Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση: Αρωγός στη μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος [vid]

Κολύμβηση: Αρωγός στη μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος [vid]

Κολύμβηση: Όπως οι αιτίες της κατάθλιψης ποικίλλουν, έτσι και οι θεραπείες, αλλά η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά. Ειδικότερα, η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος και επιπλέον είναι προσβάσιμη για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα σωματικής κατάστασης.

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να εντείνει την κατάσταση για πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο το 2020, πάνω από το 30 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι αγωνίζονται με άγχος και/ή κατάθλιψη. Η κατάθλιψη διαφέρει από άτομο σε άτομο, εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές και υπάρχουν μυριάδες εναύσματα και λόγοι που μπορεί να την προκαλέσουν ή να την πυροδοτήσουν. Όπως οι αιτίες της κατάθλιψης ποικίλλουν, έτσι και οι θεραπείες, αλλά η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά. Ειδικότερα, η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην μάχη με την κατάθλιψη και το άγχος και επιπλέον είναι προσβάσιμη για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα σωματικής κατάστασης.

  • Το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες και να παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Πρόκειται για ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας ενεργοποιούν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

  • Η κολύμβηση ασκεί όλο το σώμα

Η σωματική δραστηριότητα είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει θετικά τις προκλήσεις και παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως την κατάθλιψη. Το κολύμπι είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να ενεργοποιήσεις και να προπονήσεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Για παράδειγμα, μόνο μία ώρα κολύμβησης μπορεί να κάψει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο. Επιπλέον, η κολύμβηση θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα – πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια το επόμενο πρωί.

  • Το κολύμπι σας δίνει αυτό το αίσθημα χαλάρωσης και θετικότητας

Οι μακριές μυϊκές κινήσεις και η βαθιά αναπνοή που απαιτούνται όταν κολυμπάτε διεγείρουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων  και την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων ορμονών που μειώνουν το στρες.

  • Η κολύμβηση είναι προσβάσιμη από όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα σωματικής κατάστασης

Δεδομένου ότι μέσα στο νερό δε φέρετε το βάρος του σώματός σας, το κολύμπι σας επιτρέπει να γυμναστείτε ανώδυνα, ακόμη και αν έχετε αρθρώσεις που πονούν ή τραυματισμό. Μάλιστα, η υδροθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τις πρακτικές φυσικοθεραπείας και να επιταχύνετε την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών ή να ανακουφίσετε τον χρόνιο πόνο.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 λόγοι που οι κολυμβητές έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία

Οι καθαρτικές ιδιότητες του νερού στην αυτοφροντίδα μας

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.