Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη γονείς: Γονείς με κατάθλιψη συχνά κληροδοτούν την πάθηση στα παιδιά τους

Κατάθλιψη γονείς: Γονείς με κατάθλιψη συχνά κληροδοτούν την πάθηση στα παιδιά τους

Κατάθλιψη γονείς: Τα παιδιά που ζουν με έναν γονέα που πάσχει από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Επιπλέον, είναι πιθανότερο να μην επιτύχουν ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

Τα παιδιά που ζουν με έναν γονέα που πάσχει από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Επιπλέον, είναι πιθανότερο να μην επιτύχουν στην εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PLOS ONE από τη Sinead Brophy του Πανεπιστημίου Swansea στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συνεργάτες της. Η μητρική κατάθλιψη είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη στα παιδιά. Σχετίζεται μάλιστα με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την εκπαίδευση του παιδιού. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την πατρική κατάθλιψη δεν έχουν εξεταστεί καλά. Η κατανόηση των επιπτώσεων του χρονισμού τόσο της μητρικής όσο και της πατρικής κατάθλιψης των αποτελεσμάτων των απογόνων έχει συνέπειες για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη νέα μελέτη, η Brophy και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την τράπεζα δεδομένων Secure Anonymised Information Linkage (SAIL). Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες για παιδιά που γεννήθηκαν στην Ουαλία από το 1987 έως το 2018, καθώς και για τις μητέρες ή μια σταθερή, ενήλικη ανδρική φιγούρα στο ίδιο νοικοκυριό. Τόσο η διάγνωση της κατάθλιψης από τους γονείς όσο και από τα παιδιά έγινε από τα αρχεία γενικού ιατρού στη βάση δεδομένων SAIL. Συνολικά, το 34,5% των μητέρων και το 18% των πατέρων/σταθερών ανδρών είχαν διάγνωση κατάθλιψης. Στους απογόνους, το 4,34% όλων των παιδιών, το 2,85% των αγοριών και το 5,89% των κοριτσιών διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. Τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη εάν η μητέρα τους είχε κατάθλιψη:

  • πριν από τη γέννησή τους (HR 1,32, 95% CI 1,21-1,43)
  • μετά τη γέννησή τους (HR 2,00, 95% CI 1,96-2,05)
  • πριν και μετά τη γέννησή τους ( HR 2,25, 95% CI 2,15-2,35)

 

Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε επίσης όταν ο πατέρας/σταθερός άνδρας τους είχε κατάθλιψη πριν από τη γέννησή τους (HR 1,44, 95% CI 1,18-1,74), μετά τη γέννησή τους (HR 1,66, 95% CI 1,58-1,74) ή και πριν και μετά τη γέννησή τους (HR 1,47, 95% CI 1,25-1,73). Επιπλέον, οι πιθανότητες επίτευξης ορόσημων στο τέλος του δημοτικού σχολείου μειώθηκαν σημαντικά εάν κάποιος γονέας είχε κατάθλιψη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την παιδική κατάθλιψη που εντοπίστηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν:

  • ότι ήταν γυναίκες
  • η μητέρα τους που έπαιρνε αντικαταθλιπτικά
  • δεν είχαν σταθερό άνδρα στο νοικοκυριό

Συμπεράσματα των ερευνητών

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της πατρικής κατάθλιψης απαιτεί περισσότερη προσοχή από ό,τι είχε δοθεί στο παρελθόν και προτείνουν ότι οι ολιστικές προσεγγίσεις για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας και την κατάθλιψη θα βοηθήσουν στη διασφάλιση θετικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά. Τα παιδιά που ζουν με έναν γονέα που έχει κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επίσης κατάθλιψη και να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά στο σχολείο, σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν με έναν γονέα που λαμβάνει θεραπεία για την κατάθλιψη. Η εργασία με οικογένειες και η θεραπεία της γονικής κατάθλιψης είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική υγεία και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών. Αυτό δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό από το lockdown και την COVID, καθώς η κατάθλιψη είναι επίσης μεταδοτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξουθένωση του φροντιστή συχνά μοιάζει με μια παρατεταμένη περίοδο κατάθλιψης, όπου αρχίζει να επέρχεται μούδιασμα ή πανικός.

Περισσότεροι νέοι στρέφονται σε επαγγέλματα ψυχικής υγείας

Φυσική δραστηριότητα και παραμονή στη φύση σχετίζονται με καλύτερη ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Η πανδημία έφερε περισσότερη κατάθλιψη και αντίστοιχα καρδιακά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Κατάθλιψη διατροφή: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών φαίνεται πως βοηθά ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.