς και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν επίσης στους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών, αλλά εστίασαν περισσότερο στην αντίληψή τους για το πώς ένιωθαν ότι η ηλεκτρονική χρήση των παιδιών επηρεάζει την ψυχική τους υγεία, σημείωσε η μελέτη. Σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες που έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα ενημέρωσης και των φτωχότερων αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός χρόνος που αφιερώθηκε στα μέσα δεν συνέβαλε σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Όμως όταν τα παιδιά έκαναν χρήση πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ενώ έστελναν μηνύματα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος, προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικά προβλήματα.

“Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους, όταν ελέγχεται ο συνολικός χρόνος μέσων, το φύλο και η ηλικία”, σημειώνεται στην έρευνα. Τα δεδομένα αποκάλυψαν επίσης ότι ο χρόνος που αφιερώνονταν σε ηλεκτρονικές συσκευές αυξανόταν καθώς μεγάλωναν:

  • ξεκινούσαν από περίπου 4,5 ώρες την ημέρα γύρω στην ηλικία των 8
  • ανέβαιναν σε πάνω από 8 έως την ηλικία των 12 ετών

 

Και ναι, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα αγόρια αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια από τα κορίτσια, πρόσθεσε η εφημερίδα. Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι μελέτησαν μόνο έναν μικρό αριθμό παιδιών και όλα τα δεδομένα είναι συσχετιστικά, πράγμα που σημαίνει ότι καμία αιτιώδης σχέση μεταξύ των μεταβλητών που μας ενδιαφέρουν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κατηγορηματικά. “Αυτές οι αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι το multitasking μέσων περισσότερο από τα βιντεοπαιχνίδια και ο συνολικός χρόνος στα μέσα συνδέθηκε με δυσμενή ψυχολογικά αποτελέσματα και ότι το multitasking μέσων θα πρέπει επομένως να εξετάζεται πιο εντατικά σε μελλοντικές μελέτες”, κατέληξε η εργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρέασε η απομακρυσμένη εργασία τις εργαζόμενες μητέρες;

Ενώ η ψυχική υγεία των νέων μειώνεται για πάνω από μια δεκαετία, η COVID-19 επιδείνωσε την κρίση.

Οι 5 συνηθέστερες ασθένειες στην παιδική ηλικία

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.