Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Το κολύμπι ως ισχυρό συμπλήρωμα στη θεραπεία της κατάθλιψης [vid]

Κολύμβηση: Το κολύμπι ως ισχυρό συμπλήρωμα στη θεραπεία της κατάθλιψης  [vid]

Κολύμβηση: Ο Moby Coquillard, ψυχοθεραπευτής και κολυμβητής από το San Mateo της Καλιφόρνιας, είναι τόσο πεπεισμένος που συνταγογραφεί την άσκηση σε καταθλιπτικούς ασθενείς. «Πιστεύω απόλυτα ότι το κολύμπι μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα είδος φαρμάκου. Για μένα, αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό συμπλήρωμα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα».

Είναι γνωστό ότι κάθε είδους αερόβια άσκηση ανακουφίζει την κατάθλιψη. Αρχικά, διεγείρει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ενισχύουν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Η άσκηση επηρεάζει επίσης νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη που επηρεάζουν τη διάθεση και παράγουν ANP, μια ορμόνη που μειώνει το στρες, η οποία βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του εγκεφάλου στο άγχος.

«Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η έντονη άσκηση όπως το κολύμπι μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο το άγχος όσο και την κατάθλιψη», λέει η αθλητική ψυχολόγος Aimee C. Kimball, από το Κέντρο Αθλητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Επί του παρόντος, υπάρχει ένας τόνος ερευνών που εξετάζει τους διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί».

Σε σωματικό επίπεδο, οι προπονήσεις κολύμβησης απελευθερώνουν ενδορφίνες, φυσικές ενώσεις υπεύθυνες για την ανεβασμένη διάθεση. Η κολύμβηση βοηθά επίσης στο να αποβάλλουμε τις υπερβολικές ορμόνες του άγχους, προάγοντας την μυϊκή χαλάρωση. Μπορεί ακόμη και να προωθήσει τη λεγόμενη «νευρογένεση του ιππόκαμπου»-την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ατροφεί υπό χρόνιο στρες.

Ο Moby Coquillard, ψυχοθεραπευτής και κολυμβητής από το San Mateo της Καλιφόρνιας, είναι τόσο πεπεισμένος που συνταγογραφεί την άσκηση σε καταθλιπτικούς ασθενείς. «Πιστεύω απόλυτα ότι το κολύμπι μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα είδος φαρμάκου. Για μένα, αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό συμπλήρωμα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα».

Εκτός από πιθανές βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, η κολύμβηση απαιτεί εναλλασσόμενη διάταση και χαλάρωση των σκελετικών μυών και ταυτόχρονα βαθιά αναπνοή σε ρυθμικό μοτίβο. Η κολύμβηση, λόγω της επαναλαμβανόμενης φύσης της, είναι απίστευτα διαλογιστική, λέει ο Coquillard.

«Διδάσκω ένα μάθημα γνωσιακής θεραπείας που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα για την κατάθλιψη», προσθέτει, «και χρησιμοποιούμε την εστίαση στο σώμα στη στιγμή για να εμποδίσουμε παρελθοντικές σκέψεις ή μελλοντικές ανησυχίες να εισβάλουν στη συνείδησή μας».

Ακολουθεί documentary μικρού μήκους για τα οφέλη της κολύμβησης στην ψυχική υγεία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα νευρολογικά οφέλη της κολύμβησης

Η θάλασσα ως ψυχοθεραπεία

Το κολύμπι στη θάλασσα έχει οφέλη για το σώμα και την ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.