Ψυχική Υγεία

Κρίσεις πανικού: Πώς να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Πώς να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φυσικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν θα οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή δεν θα προκαλέσουν σωματική βλάβη.

Ο πανικός είναι ένα υπερβολικό αίσθημα άγχους που εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και συχνά χωρίς προφανή λόγο. Πρόκειται για ένα κύμα συναισθημάτων, γνωστό ως κρίση πανικού.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

 • Αίσθημα ταχυπαλμίας
 • Ιδρώτας
 • Ναυτία
 • Αίσθημα αδυναμίας αναπνοής ή αίσθημα πνιγμού
 • Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
 • Μούδιασμα
 • Πόνοι στο στήθος ή σφίξιμο στο στήθος
 • Άκρα που τρέμουν
 • Ανάγκη να πάτε επειγόντος στην τουαλέτα

 

Οι κρίσεις πανικού διαρκούν συνήθως από 5-20 λεπτά αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και μία ώρα, αν και αυτό μπορεί να είναι καθώς η πρώτη κρίση πανικού έχει προκαλέσει μια άλλη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φυσικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν θα οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή δεν θα προκαλέσουν σωματική βλάβη.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Η Dr Donna Grant (MBBS, MCRPsych, BSc Hons), Σύμβουλος Ψυχίατρος στο Priory Hospital Chelmsford, προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πανικό:

 • Μείνετε εκεί που βρίσκεστε

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που βρίσκεστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Καθώς η επίθεση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία ώρα, ίσως χρειαστεί να σταθμεύσετε όπου είναι ασφαλές, εάν οδηγείτε. Σταματήστε για μια στιγμή, παρατηρήστε τις σκέψεις σας και πείτε στον εαυτό σας ότι το μυαλό σας αντιδρά σε αυτές τις σκέψεις και το άγχος. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά – απλώς το σύστημα συναγερμού του σώματος κάνει τη δουλειά του όταν δεν χρειάζεται.

 • Μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας

Οι άνθρωποι συχνά υπεραερίζονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε βαθύτερες αναπνοές από το κανονικό, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε δύσπνοια, προκαλώντας αίσθημα ζάλης, αποπροσανατολισμού και πόνους στο στήθος.

Μαθαίνοντας να επιβραδύνετε την αναπνοή σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων και να σταματήσετε τον κύκλο πανικού.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε έναν πιο αργό και σταθερό ρυθμό αναπνοής εισπνέοντας για τρία δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή σας για δύο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνέοντας για τρία δευτερόλεπτα. Καθώς αναπνέετε, βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας διευρύνεται καθώς παίρνετε κάθε ανάσα, καθώς αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι η αναπνοή δεν είναι ρηχή, κάτι που μπορεί να προσθέσει στο πρόβλημα.

 • Μάθετε να χρησιμοποιείτε θετικές δηλώσεις αντιμετώπισης

Όταν αισθάνεστε άγχος και πανικό, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε «δηλώσεις αντιμετώπισης» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας υπενθυμίσουν ότι ο πανικός δεν είναι επικίνδυνος και δεν είναι επιβλαβής.

Τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να είναι:

 • Ο πανικός είναι απλά υψηλά επίπεδα άγχους
 • Δεν διαρκεί για πάντα
 • Ποτέ δεν έχω λιποθυμήσει, πνιγεί ή έχω πάθει καρδιακή προσβολή

 

Η υπενθύμιση στον εαυτό σας των άνω μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω κύκλων πανικού.

 • Αλλάξτε την εστίασή σας

Πολλά πράγματα μπορούν να περάσουν από το μυαλό σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, συχνά πολύ αρνητικές σκέψεις. Αντί να επικεντρώνεστε σε αυτά, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο, όπως να κοιτάξετε ένα λουλούδι ή μια εικόνα ή κάτι που σας ενδιαφέρει ή σας παρηγορεί.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε δημιουργική απεικόνιση. Για να το κάνετε αυτό, σκεφτείτε ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε χαλαροί ή άνετοι. Μόλις έχετε την εικόνα στο μυαλό σας, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτήν και αυτό θα σας αποσπάσει από τον πανικό, γενικός που θα σας βοηθήσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips αυτοβοήθειας για τις κρίσεις πανικού

Ποια είναι τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού

Πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αξιοσημείωτο, οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής άγχους μεταξύ των γρηγορότερων γυναικών σκιέρ, έναντι των πιο αργών σκιέρ, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Μια ματιά στον κόσμο της φοβίας

Φοβία: Ο φόβος που βιώνεται είναι σχεδόν πάντα δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει το αντικείμενο ή το γεγονός και τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες γενικά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να φοβούνται. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν την αντίδρασή τους.

Όταν ζούμε διαρκώς με τον φόβο ότι πάσχουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας αυτό το παιδί, να δημιουργεί υποχονδρίαση έτσι ώστε να λαμβάνει την προσοχή, την φροντίδα, την αγάπη (έστω και κατ' αυτό τον τρόπο) από τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συντρόφους.

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν χρειάζεται να είσαι με κάποιον για να είσαι καλά.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να πληγωθείς για να αναγκαστείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να πέσεις χαμηλά για να μάθεις να τον βάζεις ψηλά. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, μόνος γεννιέσαι και μόνος πεθαίνεις. Αν δεν νιώθεις πλήρης χωρίς σύντροφο, δεν θα νιώσεις ποτέ πλήρης ούτε με σύντροφο κι αν θες να κάνεις μια πραγματικά καλή σχέση με κάποιον που αξίζει, η μόνη σου ελπίδα είναι να είσαι καλά και μόνη σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας από αυτή!