Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Πώς η κολύμβηση μπορεί να σας βοηθήσει, εάν έχετε κατάθλιψη [vid]

Κολύμβηση: Πώς η κολύμβηση μπορεί να σας βοηθήσει, εάν έχετε κατάθλιψη [vid]

Κολύμβηση: Μια πρόσφατη έκθεση περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal επισημαίνει τα οφέλη της κολύμβησης όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Με την πρόσφατη αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά λαμβάνουν μια πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν επιτυχία με τις συνταγές τους, άλλοι αναφέρουν σημαντικές παρενέργειες.

Μια πρόσφατη έκθεση περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal επισημαίνει τα οφέλη της κολύμβησης όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ενώ μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της για να εξαλειφθεί πλήρως η κατάθλιψη ενός ασθενούς, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια θετική αλλαγή στη διάθεση μετά από τακτική κολύμβηση. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη και ψάχνετε έναν μη φαρμακολογικό τρόπο για να αισθανθείτε καλύτερα, η κολύμβηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

  • Βιοχημικές αλλαγές

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν πολύ τη διάθεσή σας. Φυσικά, είναι λογικό ότι η αεροβική δραστηριότητα στο νερό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η κολύμβηση επηρεάζει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Αυτά τα νευρικά κύτταρα μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε, να αποκτούμε νέες δεξιότητες και να επιδιορθώνουμε τραυματισμούς στον εγκέφαλό μας. Εκτός από τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, η κολύμβηση προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται ορμόνες που προκαλούν ευεξία και ανακουφίζουν από το άγχος ή το στρες. Για όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, το κολύμπι μπορεί να κάνει θαύματα στον εγκέφαλό σας και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Βρίσκοντας χρόνο για να κολυμπήσετε στο κανονικό σας πρόγραμμα, πιθανότατα θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα σε καθημερινή βάση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ασκηθείτε σωματικά στην αρχή, ο εγκέφαλός σας θα είναι ευγνώμων για τη δουλειά που κάνετε.

  • Mindfulness

Ο διαλογισμός συνιστάται συχνά σε άτομα με κατάθλιψη, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην παρούσα στιγμή και όχι στις αρνητικές ή αγχώδεις σκέψεις. Το κολύμπι είναι ένας καλός τρόπος για την προώθηση της προσοχής λόγω της επαναλαμβανόμενης και ηρεμιστικής φύσης του. Οι γύροι σε μια πισίνα ή το ελέυθερο κολύμπι στη θάλασσα απαιτούν τους σκελετικούς μύες σας να τεντωθούν και να χαλαρώσουν. Δεδομένου ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας και να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό. Ο εγκέφαλός σας δεν θα έχει χρόνο να τρέξει και να αγχωθεί για μικρά πράγματα, καθώς θα είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον έλεγχο των κινήσεων στο νερό.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κέρδη που αποκομίζετε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Γιατί οι κολυμβητές αναφέρουν τόσο ισχυρά οφέλη από το κολύμπι

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό αναφέρουν λιγότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.