Επιστημονικά Νέα

Ρυθμός εγκέφαλος: Η “ανεβαστική” μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Η “ανεβαστική” μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Ο χορός στον ρυθμό της μουσικής είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα. Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι ο χορός δεν έχει μόνο καλή αίσθηση, αλλά ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν ότι η μουσική με ένα groove, γνωστή ως groove music, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα μέτρα της εκτελεστικής λειτουργίας και τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε συμμετέχοντες που είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική. Η μουσική που προκαλεί την αίσθηση του groove μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευχαρίστησης και να ενισχύσει τα επίπεδα διέγερσης συμπεριφοράς. Η άσκηση, η οποία έχει παρόμοια θετικά αποτελέσματα, είναι γνωστό ότι ενισχύει την εκτελεστική λειτουργία. Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της ακρόασης groove μουσικής.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την επίδραση της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία ή την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία, όπως ο αριστερός ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός (l-DLPFC), τον οποίο οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba στόχευαν να αντιμετωπίσουν. “Οι ρυθμοί του αυλακιού προκαλούν αύλακες αισθήσεις και θετικές συναισθηματικές αποκρίσεις. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργία”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Hideaki Soya. “Συνεπώς, στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήσαμε απεικόνιση εγκεφάλου για να αξιολογήσουμε τις αντίστοιχες αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και μετρήσαμε τις ατομικές ψυχολογικές αποκρίσεις στη μουσική groove”. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν λειτουργική φασματοσκοπία κοντά στο υπέρυθρο (fNIRS) με εργασία αντιστοίχισης χρώματος-λέξεων για να εξετάσουν την ανασταλτική εκτελεστική λειτουργία πριν και μετά την ακρόαση μουσικής. Διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με την υποκειμενική εμπειρία της ακρόασης groove μουσικής.

“Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά”, εξηγεί ο καθηγητής Soya. “Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση groove και την αίσθηση της καθαρότητας”. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ψυχολογικές αποκρίσεις στην ακρόαση του ρυθμού groove θα μπορούσαν να προβλέψουν αλλαγές στην εκτελεστική λειτουργία και στη δραστηριότητα l-DLPFC. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι ατομικές διαφορές στις ψυχολογικές αποκρίσεις στην groove μουσική ρυθμίζουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στην εκτελεστική λειτουργία. Ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του ρυθμού groove στην ανθρώπινη γνωστική απόδοση μπορεί να επηρεαστούν από την εξοικείωση ή την ικανότητα επεξεργασίας κτυπήματος”, λέει ο καθηγητής Soya.

Οι στρατηγικές για τη βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας έχουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, από την πρόληψη της άνοιας σε ηλικιωμένους μέχρι τη βοήθεια των εργαζομένων να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα της groove μουσικής στην εκτελεστική λειτουργία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των θετικών συναισθημάτων και του ρυθμικού συγχρονισμού. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθούν τα πολλά θετικά οφέλη του χορού ή οποιασδήποτε μορφής άσκησης που διεξάγεται ενώ ακούτε μουσική. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη εφαρμογών για αυτές τις νέες πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα άγχος: 5 tips για να αποβάλετε το άγχος

Προσθέστε το ρυθμό στη ζωή σας

Η φωνή της μαμάς χάνει την "πρωτοκαθεδρία" της στην εφηβεία - Μελέτη

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.