Ψυχική Υγεία

Καταθλιπτική ψύχωση : Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε

Καταθλιπτική ψύχωση : Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε

Καταθλιπτική ψύχωση : Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια (NAMI) , εκτιμάται ότι το 20% των ατόμων που έχουν μεγάλη κατάθλιψη έχουν επίσης ψυχωτικά συμπτώματα. Αυτός ο συνδυασμός είναι γνωστός ως καταθλιπτική ψύχωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καταθλιπτική ψύχωση

Ένα άτομο που βιώνει καταθλιπτική ψύχωση έχει μείζονα κατάθλιψη και ψυχωτικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • θλίψη
 • απελπισία
 • ενοχή
 • ευερέθιστο

Εάν έχετε κλινική κατάθλιψη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στα επίπεδα διατροφής, ύπνου ή ενέργειας.

Παραδείγματα ψυχωτικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

 • αυταπάτες
 • παραισθήσεις
 • παράνοια
Τι προκαλεί καταθλιπτική ψύχωση
 • Η καταθλιπτική ψύχωση δεν έχει γνωστή αιτία. Σε μερικούς ανθρώπους, πιστεύεται ότι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο είναι ένας παράγοντας. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη αιτία.
Πώς διαγιγνώσκεται η καταθλιπτική ψύχωση
 • Ο γιατρός σας πρέπει να σας διαγνώσει με μεγάλη κατάθλιψη και ψύχωση για να έχετε καταθλιπτική ψύχωση. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή πολλά άτομα με ψυχωτική κατάθλιψη μπορεί να φοβούνται να μοιραστούν τις ψυχωτικές τους εμπειρίες.
 • Πρέπει να έχετε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο που διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο για να διαγνωστεί με κατάθλιψη. Η διάγνωση με κατάθλιψη σημαίνει επίσης ότι έχετε πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • ανάδευση ή αργή λειτουργία κινητήρα
 • αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος
 • καταθλιπτική διάθεση
 • δυσκολία συγκέντρωσης
 • συναισθήματα ενοχής
 • αϋπνία ή πολύς ύπνος
 • έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις περισσότερες δραστηριότητες
 • χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 • σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία

Εκτός από αυτές τις σκέψεις που σχετίζονται με την κατάθλιψη, ένα άτομο με καταθλιπτική ψύχωση έχει επίσης ψυχωτικά συμπτώματα, όπως αυταπάτες, που είναι ψευδείς πεποιθήσεις και παραισθήσεις, που είναι πράγματα που φαίνονται αληθινά αλλά δεν υπάρχουν. Η παραίσθηση μπορεί να σημαίνει ότι βλέπετε, ακούτε ή μυρίζετε κάτι που δεν υπάρχει εκεί.

Ακολουθεί βίντεο για τις ψυχώσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός μάσκες προσώπου : Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει

Εμβόλια Κορωνοϊός : Σπάνια η επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας σε νεαρά άτομα

Πανδημία Κορωνοϊός : Έφερε στο φως τις αδυναμίες του συστήματος της παγκόσμιας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.