Επιστημονικά Νέα

Ρυθμός εγκέφαλος: Η “ανεβαστική” μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Η “ανεβαστική” μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Ο χορός στον ρυθμό της μουσικής είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα. Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι ο χορός δεν έχει μόνο καλή αίσθηση, αλλά ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν ότι η μουσική με ένα groove, γνωστή ως groove music, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα μέτρα της εκτελεστικής λειτουργίας και τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε συμμετέχοντες που είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική. Η μουσική που προκαλεί την αίσθηση του groove μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευχαρίστησης και να ενισχύσει τα επίπεδα διέγερσης συμπεριφοράς. Η άσκηση, η οποία έχει παρόμοια θετικά αποτελέσματα, είναι γνωστό ότι ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της ακρόασης groove μουσικής.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την επίδραση της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία ή την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία, όπως ο αριστερός ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός (l-DLPFC), τον οποίο οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba στόχευαν να αντιμετωπίσουν. “Οι ρυθμοί του αυλακιού προκαλούν αύλακες αισθήσεις και θετικές συναισθηματικές αποκρίσεις. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργία”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Hideaki Soya. “Συνεπώς, στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήσαμε απεικόνιση εγκεφάλου για να αξιολογήσουμε τις αντίστοιχες αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και μετρήσαμε τις ατομικές ψυχολογικές αποκρίσεις στη μουσική groove”. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία κοντά στο υπέρυθρο (fNIRS) με εργασία αντιστοίχισης χρώματος-λέξεων για να εξετάσουν την ανασταλτική εκτελεστική λειτουργία πριν και μετά την ακρόαση μουσικής. Διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με την υποκειμενική εμπειρία της ακρόασης groove μουσικής.

“Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά”, εξηγεί ο καθηγητής Soya. “Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση groove και την αίσθηση της καθαρότητας”. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ψυχολογικές αποκρίσεις στην ακρόαση του ρυθμού groove θα μπορούσαν να προβλέψουν αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και στη δραστηριότητα l-DLPFC. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι ατομικές διαφορές στις ψυχολογικές αποκρίσεις στην groove μουσική ρυθμίζουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στην εκτελεστική λειτουργία. Ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του ρυθμού groove στην ανθρώπινη γνωστική απόδοση μπορεί να επηρεαστούν από την εξοικείωση ή την ικανότητα επεξεργασίας κτυπήματος”, λέει ο καθηγητής Soya.

Οι στρατηγικές για τη βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, από την πρόληψη της άνοιας σε ηλικιωμένους μέχρι τη βοήθεια των εργαζομένων να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των θετικών συναισθημάτων και του ρυθμικού συγχρονισμού. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθούν τα πολλά θετικά οφέλη του χορού ή οποιασδήποτε μορφής άσκησης που διεξάγεται ενώ ακούτε μουσική. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη εφαρμογών για αυτές τις νέες πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα άγχος: 5 tips για να αποβάλετε το άγχος

Προσθέστε το ρυθμό στη ζωή σας

Η φωνή της μαμάς χάνει την "πρωτοκαθεδρία" της στην εφηβεία - Μελέτη

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.