Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD [vid]

Κολύμβηση: Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD [vid]

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Τα οφέλη της κολύμβησης για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για όσους πάσχουν από PTSD. Επιπλέον, το κολύμπι ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ροή του αίματος στις εγκεφαλικές αρτηρίες αυξήθηκε μεταξύ 9-14% ανάλογα με τη θέση τους στον εγκέφαλο. Τα οφέλη της αυξημένης ροής αίματος στον εγκέφαλο είναι η βελτίωση της διάθεσης, η καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση και η συνολική αύξηση της γνωστικής λειτουργίας.

Ψυχολογικά Οφέλη της Κολύμβησης

Επειδή το PTSD είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με το στρες, η ενασχόληση με δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους ή παρέχουν διέξοδο στη νευρική ενέργεια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια δραστηριότητα όπως η κολύμβηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα θεραπείας μετατραυματικής διαταραχής στρες, βοηθώντας όσους πάσχουν από PTSD να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και το άγχος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι η κολύμβηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αναστροφή της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από το στρες και το άγχος. Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες. Η μέτρια αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το μέγεθος της περιοχής του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία και βοηθώντας σε δραστηριότητες όπως ο προγραμματισμός, η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και η μνήμη. Για να είναι όμως χρήσιμη, η συνεδρία κολύμβησης πρέπει να είναι παρατεταμένη και διαρκής.

Επιπλέον, οι εκτεταμένες προπονήσεις αερόβιας κολύμβησης απελευθερώνουν φυσικές ένωσεις, τις ενδορφίνες, γνωστές ως χημικές ουσίες της «καλής αίσθησης» που παράγονται στον εγκέφαλό σας. Τα αυξημένα επίπεδα ενδορφίνης μειώνουν το στρες, αυξάνουν την ευχαρίστηση και μειώνουν τον πόνο. Η απελευθέρωση ενδορφινών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, παράλληλα με την προώθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η κολύμβηση ενσωματώνει τις ίδιες εναλλασσόμενες διατάσεις και τακτικά μοτίβα αναπνοής με πολλές πρακτικές γιόγκα και άλλες πρακτικές χαλάρωσης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ηρεμιστική και διαλογιστική εμπειρία.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Η κολύμβηση βοηθά με την κατάθλιψη σε όλες τις ηλικίες

4 λόγοι που οι κολυμβητές έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.