Ψυχική Υγεία

Μητέρα παιδί: Η οπτική αντίληψη της μητέρας επηρεάζει την ανταπόκρισή στα συναισθήματα του βρέφους

Μητέρα παιδί: Η οπτική αντίληψη της μητέρας επηρεάζει την ανταπόκρισή στα συναισθήματα του βρέφους

Μητέρα παιδί: Mια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι η ικανότητα μιας νέας μητέρας να αναγνωρίζει θετικά συναισθήματα στα πρόσωπα άλλων ενηλίκων προβλέπει πόσο ευαίσθητη είναι και πόσο "καλά" ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού της τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό.

Μια ομάδα στο Baby Lab του Τμήματος Ψυχολογίας παρακολούθησε 120 μαμάδες και τα μωρά τους αμέσως μετά τον τοκετό έως και πέντε μήνες αργότερα. Η μελέτη ήταν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που ονομάζεται UVA Mom and Baby Study. Οι ερευνητές στρατολόγησαν συμμετέχουσες στη μελέτη από την UVA Health. «Κατά τη διάρκεια εκείνης της νεογνικής περιόδου, ζητήσαμε από τις μαμάδες να δουν μια σειρά από βίντεο με πρόσωπα που εξέφραζαν διαφορετικά συναισθήματα», δήλωσε η Τζέσικα Στερν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να παρακολουθήσουν αυτά τα πρόσωπα να αλλάζουν από ουδέτερα σε ένα από τα πέντε διαφορετικά συναισθήματα. Είχαμε ευτυχία, λύπη, αηδία, θυμό, φόβο και ουδέτερα πρόσωπα.”

Στα βίντεο συμμετείχαν ενήλικες ηθοποιοί. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, η ικανότητα μιας μαμάς να ανιχνεύει συναισθήματα σε ενήλικα πρόσωπα προβλέπει στην πραγματικότητα την ευαισθησία της στο βρέφος της», είπε ο Stern. “Υπάρχει και άλλη έρευνα που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται στα πρόσωπα των βρεφών.” Η Στερν σημείωσε ότι έχει δοκιμάσει κι η ίδια την εργασία στη μελέτη και «είναι πολύ προκλητική». Όπως είπε, κάποιες μαμάδες το βρήκαν πιο εύκολο και άλλες πιο δύσκολο. «Μας ενδιέφεραν αυτές οι διαφορές και ιδιαίτερα το πώς οι μαμάδες αναγνώρισαν την ευτυχία και τον φόβο, επειδή γνωρίζουμε ότι καθένα από αυτά τα συναισθήματα έχει συνδεθεί με συμπεριφορές φροντίδας σε άλλες μελέτες. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν αν θα συνδεόνταν με τη γονεϊκή συμπεριφορά .”

Όταν τα μωρά ήταν 5 μηνών, οι ερευνητές κάλεσαν αυτά και τις μητέρες τους στο Baby Lab για παρατήρηση κατά τη διάρκεια 5λεπτου παιχνιδιού. «Ένα από τα πράγματα που αναζητούσαμε ήταν η ευαισθησία, η οποία είναι βασικά ο τρόπος με τον οποίο οι μαμάδες ανταποκρίνονται στα σήματα των βρεφών», είπε η Stern. “Η παρατήρηση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της δουλειάς μου. Κάθε γονιός και παιδί είναι διαφορετικοί και είναι σαν να παρακολουθώ έναν χορό.” Οι ερευνητές αναζητούσαν τις λεγόμενες αλληλεπιδράσεις «serve-and-return». “Όταν ένα βρέφος στέλνει ένα σήμα στη μαμά, η μαμά ανταποκρίνεται κατάλληλα; Εάν ένα βρέφος χαμογελάσει, η μαμά χαμογελά πίσω;” εξήγησε η Στερν. Ομοίως, αν ένα βρέφος κλαίει, η μαμά προσφέρει παρηγοριά; Αν ένα βρέφος δείχνει κάτι, η μαμά δείχνει ενδιαφέρον; Οι ερευνητές παρακολουθούσαν για να δουν ότι οι αλληλεπιδράσεις «serve-and-return» ήταν κατάλληλες.

«Από την άλλη πλευρά, αναζητούσαμε επίσης δείκτες ίσως όχι και τόσο συντονισμένων ή όχι και τόσο ευαίσθητων μαμάδων», είπε η Stern. “Λοιπόν, εάν ένα μωρό κλαίει, η μαμά λέει, “Σταμάτα τώρα” ή γίνεται λίγο σκληρή; Ή αν το μωρό ενδιαφέρεται πραγματικά για κάτι, η μαμά το αφαιρεί και το βάζει να παίξουν κάποιο άλλο παιχνίδι;» Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα ήταν ότι η ικανότητα μιας μητέρας να ανιχνεύει την ευτυχία ειδικά στη νεογνική περίοδο προέβλεπε μεγαλύτερη ευαισθησία τέσσερις μήνες αργότερα. Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Emotion.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Stern σημείωσε ότι θα ήθελε να συμπεριλάβει τους πατέρες σε παρόμοια έρευνα. «Πιστεύω ότι θα ήταν συναρπαστικό να συμπεριλάβουμε μπαμπάδες ή άλλους φροντιστές που εμπλέκονται πραγματικά στη ζωή των παιδιών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης βλάπτει τα μάτια των παιδιών

Τα παιδιά αντισταθμίζουν την έλλειψη συγκέντρωσης μέσω της δημιουργικότητας

Σημαντικός ο προγραμματισμός του ύπνου στις μικρές ηλικίες

Είναι κληρονομικές οι αγχώδεις διαταραχές;

Βρείτε το κατάλληλο κράνος ποδηλάτου για το παιδί σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.