Ψυχική Υγεία

Επικρίσεις Σχέσεις: Για 24 ώρες προσπαθήστε να μην κρίνετε κανέναν για τίποτα

Επικρίσεις Σχέσεις: Για 24 ώρες προσπαθήστε να μην κρίνετε κανέναν για τίποτα

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Επικρίσεις Σχέσεις: Πολύ συχνά κρίνουμε τους άλλους επειδή διαβλέπουμε σε εκείνους κάποιο δικό μας χαρακτηριστικό που δεν μας αρέσει ή επειδή τους ζηλεύουμε και θα θέλαμε να επιτύχουμε κι εμείς τα ίδια αποτελέσματα ή να απολαμβάνουμε τις ίδιες ανταμοιβές. Την επόμενη φορά που θα διαπιστώσετε ότι αποδοκιμάζετε κάποιον, ερευνήστε τα κίνητρά σας Μήπως έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε κι εσείς αυτό το χαρακτηριστικό που σας προκαλεί απέχθεια; Ή μήπως λαχταράτε να είχατε τα ίδια χαρίσματα και τον ίδιο τρόπο ζωής με το άτομο που μέμφεστε;

Επικρίσεις και κατηγορίες

Το αντίθετο της επίπληξης είναι η ουδετερότητα: να παραμένετε ουδέτεροι και να κρατάτε συναισθηματική απόσταση από το συγκεκριμένο άτομο ή τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Πάρτε απόσταση από το άτομο και επιτρέψτε του να είναι ο εαυτός του και να κάνει αυτό που θέλει χωρίς να το κατηγορείτε με βάση τις προσωπικές σας αξίες και κριτήρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πράξεις του δεν σας αφορούν καθόλου.

Όταν κρίνετε κάποιον, κατακλύζεστε από συναισθήματα. Και τα συναισθήματα αυτά διαστρεβλώνουν την κρίση σας. Όσο περισσότερο επικρίνετε και καταδικάζετε τους άλλους, τόσο μεγαλύτερο θυμό και αρνητικότητα εκλύετε.

Συχνά παρατηρούμε τους άλλους επειδή θέλουμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά τους. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν, αρκεί να μην επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές των άλλων. Ζήστε τη ζωή σας κι αφήστε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Αν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου κάποιος έκρινε τους άλλους ή παραπονιόταν συνεχώς, μπορεί να ενσωματώσατε τη λανθασμένη εντύπωση ότι η συμπεριφορά αυτή είναι συνηθισμένη και φυσική. Η ιδέα να παραμείνετε ουδέτεροι και αποστασιοποιημένοι όταν κάποιος κάνει ή πει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε ίσως ακούγεται περίεργη.

Έχετε ένα υπέροχο μυαλό που, όμως μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε στην ευτυχία ή για να βράζετε συνεχώς μέσα σας. Στόχος σας παραμένει να ακονίζετε την οξυδέρκειά σας για να διατηρείτε την ηρεμία, τη γαλήνη και τον αυτοέλεγχό σας, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σας.

Για 24 ώρες προσπαθήστε να μην κρίνετε κανέναν για τίποτα. Παραμείνετε ουδέτεροι. Θα δείτε πόσο δύσκολο είναι να αποστασιοποιηθείτε, αν έχετε τη συνήθεια να επιτηρείτε συνεχώς τους τρίτους.

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε να κατακρίνετε κάποιον είναι να τον συμπονέσετε. Είναι σχεδόν αδύνατον να συμπονάτε κάποιον και ταυτόχρονα να τον κρίνετε αποδοκιμαστικά. Όταν έχετε να κάνετε με ένα δύστροπο άτομο, φερθείτε του σαν να είναι ένα κουρασμένο, πεινασμένο, εκνευρισμένο παιδί που έχει θυμώσει ή έχει ξεσπάσματα οργής. Δεν θα τα βάζατε ποτέ με ένα παιδί. Θα αποδεχόσασταν ότι έτσι συμπεριφέρονται κάποιες φορές τα παιδιά.

Επίσης, μπορείτε να σταματήσετε και να αναλογιστείτε όλες τις φορές που ήσασταν εσείς κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι και δύστροποι. Έχει συμβεί σε όλους μας.

Η μέθοδος Σεντόνα

Η μέθοδος Σεντόνα, την οποία ανέπτυξε ο Χέιλ Ντόσκιν, αποτελεί έναν τρόπο για να ανακτήσετε τον συναισθηματικό έλεγχο στη ζωή σας. Βάσει αυτής της μεθόδου, ξεχωρίσετε τους αθρώπους από το παρελθόν σας με τους οποίους είστε θυμωμένοι, καθώς και τις καταστάσεις για τις οποίες είστε ακόμη ταραγμένοι.

Έπειτα απαντάτε σε δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι: «Θέλετε να απελευθερωθείτε από την αρνητικότητα που προκαλεί αυτή η κατάσταση;» Αν απαντήσετε ναι, έπεται η δεύτερη ερώτηση: «Είστε διατεθειμένοι να την αφήσετε πίσω σας μια και καλή;»

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα που παραδίδουν οι εκπαιδευτές της μεθόδου Σεντόνα.

Βάλτε ένα μολύβι στο χέρι σας και σφίξτε το όσο πιο δυνατά μπορείτε. Έπειτα, συνεχίζοντας να σφίγγετε το μολύβι, γυρίστε το χέρι σας ώστε η παλάμη να κοιτάζει στο πάτωμα.

Το ερώτημα είναι: «Τι κρατάει το μολύβι στο χέρι σας;»

Η απάντηση είναι προφανής. Εσείς κρατάτε το μολύβι στο χέρι σας σφίγγοντάς το.

Το επόμενο ερώτημα είναι: «Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το μολύβι;»

Η απάντηση είναι εξίσου απλή: ανοίγοντας μαλακά το χέρι σας και αφήνοντάς το να πέσει.

Πρόκειται για ένα υπέροχο παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι να απαλλαγείτε μόνιμα από ένα βλαβερό γεγονός. Με το μολύβι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το χέρι σας και να το αφήσετε. Με μια αρνητική εμπειρία που σας προκαλεί ακόμη δυστυχία, απλά ανοίξτε την καρδιά σας και αφήστε τη να φύγει.

Να θυμάστε, κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε οτιδήποτε. Κανείς δεν μπορεί να σας εξαγριώσει. Τίποτα από όσα σας έχουν συμβεί δεν μπορεί να σας ελέγξει.

Κανένα συμβάν, κανένα άτομο και καμία κατάσταση από το παρελθόν σας δεν μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας χωρίς την άδειά σας.

Ο μόνος που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κάτι είναι ο εαυτός σας. Ανάλογα με το πώς ερμηνεύετε κάτι που σας συνέβη.

Οι δύσθυμες παρελθούσες καταστάσεις ανήκουν στα περασμένα. Εσείς -και μόνο εσείς-διατηρείτε τα ζοφερά συναισθήματα ζωντανά, θρέφοντάς τα με τις σκέψεις και την ενέργειά σας. Αποφασίστε σήμερα να απομακρυνθείτε από αυτούς τους βατράχους και να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η αρνητικότητα θέτει το ζευγάρι σε επερχόμενη δυστυχία και ματαίωση της σχέσης

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Γιατί τόσοι πολλοί σαμποτάρουν την σχέση και τον ίδιο τους τον εαυτό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.