Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ασθενείς Ανάρρωση: Αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν ασθενείς που χρήζουν κατ’ οίκον φροντίδας

Ασθενείς Ανάρρωση: Αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν ασθενείς που χρήζουν κατ’ οίκον φροντίδας

Ασθενείς Ανάρρωση: Πρόκειται για μία τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας Lilli που αναμένεται να μειώσει το κόστος και τις επισκέψεις του προγράμματος παροχής φροντίδας στο σπίτι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα έχει δεχθεί κριτική από μέρους ορισμένων ειδικών που έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Περί τους 100 θα είναι οι εθελοντές ασθνενείς από την βρετανική πόλη Ντόρσετ που αναμένεται να συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών, το οποίο αξιοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και αιθητήρες θα παρακολουθεί τις κινήσεις των ασθενών που χρήζουν κατ’ οίκον φροντίδας.

Πρόκειται για μία τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας Lilli που αναμένεται να μειώσει το κόστος και τις επισκέψεις του προγράμματος παροχής φροντίδας στο σπίτι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα έχει δεχθεί κριτική από μέρους ορισμένων ειδικών που έχουν τις επιφυλάξεις τους.

Ειδικότερα, η υπηρεσία θα διατεθεί σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα κατά την ανάρρωσή τους, για παράδειγμα ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ή πάσχουν από διαβήτη, άνοια, μακρά Covid ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος έξι έως εννέα αισθητήρες θα εγκατασταθούν στο σπίτι κάθε ασθενή για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους, τη θερμοκρασία και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Επισημαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιούνται κάμερες.

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα είναι σε θέση να καταγράφει αυτόματα τη βελτίωση ή την επιδείνωση της λειτουργικότητας των ασθενών. «Θα μαθαίνουμε για παράδειγμα πόσο συχνά ανάβουν τον βραστήρα ή ανοίγουν το ψυγείο» δήλωσε ο Νικ Ουέστον, στέλεχος της Lilli.

Σε αυτό το πλαίσιο, τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ουρολοίμωξη ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Εφόσον η δοκιμή πετύχει, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στο νότιο Λονδίνο και τη βορειοανατολική Βρετανία.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης της εξέλιξης των ασθενών που αναρρώνουν: Για παράδειγμα, ο Τομ Σόρελ, ειδικός της τηλεϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ, εκτίμησε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς», καθώς οι επισκέψεις των κοινωνικών λειτουργών στα σπίτια των ασθενών θα μειωθούν.

Από τη μεριά της η Άνθια Τίνκερ από το Ινστιτούτο Γεροντολογίας του King’s College στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι η ιδέα ότι θα παρακολουθούνται ακόμα και κατά τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα μπορεί να μην ενθουσιάσει ορισμένους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση, για τη συμμετοχή των ασθενών στο πιλοτικό πρόγραμμα απαιτείται η γραπτή συγκατάθεση των ιδίων ή άλλων προσώπων που έχουν εξουσιοδοτηθεί να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς είναι η κατάσταση στις μαιευτικές κλινικές του Αφγανιστάν σύμφωνα με μαρτυρία γυναικολόγου

Πολλοί ενδοκρινείς αδένες έχει βρεθεί ότι εκφράζουν υποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2

Γκίκας Μαγιορκίνης: Προειδοποιεί για τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες η Covid και καλεί σε εμβολιασμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωτίζεται Ροζ τη Δευτέρα 25/10-Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο μαστού

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού».

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Ευχαριστίες του Συλλόγου προς όσους στήριξαν τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας.

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

Καρκίνος Ήπατος: Με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη μέσα από έγκαιρες εξετάσεις και ενημέρωση για μια νόσο η οποία βάσει στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κατέχει την 3η θέση σε θανάτους, χαρτογραφήθηκαν ενδελεχώς οι παράγοντες κινδύνου, οι νέες καινοτόμες θεραπείες που βρίσκονται στην επιστημονική φαρέτρα, καθώς και αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών στις 10 και 11 Νοεμβρίου

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο  επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων.

ΣΑΜΣΚΠ: Παραχώρηση χώρου στο δημαρχείο Ηλιούπολης για υποστήριξη των ΑμΣΚΠ

ΣΑΜΣΚΠ: Από Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Τρίτη από τις 16:00 μ.μ έως 18:00 μ.μ άτομα του Δ.Σ του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα παραβρίσκονται στο Δημαρχείο Ηλιούπολης στην Αίθουσα Υποδοχής (ισόγειο) επί της διεύθυνσης Σοφ. Βενιζέλου 112 & Πρωτόπαππα.