Ψυχική Υγεία

Μίσος σχέσεις: Νιώθετε ότι μισείτε τους πάντες; Μάθετε τον λόγο!

Μίσος σχέσεις: Νιώθετε ότι μισείτε τους πάντες; Μάθετε τον λόγο!

Μίσος σχέσεις: Εάν το μίσος σας προς τους άλλους έχει τις ρίζες του σε μια διαφωνία μαζί τους για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι μπορείτε απλώς να διαφωνήσετε.

Νιώθετε ότι μισείτε τους πάντες; Δεν είστε οι μόνοι! Πολλοί άνθρωποι γύρω μας έχουν καταπιεσμένα συναισθήματα, το οποία τους οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό; Είτε από το κοινωνικό άγχος, την εσωστρεφή σας προσωπικότητα ή τις ιδεολογικές σας διαφορές. Όλοι αυτοί αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία σας και κατ ‘ επέκταση τα συναισθήματά σας.

Στρατηγικές αντιμετώπισης του μίσους

  • Αποφύγετε τη σκέψη “όλα ή τίποτα”: Εάν το μίσος σας προς τους άλλους έχει τις ρίζες του σε μια διαφωνία μαζί τους για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι μπορείτε απλώς να διαφωνήσετε. Επειδή διαφωνείς έντονα με τις πεποιθήσεις ή τη συμπεριφορά κάποιου άλλου δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι κακό. Αυτό το είδος σκέψης ονομάζεται όλη ή τίποτα σκέψη, και είναι παράλογο. Θύμισε στον εαυτό σου ότι τα αισθήματα μίσους σου είναι για το θέμα, όχι για το άτομο.
  • Αποφύγετε τη γενίκευση: Εάν το μίσος σας προς τους άλλους επικεντρώνεται σε μια ομάδα ανθρώπων, όπως άνθρωποι μιας συγκεκριμένης φυλής, περιοχής ή θρησκείας, η σκέψη σας είναι παράλογη επειδή γενικεύετε. Ομαδοποιήσετε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων σε μια “κακή” κατηγορία και κάνετε υποθέσεις γι ‘αυτούς με βάση ένα δημογραφικό χαρακτηριστικό.
  • Πρακτική ενσυναίσθηση: Η απόχρωση και η ενσυναίσθηση είναι αντίδοτα στις παράλογες σκέψεις. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι καλός ή κακός. Βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου, αν και δεν είναι πάντα εύκολο, μπορεί να πάει πολύ μακριά προς την αύξηση της ενσυναίσθησης και τη μείωση του μίσους. Όπως έχετε τους λόγους σας για τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές σας, το ίδιο και οι άλλοι.

  • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα: Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, εάν είστε αγχωμένοι, ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας καλύτερα. Ή, εάν είστε εσωστρεφής, ίσως χρειαστεί να ορίσετε όρια που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα.
  • Αναζητήστε θεραπεία: Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας και να καταλάβετε γιατί μισείτε τους πάντες. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο συμπονετικοί, να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις και να αναπτύξετε εναλλακτικές δεξιότητες αντιμετώπισης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανάλυση των παραγόντων που συνθέτουν έναν βιαστή

Χρήστος Μάστορας: Το μήνυμα του για τον εμβολιασμό κατά της Covid

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι φοιτητές κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν εκφοβισμό και κοινωνικά επιθετική συμπεριφορά.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.