Πολιτική Υγείας

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.

Οι Ελβετοί απορρίπτουν το σχέδιο για την κατάργηση του health pass για την COVID. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού, το οποίο περιορίζει την είσοδο σε εκδηλώσεις και εστιατόρια σε κυρίως εμβολιασμένα άτομα, ανάγκασαν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, αντίθετα, υποστήριξαν την προσέγγιση της κυβέρνησης. Το ελβετικό κοινό απέρριψε κατηγορηματικά ένα σχέδιο για την κατάργηση του πιστοποιητικού COVID της χώρας, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή.

Το 62% των ψηφοφόρων είπε “Ναι” στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID. Το πιστοποιητικό περιορίζει την είσοδο σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων, σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν αρνητικό τεστ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ανησυχητική νέα παραλλαγή της COVID-19 Omicron, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί έγινε το δημοψήφισμα;

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια προσπάθεια τροποποίησης του νόμου της χώρας για την COVID, που έφερε το πιστοποιητικό υγείας και ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε βοήθεια για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού ανάγκασαν την ψηφοφορία με μια αναφορά που συγκέντρωσε 187.000 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις 50.000 που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είπαν ότι το πιστοποιητικό, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μέσω μιας εφαρμογής, εισάγει διακρίσεις και ισοδυναμεί με de facto υποχρέωση εμβολιασμού. Μαζί με τις ομάδες βάσης που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει αγωνιστεί για την κατάργησή του, παρά το γεγονός ότι ψήφισε για το πιστοποιητικό νωρίτερα φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη χρήση του έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά μετρητών για την καμπάνια τους και έχουν αντλήσει υποστήριξη από το εξωτερικό – όπου το αρνητικό συναίσθημα προς τους νέους περιορισμούς για τον COVID έχει αυξηθεί. Η εκστρατεία κέρδισε ακόμη και την υποστήριξη του Αμερικανού αγωνιστή κατά του εμβολιασμού Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος πέταξε για μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, Βέρνη, νωρίτερα αυτό το μήνα. Δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο, έδειξαν ότι περίπου το 60% των Ελβετών ήταν κατά της κατάργησης του πιστοποιητικού. Ορισμένοι υποστηρικτές του pass ξεκίνησαν μια εκστρατεία με το σύνθημα, “εμβολιαστείτε, σταματήστε να γκρινιάζετε”.

Παρά την υποστήριξη για πιστοποιητικά, οι αναλυτές περίμεναν υψηλότερη από τη μέση συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα λόγω της απροθυμίας πολλών Ελβετών να εμβολιαστούν. Η δημοσκόπηση της Κυριακής ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες που το ελβετικό κοινό ψήφισε για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Τον Ιούνιο, το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε την παράταση των εθνικών μέτρων. Δύο άλλες ψηφοφορίες διεξήχθησαν την Κυριακή:

  • η μία θα έδινε στους νοσηλευτές υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες και περισσότερα χρήματα για εκπαίδευση (το 61% υποστήριξε το μέτρο)
  • η άλλη αφορούσε το εάν οι ομοσπονδιακοί δικαστές θα έπρεπε να διορίζονται από το κοινοβούλιο ή μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων (το 68% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο μεταρρύθμισης)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε νέο πλαίσιο η καθημερινότητα από Δευτέρα - Πού, πώς και σε ποιους θα επιτρέπεται η πρόσβαση

Η πανδημία καλπάζει στην Ευρώπη ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Θάνος Πλεύρης: Self test για παιδιά σε μεικτούς χώρους, σκέψεις για πιστοποιητικό σε ισχύ μόνο με την 3η δόση

Νέα εφαρμογή αποθήκευσης των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid free gr wallet

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.