Ψυχική Υγεία

Μαγειρική: Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία

Μαγειρική: Πώς μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία

Μαγειρική: Εδώ είναι μερικοί τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη με τους οποίους το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Η μετατροπή των υλικών σε ένα νόστιμο γεύμα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το μαγείρεμα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι καλύτερο να έρθετε σε επαφή με έναν επαγγελματία. Αλλά, εδώ είναι μερικοί τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη με τους οποίους το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Η μετατροπή των υλικών σε ένα νόστιμο γεύμα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους.

5 Εκπληκτικοί τρόποι που το μαγείρεμα μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία

  •   Αισθήματα ολοκλήρωσης. Όταν μαγειρεύετε για τον εαυτό σας ή για άλλους ανθρώπους, βάζετε έναν εφικτό στόχο για τον εαυτό σας. Αυτό ταιριάζει σε έναν τύπο θεραπείας που είναι γνωστός ως “ενεργοποίηση συμπεριφοράς”. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Η συμπεριφορική ενεργοποίηση επικεντρώνεται στην αύξηση της “επαφής του ασθενούς με πηγές ανταμοιβής”, σύμφωνα με την Εταιρεία Κλινικής Ψυχολογίας. Καταπολεμά επίσης την αναβλητικότητα με θετική, στοχευμένη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο της μαγειρικής, το σπιτικό φαγητό είναι το θετικό αποτέλεσμα. Το να καταφέρεις κάτι στην κουζίνα μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σου.
  • Ασκήστε τη δημιουργικότητά σας. Η δημιουργικότητα στην κουζίνα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με δημιουργικές αναζητήσεις – γράψιμο, κουκιά, τραγούδι, μαγείρεμα – φαίνεται να έχουν πιο ευτυχισμένη ζωή. Το μαγείρεμα στο σπίτι σάς δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείτε στην κουζίνα και να ανακαλύψετε πώς παίζει ρόλο κάθε συστατικό στο πιάτο. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια συνταγή, δοκιμάστε να αλλάξετε τα υλικά – για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε γλυκοπατάτα αντί για καρότα. Οι καλύτεροι σεφ λένε ότι οι συνταγές είναι απλώς προτάσεις.
  • Το να περιμένετε να κρυώσουν τα φαγητά σας πριν δαγκώσετε κάτι είναι μια άσκηση υπομονής. Η υπομονή είναι αρετή! Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην αμεσότητα της ψηφιακής εποχής, όταν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη, να παρακολουθήσουμε ολόκληρες σεζόν εκπομπών σε λίγες μόνο συναντήσεις και άλλες μορφές άμεσης ικανοποίησης. Η δρ Judith Orloff, ψυχίατρος και συγγραφέας των μπεστ σέλερ των New York Times, έγραψε στο Psychology Today: “Υπομονή δεν σημαίνει παθητικότητα ή παραίτηση, αλλά δύναμη. Είναι μια συναισθηματικά απελευθερωτική πρακτική της αναμονής, της παρακολούθησης και της γνώσης πότε πρέπει να ενεργήσετε”. Το μαγείρεμα στο σπίτι απαιτεί υπομονή σε πολλά βήματα. Σημαίνει να αφιερώσετε χρόνο για να ψιλοκόψετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ για βέλτιστη γεύση ή να περιμένετε να κρυώσουν τα vegan cookies πριν πάρετε την πρώτη μπουκιά.
  • Συνδεθείτε με άλλους.  Το να μαγειρεύετε για άλλους μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία που σας βοηθά να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αλλά ζητώντας από άλλους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κουζίνα μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας και επίσης να βελτιώσει την επικοινωνία. Εάν μαγειρεύετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας, το να αποφασίσετε ποιος θα αναλάβει ποια εργασία μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό και μια πρακτική στην ανάθεση εργασιών.

  • Βελτιώστε τη σχέση σας με το φαγητό. Το να μάθετε να μαγειρεύετε στο σπίτι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση σας με το φαγητό. Σύμφωνα με τη Δρ Σούζαν Μουρ, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, τα παιδιά των οποίων οι γονείς τούς προσκαλούν να μαγειρέψουν μαζί τους, σκέφτονται θετικά για την υγιεινή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι μεγάλωσαν σε νοικοκυριά όπου δεν διδάχτηκαν ποτέ μαγειρικές δεξιότητες. Το να πάρεις τα ηνία και να μάθεις τον εαυτό σου πώς να μαγειρεύει μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αλλά και να εξαλείψει αυτό το αίσθημα τρόμου όταν πλησιάζει το δείπνο και δεν είσαι σίγουρος τι θέλεις να κάνεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γνωρίζατε ότι το πλέξιμο βοηθά την ψυχική σας υγεία;

Πόσο ύπνο χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικίας σας

Το spa βοηθάει την ψυχική μας υγεία;

Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του εαυτού σας;

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων παραγωγικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.