Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Πώς η κολύμβηση μπορεί να σας βοηθήσει, εάν έχετε κατάθλιψη [vid]

Κολύμβηση: Πώς η κολύμβηση μπορεί να σας βοηθήσει, εάν έχετε κατάθλιψη [vid]

Κολύμβηση: Μια πρόσφατη έκθεση περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal επισημαίνει τα οφέλη της κολύμβησης όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Με την πρόσφατη αύξηση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά λαμβάνουν μια πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν επιτυχία με τις συνταγές τους, άλλοι αναφέρουν σημαντικές παρενέργειες.

Μια πρόσφατη έκθεση περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal επισημαίνει τα οφέλη της κολύμβησης όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ενώ μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της για να εξαλειφθεί πλήρως η κατάθλιψη ενός ασθενούς, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια θετική αλλαγή στη διάθεση μετά από τακτική κολύμβηση. Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη και ψάχνετε έναν μη φαρμακολογικό τρόπο για να αισθανθείτε καλύτερα, η κολύμβηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

  • Βιοχημικές αλλαγές

Είναι ευρέως γνωστό ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν πολύ τη διάθεσή σας. Φυσικά, είναι λογικό ότι η αεροβική δραστηριότητα στο νερό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η κολύμβηση επηρεάζει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Αυτά τα νευρικά κύτταρα μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε, να αποκτούμε νέες δεξιότητες και να επιδιορθώνουμε τραυματισμούς στον εγκέφαλό μας. Εκτός από τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων, η κολύμβηση προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται ορμόνες που προκαλούν ευεξία και ανακουφίζουν από το άγχος ή το στρες. Για όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, το κολύμπι μπορεί να κάνει θαύματα στον εγκέφαλό σας και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Βρίσκοντας χρόνο για να κολυμπήσετε στο κανονικό σας πρόγραμμα, πιθανότατα θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα σε καθημερινή βάση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ασκηθείτε σωματικά στην αρχή, ο εγκέφαλός σας θα είναι ευγνώμων για τη δουλειά που κάνετε.

  • Mindfulness

Ο διαλογισμός συνιστάται συχνά σε άτομα με κατάθλιψη, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην παρούσα στιγμή και όχι στις αρνητικές ή αγχώδεις σκέψεις. Το κολύμπι είναι ένας καλός τρόπος για την προώθηση της προσοχής λόγω της επαναλαμβανόμενης και ηρεμιστικής φύσης του. Οι γύροι σε μια πισίνα ή το ελέυθερο κολύμπι στη θάλασσα απαιτούν τους σκελετικούς μύες σας να τεντωθούν και να χαλαρώσουν. Δεδομένου ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας και να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό. Ο εγκέφαλός σας δεν θα έχει χρόνο να τρέξει και να αγχωθεί για μικρά πράγματα, καθώς θα είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον έλεγχο των κινήσεων στο νερό.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κέρδη που αποκομίζετε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Γιατί οι κολυμβητές αναφέρουν τόσο ισχυρά οφέλη από το κολύμπι

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό αναφέρουν λιγότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η PMDD προστέθηκε πρόσφατα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, παρέχοντας σημαντική διαγνωστική στήριξη.

Ως προς τη θεραπεία, οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως δύο τύπους φαρμάκων, εκτός φυσικά από την ψυχοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν: εκείνα που επηρεάζουν την ωορρηξία και εκείνα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (CMS).

Ψύχωση ή σύμπτωμα οι ακουστικές ψευδαισθήσεις σε παιδιά

Ως αποτέλεσμα, το παιδί γίνεται αυτό-εξαρτώμενο, παλεύει δηλαδή να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις. Ζει με το φόβο της απόρριψης και της εγκατάλειψης βιώνοντας ταυτοχρόνως το άγχος του αποχωρισμού. Φαίνεται οξύμωρο όμως ένα παιδί θέλει και ελπίζει στη σύνδεση με τη μητέρα του ακόμη και αν αισθάνεται παραμελημένο. Θα εξακολουθεί να μην θέλει να τη χάσει διότι η ταυτότητά του και η ευημερία του εξαρτώνται πλήρως από εκείνη.

Ποια είναι τα συναισθηματικά οφέλη της άσκησης;

Αθλητισμός: Η άσκηση βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ποιότητας ζωής και γενικής υγείας. Επειδή η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Μάλιστα, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θα αποδίδετε στις προπονήσεις σας και όσο καλύτερα αποδίδετε, τόσο θα αυξάνετε η ποιότητα του ύπνου σας. 

Πώς να μετατρέψουμετα αρνητικα συναισθήματα της μέσης ηλικίας σε θετικά

Μπορεί να νομίζουμε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους δυστυχίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Γιατί η μεθαμφεταμίνη P2P προκαλεί χειρότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας

Η μεθαμφεταμίνη P2P φαίνεται να προκαλεί πολύ πιο έντονη επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Ορισμένα άτομα βιώνουν παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις μέσα σε λίγες ώρες και όχι μόνο μετά από μακροχρόνια χρήση, όπως φαίνεται με τη μέθοδο με βάση την εφεδρίνη.

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.