Ψυχική Υγεία

Μουσική: Πώς η μουσικοθεραπεία αλλάζει τον τρόπο ζωής;

Μουσική: Πώς η μουσικοθεραπεία αλλάζει τον τρόπο ζωής;

Μουσική: Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ενεργούμε, νιώθουμε και σκεφτόμαστε. Επομένως, πώς επηρεάζει αυτός ο παράγοντας στη διαχείριση της ψυχικής μας υγείας;

Η μουσική έχει την ικανότητα να μας κάνει να χορεύουμε και να τραγουδάμε μέχρι να πονάει ο λαιμός σας και να χτυπάμε ανεξέλεγκτα τα πόδια μας. Επειδή υπάρχει τόση πολλή μουσική εκεί έξω, η διαφορετική μουσική επηρεάζει τον καθένα ξεχωριστά. Από ροκ και λαϊκό έως την ηλεκτρονική και ποπ  μουσική, υπάρχει ατελείωτη ποικιλία μουσικής για να ακούσετε και είναι σημαντικό να βρείτε τα τραγούδια που σας μιλάνε.

Μουσικοθεραπεία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο MARCS για τον Εγκέφαλο, τη Συμπεριφορά και την Ανάπτυξη ανακάλυψαν ότι η μουσική αυξάνει τη μνήμη και τη συγκράτηση καθώς και μεγιστοποιεί τις ικανότητες μάθησης. Ο εγκέφαλός μας πυροδοτεί συγκεκριμένα συναισθήματα, αναμνήσεις και σκέψεις, κάτι που συχνά οδηγεί σε πιο θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία. Εδώ είναι πέντε πιθανά οφέλη που λέγεται ότι έχει η μουσική στον εγκέφαλό μας:

  • Ανεβάστε τη διάθεση και το κίνητρό σας. Μια ισχυρή ψυχική ευεξία είναι στενά ευθυγραμμισμένη με αισιόδοξα και θετικά συναισθήματα. Έτσι, όταν έχετε μια κακή μέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παίζετε ένα ξεσηκωτικό και χαρούμενο τραγούδι όσο πιο δυνατά μπορείτε. Οι μουσικοί τόνοι και οι στίχοι θα αλλάξουν ή θα ανεβάσουν τη διάθεσή σας και θα σας δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα. Η μουσική με υψηλούς ρυθμούς και γρήγορους ρυθμούς κάνει τον εγκέφαλο και το σώμα σας να κινούνται, δίνοντάς σας ώθηση και κίνητρο για να απολαύσετε αυτό που ακολουθεί. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η κλασική και η ατμοσφαιρική μουσική έχουν τα καλύτερα οφέλη για την τόνωση της διάθεσης, ενώ η μέταλ και η σκληρή ηλεκτρονική μουσική θεωρήθηκε ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Μειώστε το άγχος. Η ικανότητα της μουσικής να ανακουφίζει από το άγχος δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Είτε παίζετε στο παρασκήνιο είτε του δίνετε την πλήρη προσοχή σας, ορισμένα είδη μουσικής έχουν την έμφυτη ικανότητα να μειώνουν το άγχος. Η απαλή, ατμοσφαιρική μουσική παρέχει ηρεμιστική διέγερση για το μυαλό. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να αποφύγετε το δυνατό rock ή metal για να μετριαστείτε το άγχος σας. Αν θέλετε να διώξετε το άγχος, αναζητήστε λίστες αναπαραγωγής που περιέχουν πολύ ατμοσφαιρική και ήσυχη μουσική.
  • Βελτιώστε την εστίαση. Ένα από τα πολλά μεγάλα οφέλη της μουσικής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Η προσπάθεια να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να συγκεντρωθείτε σε μια δραστηριότητα —είτε είναι η μελέτη, η εργασία ή η καθαριότητα— μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς. Ορισμένοι τύποι μουσικής είναι γνωστό ότι ενισχύουν την εστίαση, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια μουσική είναι κατάλληλη για τη βελτίωση της εστίασης.
  • Βοηθήστε τη χαλάρωση. Όλοι απολαμβάνουν να χαλαρώνουν και να σβήνουν το μυαλό τους στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Η αναπαραγωγή μουσικής είναι ένας απλός τρόπος για να προωθήσετε τη χαλάρωση, καθώς απελευθερώνει την ένταση στους μύες σας, διώχνοντας κάθε στρες ή άγχος.
  • Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά σας βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τις αγχώδεις και καταθλιπτικές σκέψεις.

Η Μουσικοθεραπεία έχει γίνει μια δημοφιλής μορφή θεραπείας του άγχους και της κατάθλιψης. Είναι μια άσκηση στην ακρόαση και τη σύνθεση θεραπευτικής μουσικής για την προώθηση της σωματικής και πνευματικής αποκατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Αυτοφροντίδα άγχος: 5 tips για να αποβάλετε το άγχος

Κάντε το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.