Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Μπορεί πραγματικά το κρύο νερό να βελτιώσει την ψυχική υγεία [vid]

Κολύμβηση: Μπορεί πραγματικά το κρύο νερό να βελτιώσει την ψυχική υγεία [vid]

Κολύμβηση: Όταν κανείς κολυμπά στο κρύο νερό ως θεραπεία, δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι οι θετικές του προσδοκίες του μπορεί να τον οδηγήσουν να βιώσει ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου. 

Καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι το κρύο νερό ενισχύει από μόνo του την ψυχική υγεία, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ευεξία. Αρκετές ομάδες ερευνητών, ειδικά στην Ευρώπη, έχουν εξερευνήσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της κολύμβησης στο κρύο νερό και έχουν δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη στη Βρετανία διαπίστωσε ότι 61 άτομα που παρακολούθησαν ένα μάθημα 10 εβδομάδων για να μάθουν να κολυμπούν σε κρύο θαλασσινό νερό παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη διάθεση και την ευεξία από 22 από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους που τους παρακολουθούσαν από την ακτή.

Ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται επίσης ότι μια βουτιά στο παγωμένο νερό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Μια μελέτη περίπτωσης του 2018, επίσης στη Βρετανία, περιγράφει μια 24χρονη γυναίκα με κατάθλιψη και άγχος που έκανε κολύμπι σε κρύο νερό και, μετά από τέσσερις μήνες, δεν χρειαζόταν πλέον φαρμακευτική αγωγή. Από τότε, οι ερευνητές ακολούθησαν μια μεγαλύτερη δοκιμή, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Αυτά τα πρώιμα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά η απόκτηση ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων παραμένει μία πρόκληση, σύμφωνα με τον Jeremy Howick, ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Όπως σημειώνει, όταν κανείς κολυμπά στο κρύο νερό ως θεραπεία, δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι οι θετικές του προσδοκίες του μπορεί να τον οδηγήσουν να βιώσει ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Ακόμα κι αν δεν είναι το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, που ανεβάζει την διάθεση των κολυμβητών στο κρύο νερό, δεν είναι ακόμα σαφές ποιο συστατικό της κολύμβησης μπορεί να συμβάλει στις αναφερόμενες βελτιώσεις στη διάθεση και την ευεξία, δήλωσε ο Μάικ Τίπτον, καθηγητής ανθρώπινης και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οποίος μελετά την αντίδραση του σώματος στο ακραία περιβάλλοντα. Οι κολυμβητές όχι μόνο βυθίζονται σε παγωμένο νερό, αλλά επίσης συχνά ασκούνται, κοινωνικοποιούνται, περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και αναλαμβάνουν μια πρόκληση – όλα αυτά μπορεί να ενισχύσουν την ψυχική υγεία, εξήγησε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Άγρια Κολύμβηση έχει ολιστικά οφέλη για την υγεία

Το κολύμπι μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή

H θάλασσα ως τόπος θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Ψυχική διαταραχή: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια ψυχική διαταραχή, να θυμάστε ότι η αναζήτηση θεραπείας είναι ένα γενναίο και σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.