Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Άγρια Κολύμβηση: Γιατί γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής [vid]

Άγρια Κολύμβηση: Γιατί γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής [vid]

Άγρια Κολύμβηση: Πολλοί κολυμβητές περιγράφουν την αίσθηση όταν βγαίνουν από την θάλασσα, μετά από κολύμπι, σαν ένα αίσθημα ευφορίας. 

Οι γιατροί στην Αγγλία του 18ου και του 19ου αιώνα συνταγογραφούσαν παραθαλάσσιες εκδρομές στους ασθενείς τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Σήμερα, γνωρίζουμε από επιστημονικά ευρήματα ότι η κολύμβηση στη θάλασσα και τα φυσικά υδάτινα σώματα, έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και ορισμένες δερματικές διαταραχές». Ειδικότερα, το κολύμπι στο αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει με δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, ακόμα και με απλά κοψίματα και εκδορές. Σε αντίθεση με μια πισίνα, ένα ποτάμι ή μια λίμνη, ο ωκεανός έχει υψηλότερες ποσότητες μετάλλων και αυτό το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση.

Ωστόσο, δεν βρίσκουν όλοι οι ασθενείς με έκζεμα το αλμυρό νερό χρήσιμο στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, με μια μελέτη του 2012 να δείχνει ότι η θεραπεία με αλμυρό νερό έχει ποικίλα αποτελέσματα. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το αλμυρό νερό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη διαχείριση τραυμάτων, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το νερό στον ωκεανό ή τη θάλασσα δεν συνιστά υποκατάστατο θεραπείας μιας ανοιχτής πληγής.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό, ειδικότερα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Μια απελευθέρωση ορμονών λαμβάνει χώρα στο σώμα, που σας κάνει να νιώθετε καλά. Μεταξύ αυτών, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Πολλοί κολυμβητές περιγράφουν την αίσθηση όταν βγαίνουν από την θάλασσα, μετά από κολύμπι, σαν ένα αίσθημα ευφορίας. Επιπλέον, το 2020 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Και η συχνή έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ανοσία σας.

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη ποιοτική έρευνα σχετικά με τις συνολικές επιδράσεις και τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία, πολλοί είναι οι ειδικοί που εξηγούν ότι ορισμένα από τα οφέλη της είναι παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται γενικά με τη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο το κολύμπι στη θάλασσα ή τον ωκεανό που ωφελεί το σώμα και την συνολική μας υγεία. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι και μόνο η παραμονή στο νερό ή κοντά σε αυτό, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

H θάλασσα ως τόπος θεραπείας

Μπορεί η άγρια κολύμβηση να είναι η λύση για τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης

Πώς το χλώριο επηρεάζει το έκζεμα - Τρόποι αντιμετώπισης των εξάρσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διατηρήσετε την καλή σας ενέργεια τους ζεστούς μήνες;

Καλοκαιρινή αυτοφροντίδα: Δίνοντας προτεραιότητα στην ενυδάτωση, περνώντας χρόνο στην ύπαιθρο, διατηρώντας κοινωνικές επαφές και ζητώντας επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί, μπορείτε να απολαύσετε ένα ψυχικά υγιές και πλήρες καλοκαίρι.

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία;

Αϋπνία αντιμετώπιση: Η αϋπνία, που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να αποκοιμηθείτε, να παραμείνετε για ύπνο ή να ξυπνήσετε πολύ νωρίς και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή και τη συνολική ευεξία.

Πρακτικές αυτοφροντίδας για να αποτρέψετε τυχόν εξάρσεις

Λύκος: Ο Λύκος, μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, μπορεί να είναι απρόβλεπτος με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η διαχείριση του λύκου περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών αυτοφροντίδας

Πεζοπορία: Πώς μας οδηγεί στην ψυχική ευεξία

Πεζοπορία: Η πεζοπορία δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα αλλά και μια ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας που προάγει τη συνολική ευεξία. Προσφέρει αναρίθμητα οφέλη που εκτείνονται πέρα ​​από την απλή άσκηση

Αυτοφροντίδα κατά την διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Χρόνια νοσήματα: Η ζωή με μια χρόνια ασθένεια μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική. Συχνά απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα, προσαρμογές στον τρόπο ζωής και ψυχική ανθεκτικότητα.

Ποια είναι η σχέση γήρανσης και άγχους;

Γήρανση και Άγχος:Το χρόνιο στρες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, ενώ οι προκλήσεις της γήρανσης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες.

Close Icon