Πολιτική Υγείας

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Οι Ελβετοί απορρίπτουν το σχέδιο για την κατάργηση του health pass για την COVID. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού, το οποίο περιορίζει την είσοδο σε εκδηλώσεις και εστιατόρια σε κυρίως εμβολιασμένα άτομα, ανάγκασαν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, αντίθετα, υποστήριξαν την προσέγγιση της κυβέρνησης. Το ελβετικό κοινό απέρριψε κατηγορηματικά ένα σχέδιο για την κατάργηση του πιστοποιητικού COVID της χώρας, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή.

Το 62% των ψηφοφόρων είπε “Ναι” στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID. Το πιστοποιητικό περιορίζει την είσοδο σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων, σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν αρνητικό τεστ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ανησυχητική νέα παραλλαγή της COVID-19 Omicron, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί έγινε το δημοψήφισμα;

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια προσπάθεια τροποποίησης του νόμου της χώρας για την COVID, που έφερε το πιστοποιητικό υγείας και ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε βοήθεια για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού ανάγκασαν την ψηφοφορία με μια αναφορά που συγκέντρωσε 187.000 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις 50.000 που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είπαν ότι το πιστοποιητικό, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μέσω μιας εφαρμογής, εισάγει διακρίσεις και ισοδυναμεί με de facto υποχρέωση εμβολιασμού. Μαζί με τις ομάδες βάσης που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει αγωνιστεί για την κατάργησή του, παρά το γεγονός ότι ψήφισε για το πιστοποιητικό νωρίτερα φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη χρήση του έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά μετρητών για την καμπάνια τους και έχουν αντλήσει υποστήριξη από το εξωτερικό – όπου το αρνητικό συναίσθημα προς τους νέους περιορισμούς για τον COVID έχει αυξηθεί. Η εκστρατεία κέρδισε ακόμη και την υποστήριξη του Αμερικανού αγωνιστή κατά του εμβολιασμού Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος πέταξε για μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, Βέρνη, νωρίτερα αυτό το μήνα. Δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο, έδειξαν ότι περίπου το 60% των Ελβετών ήταν κατά της κατάργησης του πιστοποιητικού. Ορισμένοι υποστηρικτές του pass ξεκίνησαν μια εκστρατεία με το σύνθημα, “εμβολιαστείτε, σταματήστε να γκρινιάζετε”.

Παρά την υποστήριξη για πιστοποιητικά, οι αναλυτές περίμεναν υψηλότερη από τη μέση συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα λόγω της απροθυμίας πολλών Ελβετών να εμβολιαστούν. Η δημοσκόπηση της Κυριακής ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες που το ελβετικό κοινό ψήφισε για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Τον Ιούνιο, το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε την παράταση των εθνικών μέτρων. Δύο άλλες ψηφοφορίες διεξήχθησαν την Κυριακή:

  • η μία θα έδινε στους νοσηλευτές υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες και περισσότερα χρήματα για εκπαίδευση (το 61% υποστήριξε το μέτρο)
  • η άλλη αφορούσε το εάν οι ομοσπονδιακοί δικαστές θα έπρεπε να διορίζονται από το κοινοβούλιο ή μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων (το 68% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο μεταρρύθμισης)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε νέο πλαίσιο η καθημερινότητα από Δευτέρα - Πού, πώς και σε ποιους θα επιτρέπεται η πρόσβαση

Η πανδημία καλπάζει στην Ευρώπη ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Θάνος Πλεύρης: Self test για παιδιά σε μεικτούς χώρους, σκέψεις για πιστοποιητικό σε ισχύ μόνο με την 3η δόση

Νέα εφαρμογή αποθήκευσης των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid free gr wallet

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυστηροί κανόνες για πιστοποιητικά υγείας στην Κίνα

Πιστοποιητικό υγείας Κίνα: Οι υγειονομικοί κώδικες, με το χρωματικά κωδικοποιημένο τους σύστημα κόκκινου, κίτρινου και πράσινου που υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου COVID, ήταν ένας κρίσιμος πυλώνας αυτού του συστήματος.

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.